Nyheter
Trafigura spelade en nyckelroll i tömningen av kopparlagren

Råvaruhandlaren Trafigura har tagit ut en betydande andel koppar från London Metal Exchange-lager, vilket bidrar till vilda prissvängningar, enligt personer som känner till saken.
Nedgången har gjort handelshuset till det hetaste diskussionsämnet på kopparmarknaden. Det har också hjälpt till att driva det tillgängliga lagret av koppar till den lägsta nivån sedan 1974 och lett till den högsta prisspreaden genom tiderna för spotpris mot 3-månaderskontraktet. Det har också hjälpt till att driva direkt kopparpriserna högre, med benchmark-terminer som har ökat med cirka 13 procent sedan början av månaden och som närmar sig de rekordpriser som noterades i maj.
Det är inte ovanligt att fysiska handlare drar tillbaka metall från börsen för att skicka till sina kunder, och Trafigura är inte det enda handelshuset som har hämtat metall från börsens lager under de senaste månaderna. Flytten kommer mot en bakgrund av mycket låga lager globalt.
De totala förfrågningarna om att ta ut mer än 150 000 ton koppar från LME-lager under de senaste två månaderna har dock nästan tömt de tillgängliga lagren på börsen, och Trafigura representerar en betydande andel av dem.
London Metal Exchange svarade under tisdagen på de dramatiska rörelserna i koppar genom att justera regler som reglerar marknaden, bland annat genom att införa begränsningar för de kortast spreadarna. Ändringarna gjordes ”för att upprätthålla fortsatt marknadsordning och undvika utveckling av en oönskad situation”, och är avsedda att vara tillfälliga, heter det.

Börsen tog steget efter att spreaden mellan koppar för omedelbar leverans och koppar för leverans om 3 månader steg till mer än 1000 dollar per ton under veckan, ett rekord som går tillbaka till 1980 talet, enligt LME.
”Den hausseartade fysiska känslan för koppar intensifierades under veckan mitt i den kraftiga nedgången i LMEs kopparlager,” sade Citigroups analytiker Max Layton och hänvisade till metall som inte redan är avsedd för uttag. ”Innan detta hade den fysiska situationen för koppar verkat mycket mer godartad än zink.”
Under pandemin har Trafigura framstått som en av de mest uppmärksammade tjurarna på den globala kopparmarknaden, med huvudhandlare Kostas Bintas som förutspår att priserna kommer att nå 15 000 dollar per ton under de kommande åren när branschen bevittnar en ny supercykel som stöds av en kraftig efterfrågan på elfordon och förnyelsebar energi.
Även med makroekonomiska motvindar under en global energikris, sade Bintas tidigare i månaden att de snabbt minskande lager driver prisutsikterna. Hittills har ökningen på kraftmarknaderna haft en oproportionerligt stor inverkan på utbudet, medan en stark efterfrågan har ökat belastningen på globala lager, sa han.
Trafigura handlade 4,4 miljoner ton koppar förra året, en miljon ton mer än sin största rival, Glencore. Den globala omsättningen av koppar ligger på ungefär 25 miljoner ton koppar per år. Efter år av intensiv konkurrens överträffade Trafigura Glencore som topphandlare 2019 och har sedan utökat sin ledning eftersom den senare volymer har krympt.
Nyheter
Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.
Nyheter
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.
Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.
Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.
”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.
Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.
Nyheter
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad

Oljepriset är åter i fokus på grund av kriget i Mellanöstern. Är marknadens tystnad om de stora riskerna, det som vi egentligen verkligen bör oroa oss för? Och varför funderar Tyskland på att plocka hem sin guldreserv från New York? I veckans avsnitt av Världsekonomin pratar Katrine Kielos och Henrik Mitelman om olja, tystnad och guld. Europa är ju mer beroende av oljepriset än USA, hur orolig ska man vara för att det stiger? En krönika i Financial Times lyfte nyligen “marknadens oroande tystnad”, den syftade på skillnaden mellan den dystra geopolitiska utvecklingen i världen och en marknad som samtidigt återhämtat sig 20 procent sen början av april, trots tullkriget. Vad säger marknadens tystnad egentligen? I Tyskland pågår en debatt om att plocka hem sin guldreserv från USA. Handlar det om bristande förtroende för Donald Trump – och kan det rentav ha något med “hämndskatten” att göra?
-
Nyheter3 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Brookfield ska bygga ett AI-datacenter på hela 750 MW i Strängnäs
-
Nyheter4 veckor sedan
Sommaren inleds med sol och varierande elpriser
-
Nyheter4 veckor sedan
OPEC+ ökar oljeproduktionen trots fallande priser
-
Nyheter3 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Analys4 veckor sedan
Brent needs to fall to USD 58/b to make cheating unprofitable for Kazakhstan
-
Nyheter4 veckor sedan
Tradingfirman XTX Markets bygger datacenter i finska Kajana för 1 miljard euro
-
Nyheter2 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen