Turkiets geniala guldregel för banker

Den turkiska flagganJeff Christian från CPM Group på blir intervjuad om guld på PDAC-konferensen. Han tar upp en mycket intressant sak vad gäller det stora guldköparlandet Turkiet. Precis som centralbankerna i Kina, Ryssland och flera andra länder har Turkiets centralbank seglat upp som stor köpare av fysiskt guld i statistiken under senare år.

Till skillnad från övriga länder så har faktiskt Turkiets centralbank inte köpt guld, i alla fall inte så mycket som statistiken visar. Däremot har något betydligt intressantare hänt. I september 2011 började den turkiska centralbanken tillåta banker att använda guld som en del av sin kapitalreserv. Till att börja med kunde 10 % av en banks kapitalreserv utgöras av guld, något som sedan höjdes till 30 %.

Det vill säga, den turkiska centralbanken började i praktiken likställa guld med vilken annan valuta som helst, vilket gjorde att guld kom in i det finansiella systemet. Banker i Turkiet är alltså inte längre enbart hänvisade till amerikanska dollar och andra traditionella valutor för sin kapitalreserv, utan de kan nu även använda guld. Något som självklart gör det betydligt intressantare för banker i Turkiet att köpa guld.

Ovanstående och flera andra saker tar Jeff Christian upp i nedanstående intervju.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top