Följ oss

Nyheter

Uppgången för järnmalm är över

Publicerat

den

Rostfärgad vy

Järnmalmsprisrallyt är över och har slutat med att priserna sjunkit till nivåer under vad Fitch Solutions tidigare förutspådde, sa marknadsanalytikern i sin senaste branschrapport.

Fitch har reviderat ner sin prisprognos från 170 USD/ton 2021 och 130 USD/ton 2022 till 155 USD/ton respektive 110 USD/ton.

Prognos för järnmalmspriset

Kinesisk efterfrågan

Den kinesiska efterfrågan på järnmalm, som härrörde från landets V-formade ekonomiska återhämtning och regeringens stora stimulansplan för att stödja byggindustrin, nådde en topp under första halvåret, säger Fitch.

”Medan Kinas energikris har börjat lätta och produktionsbegränsningarna för stål också hävs gradvis, förväntar vi oss inte att den starka efterfrågeeffekten som härrörde från stimulansen kommer att återvända 2022 när byggprojekten når slutförandet och pipelinen av nya projekt minskar, med den kinesiska regeringen som fokuserar på att skärpa kreditgränserna.”

Fitch ser också ökande risker för den kinesiska fastighetsmarknaden och därmed järnmalmsefterfrågan från byggsektorn, efter Evergrandes ekonomiska svårigheter.

”Sistligen kommer ytterligare regler för kredit- och kommunala utgifter sannolikt att träda i kraft efter Evergrandes fall, vilket dämpar utsikterna för bygg- och metallefterfrågan under de kommande 3-5 åren.”

Överutbudet av järnmalm är tillbaka

På utbudssidan säger Fitch att den förbättrade produktionstillväxten från Brasilien och Australien har börjat lätta på den snäva tillgången på den sjöburna marknaden, även om Vale kommer att ta längre tid att återgå till kapacitetsnivåerna före Brumadinho-dammens kollaps.

Järnmalmsmarknaden

Vale arbetar med en nuvarande järnmalmsproduktionskapacitet på 330 miljoner ton. Företagets järnmalmsproduktion under första kvartalet 2021 var 68 miljoner ton, 14,2 % över första kvartalet 2020, medan produktionen för andra kvartalet 2021 uppgick till 76 miljoner ton, 12 % högre än andra kvartalet 2020.

Samtidigt, i Australien, slog Fortescue sin uppskattning av leveranser för hela året med en total volym på 182 miljoner ton under FY2021 och satte leveransvägledning för FY2022 till 180-185 miljoner ton. På samma sätt rapporterade BHP järnmalmsproduktion på 253,5 miljoner ton för FY2021, FY2021. som ligger i den övre änden av sitt prognosintervall.

”Bland de stora tillverkarna var det bara Rio Tinto som målade upp en dyster utsikt i sina halvårsresultat och varnade för att leveranser sannolikt kommer in i botten av dess guidning på 325-340 miljoner ton för 2021 i bästa fall, och detta skulle kräva en betydande ökning av produktionen under de kommande fem månaderna, säger Fitch.

”Med alla gruvarbetare som håller fast vid produktionsguiderna förväntar vi oss bättre produktionssiffror under resten av 2021 och 2022, jämfört med H121.”

Långsiktiga utsikter

Om man ser bortom 2021-2022 förväntar sig Fitch att järnmalmspriserna kommer att följa en flerårig nedåtgående trend.

”Vi vidhåller vår uppfattning att järnmalmspriserna konsekvent kommer att trenda nedåt, eftersom en kylande kinesisk stålproduktionstillväxt och högre produktion från globala producenter kommer att fortsätta att luckra upp marknaden.”

På längre sikt förutspår Fitch att priserna kommer att sjunka från ett genomsnitt på 155 USD/ton 2021 till 65 USD/ton 2025 och 52 USD/ton 2030.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Hur säkrar vi Sveriges tillgång till kritiska metaller och mineral i en ny geopolitisk verklighet?

Publicerat

den

Svemin-seminarie i Almedalen

När världsläget förändras ställs Europas beroende av metaller och mineral på sin spets. Geopolitiska spänningar, handelskonflikter och ett mer oförutsägbart USA gör att vi inte längre kan ta gamla allianser för givna. Samtidigt kontrolleras en stor del av de kritiska råvarorna vi är beroende av av andra makter – inte minst Kina. Vad händer med Sveriges industriella förmåga i ett läge där importen stryps? Hur påverkas försvarsindustrin av Kinas exportrestriktioner? Är EU:s nya råvarupolitik tillräcklig för att minska sårbarheten – eller krävs ytterligare statliga insatser och beredskapslagring? Svemin anordnade den 25 juni ett seminarium som bestod av bestod av deltagare från myndigheter, politik och industri. Man diskuterar Sveriges och EU:s strategiska vägval i en ny global verklighet – och vad som krävs för att säkra tillgången till metaller när vi behöver dem som mest.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining ska bli en av de tio största kopparproducenterna i världen

Publicerat

den

Lundin Mining är bolaget i Lundin-sfären som satsar stort på Vicuña-projektet i Argentina. Det ska lyfta Lundin Mining till att bli en av de tio största kopparproducenterna i världen skriver Affärsvärlden och upprepar sin köprekommendation för aktien.

”Även om en framgång inte är på förhand given tror vi att Vicuña har goda chanser att bli bra. Vi förnyar vårt köpråd för Lundin Mining”

Enligt Lundin Minings ledning kommer man att klara att finansiera sin del av investeringarna i Vicuña genom det löpande kassaflödet som man förväntar sig ska bli omkring 5 miljarder dollar kommande fem år i kombination med lån.

Fortsätt läsa

Nyheter

Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Publicerat

den

Starkt lysande sol

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.

– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.

– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.

Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.

– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.

MedelspotprisJuni 2024Juni 2025
Elområde 1, Norra Sverige     24,04 öre/kWh    3,05 öre/kWh  
Elområde 2, Norra Mellansverige     24,04 öre/kWh    4,99 öre/kWh  
Elområde 3, Södra Mellansverige     27,27 öre/kWh    22,79 öre/kWh  
Elområde 4, Södra Sverige     62,70 öre/kWh    40,70 öre/kWh  
Medelspotpris är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen. Priserna är exklusive moms, påslag och elcertifikat.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära