Följ oss

Nyheter

Nedstängningen av USA tvingar handlarna att välja kinesiska data

Publicerat

den

Sojabönor

SojabönorDet har inte undgått någon att de amerikanska myndigheterna har varit nedstängda på grund av politiskt bråk, vilket även gällde det amerikanska jordbruksverket USDA, som är den myndighet som publicerar WASDE, The World Agricultural Supply and Demand Estimates. Det är en rapport som visar USDAs omfattande prognoser för utbud och efterfrågan på stora amerikanska och globala grödor samt amerikanska boskap. Rapporten samlar in information från ett antal statistiska rapporter som offentliggörs av USDA och andra myndigheter och utgör ett ramverk för ytterligare USDA-rapporter.

Det är en mycket viktig rapport för alla som handlar med jordbruksprodukter och det var in i det sista många diskussioner om huruvida USDA skulle publicera en försenad rapport för september eller inte. Under torsdagen kom uppgiften om att ingen rapport kommer, att marknaden istället får vänta med att se vad som kommer i USDAs rapport den 8 november. Att USDA inte gett ut en WASDE-rapport i tid har aldrig tidigare inträffat, inte sedan denna började publiceras 1866.

Kinesiska importdata ger marknaden vägledning

Teucrium Soybean Fund (NYSEArca:SOYB) har stigit mest av alla under de senaste fem veckorna då handlarna valde att titta på kinesiska importdata som ett alternativ till USDAs siffror. Teucrium Soybean Fund är fortfarande ned med 3,8 procent sedan årsskiftet.

Den kinesiska importstatistiken visade på att Kina köpt 20 laster amerikansk majs under oktober, till ett pris som understeg de inhemska priserna med 2,40 USD per bushel. Den kinesiska rapporten visar även på att de amerikanska sojabönorna var 1,25 USD billigare per bushel än de brasilianska vilket har bidragit till att öka den kinesiska efterfrågan.

På spannmålsmarknaden stiger priserna på spekulationer om att Kina har köpt mer än tre miljoner ton sojabönor och upp till 2,5 miljoner ton amerikansk majs de senaste tre veckorna. Råvarumarknaden verkar övertygad om att detta kommer offentliggöras när det amerikanska jordbruksverket åter är tillbaka i arbete.

Tidigare prognoser från US Department of Agriculture visade att Kina skulle komma att öka sin import av sojabönor med 16 procent, till rekordhöga 69 miljoner ton under den senaste rullande tolvmånadersperioden.

Sojabönor för leverans i november handlades tunt 12,9 USD per bushel.

Teucrium Soybean Fund

ETF-fonden SOYB, Teucrium soybean fund

Den ETF-fond som heter SOYB har tillgångar på cirka 5,2 miljarder USD och en genomsnittligt handlad volym om 9 354 fondandelar enligt data från Morningstar.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Tre rytmer sammanfaller för guldpriset i mars 2024

Publicerat

den

Teknisk analys på guldpriset

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på guldpriset inför 2024 och det är hela tre separata rytmer som sammanfaller under mars 2024 vilket gör det hela mycket spännande. Den långsiktiga trenden för guldpriset, dvs under de kommande åren, är positiv och ser ut att bli en förändring från den rörelse i sidled vi har sett under en längre tid.

Teknisk analys på guldpriset av Ingemar Carlsson
Fortsätt läsa

Nyheter

Med vintern kom de högre elpriserna

Publicerat

den

Elpriserna i Norden ökade under slutet av november. Det innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med förra månaden. Ökningen beror främst på kyligt, torrt väder och ökad elanvändning, men även de oplanerade kärnkraftsstoppen påverkar just nu framförallt södra Sverige och Finland.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

November månad avslutades med att medelspotpriset på elbörsen blev 82,13 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige). Hälften så dyrt som det rörliga priset samma period förra året (159,72 öre/kWh) och högre än det rörliga priset i oktober (49,66 öre/kWh).

– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Senaste veckan har det varit ett par reaktorstopp inom kärnkraften, vilket påverkat elpriset framförallt i elområde 3 och 4 och i Finland. Vattenmagasinen ligger på normala nivåer. Årets isläggning genomfördes i mitten av november och ledde då till en kortare tids produktionsneddragning med begränsad påverkan på elpriserna som följd. En planerad isläggning görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern. Ogynnsamma väderförhållanden har periodvis lett till isbildning på vindkraftsbladen vilket gett lägre vindkraftsproduktion. 

Månadsmedel för spotpriser på Nord Pool, november 2021-2023
Grafik: Vattenfall

Elpriserna är högre på kontinenten men terminspriserna för tysk el ligger just nu betydligt lägre än föregående år. Dessutom är Europas gaslager fyllda vilket motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

Elpriser
Fortsätt läsa

Nyheter

Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Publicerat

den

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.

Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Området Venezuela gör anspråk på. Grafik från Wikipedia

Venezuela gör militära förflyttningar

Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.

Fortsätt läsa

Populära