Följ oss

Nyheter

Vad är WASDEs månadsrapport från USDA

Publicerat

den

WASDE-rapport

För investerare av jordbruksvaror finns ingen information som är viktigare än WASDEs månadsrapport. Det amerikanska jordbruksverket, USDA, släpper en rapport som täcker världsberäkningar utbud och efterfrågan gällande jordbruksråvaror som kallas WASDE, vilket ofta är en källa till volatilitet på råvarumarknaderna.

Då det är den främsta jordbruksrapporten bör investerarna vara bekanta med språket och förstå vilka typer av detaljer rapporten innehåller när det gäller jordbruksråvaror. Som en globalt omsatt tillgång är jordbruksråvaror benägna att ha regionala särdrag, som väder, vilket investerare kanske inte är medvetna om annars. Dessutom innehåller rapporten globala uppskattningar av utbud och efterfrågan, vilket ger investerare en utgångspunkt för att förstå prisrörelser och jordbruksråvaror.

En närmare titt på rapporten

USDAs månatliga WASDE-rapport täcker ett brett spektrum av jordbruksdata. Den täcker allt från regionala väderprognoser till globala utbud och efterfrågan på varje jordbruksråvara som handlas på de stora råvarubörserna. Växter är beroende av en noggrann balans mellan regn, solljus, skadedjursbekämpning och marksammansättning för att uppnå bästa möjliga miljö för odling av jordbruksprodukter som vete, majs, sojabönor, kaffe och mer.

Jordbruksvaror odlas inte bara i USA – eller i bara en region i världen. Till exempel, medan USA är världsledande inom produktion och export av majs och sojabönor, kan dessa grödor hittas i många andra länder. Vete finns å andra sidan främst i Europa och Australien. Andra grödor som kaffe och kakao kräver mycket specifika klimat och kan bara odlas i vissa varma, tropiska områden. För investerare täcker WASDE väderhändelser och klimatnyheter för alla dessa områden.

Liksom alla investeringstillgångar är förståelse för utbud och efterfrågan avgörande för att veta om tillgången kommer att gå upp eller ner i pris. WASDE har ett antal datatabeller på regionala och globala jordbruksråvaror som ger investerare inblick i råvarutrender och framtida förväntningar. Investerare kan snabbt samla data relaterade till specifika jordbruksprodukter eller se allmänna trender inom sektorn. WASDE innehåller också en månatlig redovisning för varje produkt som beskriver de senaste händelserna och framtida förväntningar.

Jordbruksvaror är också starkt knutna till global demografi. Den nuvarande globala befolkningen är cirka 7,4 miljarder människor. Mängden jordbruksmark har varit relativt konstant i årtionden. Det innebär att odlingsproduktionen måste fortsätta att förbättra effektiviteten för att mäta en växande befolkningsbas. Händelser som torka och skadedjur kan drastiskt förändra utbud och efterfrågan på jordbruksprodukter, vilket snabbt orsakar en brist.

Var hittar man WASDE och vad den täcker

Investerare kan hitta den aktuella WASDE-rapporten samt tidigare kopior på USDAs hemsida. USDA publicerar rapporten en gång i månaden med framtida publiceringsdatum som också listas online. Det släpps vanligtvis mellan 10 och 12 varje månad vid lunchtid Eastern Standard Time.

WASDE-rapport

Källa: WASDE, Oktober 2018

WASDE innehåller detaljerad information om utbud, efterfrågan, konsumtion och produktion för ett antal jordbruksvaror samt aktuell prisinformation om kött och mjölkprodukter. Rapporterna godkänns av World Agricultural Outlook Board, som fungerar som en av de viktigaste källorna till ekonomisk råvaruforskning och analys. Rapporten samlas in för en amerikansk publik, men uppgifterna har en global inverkan och används av råvaruhandlare runt om i världen.

Investerare inom jordbruksvaror bör ägna stor uppmärksamhet åt WASDE som en viktig informationskälla när det gäller att göra uppskattningar och förutsäga prisrörelser. Det är en one-stop-shop för väderrapporter och framtida förutsägelser runt om i världen, liksom information om utbud och efterfrågan, vilket är viktigt för råvaruhandeln. Investerare kan hitta en mängd information i den månatliga WASDE-rapporten från USDAs webbplats för att ge dem de senaste nyheterna och göra exakta förutsägelser om prisförändringar för att hjälpa dem att öka vinsten och minska portföljrisken.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

USAs oljeproduktion tangerar all time high

Publicerat

den

US Energy Information Administration släppte igår den senaste statistiken för oljebranschen i USA, den för juli månad. Den visar att produktionen har fortsatt att stiga och var uppe i 12,991 miljoner fat per dag, vilket bara är ett avrundningsfel lägre än den högsta produktionen någonsin på 13 miljoner fat per dag som skedde i november 2019. Produktionen föll kraftigt i början av covid-19-pandemin men har sedan åter stigit. För att sätta 13 miljoner fat per dag i ett sammanhang så kan tilläggas att i slutet av 2016 så var produktionen omkring 8,5 miljoner fat per dag.

Bloomerg skriver att den största produktionsökningen kom från Texas där den nya högstanoteringen på 5,63 miljoner fat per dag gjordes. Produktionsökningen i USA kom trots att antalet riggar har minskat med 20 procent sedan slutet av november 2022. Man bör inte förvänta sig att produktionen ska fortsätta stiga i någon märkbar omfattning från dessa rekordnivåer då oljeproducenterna i USA numera fokuserar på att göra så stora vinster som möjligt, inte på att producera så mycket olja som möjligt.

Det kan tilläggas att som Råvarumarknaden.se rapporterade tidigare i månaden så har USAs produktion av flytande bränslen passerat tidigare rekord med bred marginal. Då räknas även flytande produkter från naturgas och biobränslen in.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vete, ett problem för många länder

Publicerat

den

Vete

Malaysia rustar för ytterligare prisökningar och brist på vetemjöl när exportörernas konflikter och inhemska problem förlängs medan extremväder hotar. Ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader försäkrar att den nuvarande tillgången på vetemjöl inom landet förblir ”hanterad och stabil”.

Rysslands krig i Ukraina skadar en global ekonomi som redan drabbats av covid-19-pandemin.

Eftersom båda länderna är bland världens viktiga spannmålsproducenter och exportörer, kämpar importörer efter alternativa källor till vete, eftersom mjöl är en basingrediens i baslivsmedelsprodukter i många länder.

I juli 2022, fem månader efter att kriget bröt ut, förhandlades spannmålsavtalet fram för att tillåta Ukraina att fortsätta exportera spannmål. Ryssland avslutade denna möjlighet i juli i år. Och så finns det de ogynnsamma väderförhållandena orsakade av fenomenet El Niño som också påverkar världens produktion av vete, vilket har fått Indien att förbjuda export av vete sedan förra året. Rädsla för torka och varmt väder i Argentina och Australien ytterligare komma att minska världens vetetillförsel senare under säsongen.

Malaysia finns bland de länder som drabbats av händelseförloppet, med företag som känner sig nödställda på grund av brist på vetetillförsel sedan förra året, vilket också resulterade i stigande priser på vetemjöl, särskilt för kommersiellt bruk.

Malaysia importerar både vete och mjöl. Baserat på uppgifter från ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader importerades 19 438 000 kg vetemjöl från Indien mellan 2021 och 2023, medan 80 procent av importen av vete kommer från Australien.

Flera åtgärder har vidtagits för att bevara tillgången och inköpspriset för vetemjöl, där ministeriet säger att det senare har förblivit relativt stabilt. Ministeriet har rekommenderat lokala mjölnare att förbereda sig för eventuell framtida importbrist genom att hålla vetelagren på högre nivåer, i upp till sex månader, för att säkerställa en tillräcklig tillgång.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Populära