Connect with us

Analys

Trading Case – Olja

Published

on

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenDet är nu en vecka sedan Brent bottnade ur efter ”shakeouten” då Brent tappade 25 % från toppnivåerna i juni. Stabiliseringen tyder på att marknaden börjar sätta tilltro till att OPEC sänker produktionen vid nästa möte den 27e november. Vi tror att oljepriset kommer stiga i upptakten till mötet.

Marknaden blev tagen på sängen när OPEC visade sig ovilligt att stabilisera oljepriset genom produktionssänkningar. Saudi som kartellens starke man började i augusti men övriga medlemmar följde inte efter och i september hade kartellens totala produktion stigit till högsta på 3 år. OPEC har sedan lång tid haft problem med den interna disciplinen, flera medlemmar har sagts sig vara för produktionsneddragningar men endast Saudi har genomfört dem. Saudi surnade därför till och valde att sänka priset istället för produktionen. Därefter följde Iran och Irak samma väg för att säkra sina marknadsandelar i Asien och prisraset var igång.

Vad kommer hända nu?

Saudi vet att landet inte ensamt kan parera för USA:s årliga ökning från skifferproduktionen, Saudi måste få med sig de övriga kartellmedlemmarna i båten. Genom att avsiktligt få ner priset under en kortare period har man antagligen skrämt upp övriga medlemmar ordentligt inför mötet i november. Saudi behöver 91 USD/fat för att balansera sin statsbudget men klarar efter många års överflöd en period med ett lägre oljepris. Bland de övriga medlemmarna är det betydligt sämre ställt. Flera av dem har redan mjuknat och Venezuela och Libyen har redan krävt en sänkning av produktionen i november för att få upp priset. Saudi vill inte ha oljan under 90 långsiktigt. Vi tror därför att OPEC kommer enas i november, sänka produktionen och föra upp priset till 90 strecket igen.

Nedan visas placeringsalternativ för att ta del av vår syn.

Alternativ för att handla oljepriset

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *