Trading case – Guld

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenUnder våren och sommaren handlades guldet i ovanligt snäva intervall, huvuddelen av tiden tillbringades mellan 1250 och 1300 dollar per uns, och varken Putin eller (temporära) börsfall har skapat något större intresse för guldet. Under augusti började dollarn att stärkas, och denna förstärkning har skapat ett ”naturligt” tryck nedåt på guldet. En bra värdemätare på guldrörelser brukar vara att mäta guldets prisrörelser mot euron, för att utvärdera om det är en guldrörelse eller en valutarörelse. Guld/EUR har varit ganska oförändrad ända fram till andra halvan av oktober, då guldet började falla betydligt snabbare än vad dollarn stärktes.

Vår fundamentala vy på guld är att det är en ganska onyttig metall, den har begränsad industriell användning, den ”konsumeras” inte som andra råvaror, utan den köps för att man vill smycka ut sig eller tjäna pengar. Och just elementet att tjäna pengar är det som sätter priset, och så länge ingen vill köpa guldet för mer pengar än den som köpte det sist så finns det inte många skäl till att hålla fast vid innehavet.

Vi tolkar prisrörelserna de senaste veckorna som att en ny säljvåg har satts i rörelse. Vi handlar nu på 1150 USD per uns, och ligger därmed på fyraårslägsta, och vi ligger farligt nära 1000 USD nivån. En så pass stor nivå kan börja agera magnet för priset, och det var en viktig nivå när vi bröt den på vägen upp under finanskrisen.

Tekniskt

Vår vy är att marknaden kan komma att testa 1000-dollarsnivån, men timingen är svår att sia om. Därför bör man vara försiktig med alltför stor hävstång.

Shrt Guld H och Bear Guld X2 H

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top