Följ oss

Nyheter

Tio frågor om efterfrågan på silver

Publicerat

den

Jeffrey Christian på CPM Group

CPM Group Silver Yearbook 2011Vad vet du om den stigande efterfrågan på silver? CMP Group, antagligen en av världens absolut bästa råvaruanalysföretag har under maj i år släppt sin årsbok om silver, 2011 Silver Yearbook, en av branschens mest omfattande källor till information om silver, silvermarknaden och vad som händer på denna. Även om det till största delen är en referensbok så finns det en hel del intressanta fakta som vi inte kan låta bli att dela med oss till våra läsare. Är du redan inne på silvermarknaden så känner du antagligen till en hel del av det vi skriver här, men det finns säkert ett och annat som du kan lära dig – och imponera på din mäklare med.

Tio frågor om silver och silvermarknaden, hur många rätt får du? Svaren hittar du längst ned, men försök och se vad du får för resultat utan att fuska.

1) Den främsta orsaken till att silver steg så kraftigt under 2010 var:

  • a) Efterfrågan från investerare
  • b) Efterfrågan från industrin
  • c) Ett minskat utbud

2) Gruvornas produktion

  • a) Överstiger efterfrågan
  • b) Motsvarar efterfrågan
  • c) Är betydligt lägre än efterfrågan

3) Efterfrågan på hushållssilver har inte stigit på över tio år, medan efterfrågan från smyckesindustrin endast ökat marginellt. Användandet av silver inom fotoindustrin fortsätter att minska. Så, sant eller falskt, fortsätter den totala efterfrågan på silver att falla?

  • a) Sant
  • b) Falskt

4) Hur stor andel av världens finansiella tillgångar stod silver för i slutet av 2010?

  • a) 1,7 %
  • b) 0,7 %
  • c) 0,07 %
  • d) 0,007 %

5) Världens största tillverkare av silvermynt är U.S. Mint, det amerikanska myntverket, som under 2010 sålde 34,7 miljoner troy ounce, cirka 46 procent av världens totala produktion av silvermynt det året. Vilket land stod för den näst största produktionen?

  • a) Österrike
  • b) Kanada
  • c) Storbritannien
  • d) Sydafrika

6) I de följande grupperna av länder, i vilka stiger produktionen av silver och i vilka sjunker den?

  • a) Mexiko, Australien, Kina, Argentina
  • b) Peru, USA, Kanada

7) Den genomsnittliga kostnaden för att producera ett troy ounce silver från en genomsnittlig silvergruva är:

  • a) 7,16 USD
  • b) 6,16 USD
  • c) 5,16 USD
  • d) 4,16 USD

8) I dag finns det endast tre länder vars regeringar varit förutseende nog att hålla egna lager av silver, nämligen Mexico, USA och Indien. Hur mycket silver hade dessa tre länder vid årsskiftet 2010/2011?

  • a) 55 miljoner troy ounce
  • b) 155 miljoner troy ounce
  • c) 255 miljoner troy ounce
  • d) 355 miljoner troy ounce

9) Hur stor andel av världens gruvproduktion av silver står Kina för?

  • a) 9 procent
  • b) 11 procent
  • c) 14 procent
  • d) 16 procent

10) Vilken månad är den som priset på silver utvecklats svagast, historiskt sett?

  • a) Januari
  • b) Juni
  • c) Juli
  • d) Oktober

Jeffrey Christian på CPM Group

Svaren på frågorna om silvermarknaden

Den främsta orsaken till att silver steg så kraftigt under 2010 var:

Medan både efterfrågan från industrin och utbudet av silver steg under 2010 så köpte investerarna 142 miljoner troy ounce silver, den tredje högsta mängden någonsin, och den allra högsta sedan bröderna Hunt försökte ta över silvermarknaden 1980. Detta fick priset på silver att söka sig till toppnivåer.

Det är notabelt att investerarnas efterfrågan på silver var högre än efter finanskrisen, vilket kan tolkas som att investerarna köper silver för att hedga sig mot devalvering av den amerikanska dollarn och rädsla för inflation snarare än för att de tror på en kommande ekonomisk recession.

Gruvornas produktion

Den globala silverproduktionen 2010 ökade till 667 miljoner troy ounce, medan den totala efterfrågan steg till 986 miljoner troy ounce. Trots det faktumet att världens silvergruvor producerar 33 procent mer varje år jämfört med 1999 så klarar gruvorna ändå inte av att möta marknadens efterfrågan.

Skillnaden i svarar så kallat scrap silver för, alltså skrotsilver. Den stora skillnaden mellan utbudet och efterfrågan på silvermarknaden är således en av de viktigaste problemen som marknaden står inför, i alla fall om dagens ökade efterfråga kvarstår.

Efterfrågan på hushållssilver har inte stigit på mer än tio år, och efterfrågan från smyckesindustrin har endast ökat marginellt. Användandet av silver inom fotoindustrin fortsätter att minska. Så, sant eller falskt, fortsätter den totala efterfrågan på silver att falla?

Falskt. Den ökade efterfrågan från industrin har mer än väl mött den minskade efterfrågan från till exempel fotoindustrin, och fått efterfrågan att nå rekordhöga nivåer. Sedan 1999 har efterfrågan på elektronik – som är ett stort användningsområde för silver – stigit med 120 procent. År 2000 började silver användas i solcellspaneler, och har sedan dess stigit med 640 procent. Silver började användas som en antibakteriellt medel 2002, och även om det fortfarande är ett ganska nischat användningsområde så har användningen redan sexdubblats. The Silver Institute spår att efterfrågan på industriellt silver kommer att stiga med 36 procent under de kommande fem åren, totalt 666 troy ounces per år, eller 100 procent av den totala produktionen.

Hur stor andel av världens finansiella tillgångar stod silver för i slutet av 2010?

Rätt svar är D, trots att priset på silver utvecklades starkt under 2010, så svarar det ändå inte för mer än 0,007 % av världens finansiella tillgångar. 1980 stod silver för 0,34 procent av världens finansiella tillgångar, den högsta redovisade siffran någonsin, vilket betyder att priset på silver måste stiga med 48 gånger för att åter nå samma nivåer.

Världens största tillverkare av silvermynt är U.S. Mint, det amerikanska myntverket, som under 2010 sålde 34,7 miljoner troy ounce, cirka 46 procent av världens totala produktion av silvermynt det året. Vilket land stod för den näst största produktionen?

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Det österrikiska myntverket stod för 15 procent av världens försäljning av silvermynt, 11,4 miljoner troy ounce, en ökning om 26 procent sedan 2009.

I de följande grupperna av länder, i vilka stiger produktionen av silver och i vilka sjunker den?

Länderna i grupp A ökar sin produktion.

Den genomsnittliga kostnaden för att producera ett troy ounce silver från en genomsnittlig silvergruva är:

Den genomsnittliga produktionskostnaden för silver från världens trettio största silvergruvor låg under 2010 på cirka 5,16 USD per troy ounce, rensat för intäkter från biprodukter, vilket är en dubbling sedan 2002. Silverpriset har emellertid stigit med 650 procent under samma period, vilket gör att marginalerna stigit trots ökade produktionskostnader.

I dag finns det endast tre länder vars regeringar varit förutseende nog att hålla egna lager av silver, Mexico, USA och Indien. Hur mycket silver hade dessa tre länder vid årsskiftet 2010/2011?

CPM Group bedömer att det endast finns 55 miljoner troy ounce silver i valven hos dessa tre länder, motsvarande 5,6 procent av den årliga globala efterfrågan på silver. 1970 var motsvarande siffra 355 miljoner troy ounce, en siffra som sjunkit kraftigt sedan fler och fler länder beslutat sig för att upphöra med att använda silver i produktionen av sina mynt.

Hur stor andel av världens gruvproduktion av silver står Kina för?

Kinas produktion av silver uppgick 2010 till 102,7 miljoner troy ounce, eller 16 procent av den globala produktionen. Därmed är Kina världens tredje största silverproducent, efter Mexiko och Peru.

Vilken månad är den som priset på silver utvecklats svagast, historiskt sett?

Sommarmånaderna är historiskt sett de svagaste när det gäller prisutvecklingen på ädelmetaller, och juli är den svagaste av dem alla.

Nyheter

De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada

Publicerat

den

Fat med olja och naturgasledningar med en kanadensisk flagga i bakgrunden

Eric Nuttall på Ninepoint Partners har valt ut de tre bästa aktierna inom olja och naturgas. Samtliga är noterade på TSX i Kanada och är bolag som har bra tillgångar och genererar bra kassaflöden.

MEG Energy

MEG Energy är en oljeproducent som går bra vid ett oljepris på 70 USD. Företaget har nått sitt mål för skulder och använder därför hela sitt fria kassaflöde till att återköpa aktier. Det fria kassaflödet är 10 procent vid ett oljepris på 70 USD och 14 procent vid 80 USD. Med över 35 års reserver av hög kvalitet erbjuder MEG Energy en stark hävstång på ett stigande oljepris.

ARC Resources

ARC Resources har högkvalitativa reserver av främst naturgas som motsvarar över 20 år av konstant produktion. Har ett bra fritt kassaflöde. En aktie att köpa och sedan bara låta ligga i portföljen.

Tamarack Valley Energy

Tamarack Valley Energy har efter två år av operativa utmaningar nått sina mål tre kvartal i rad och har blivit ett av de mest populära oljebolagen i Kanada. Större delen av produktionen är vid Clearwater och Charlie Lake, två tillgångar med fantastiskt bra ekonomi. Ett fritt kassaflöde på 12 respektive 17 procent vid ett oljepris på 70 respektive 80 USD per fat.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden

Publicerat

den

En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.

Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.

– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia

I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.

– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.

Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).

DecemberJanuariFebruari
Systempris65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris)67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris)71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris)
SE140 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE240 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE377 öre/kWh (79 öre)78 öre/kWh (80 öre)76 öre/kWh (50 öre)
SE482 öre/kWh (80 öre)79 öre/kWh (84 öre)83 öre/kWh (55 öre)
Fortsätt läsa

Nyheter

Kina ska införa exportkontroller på flera kritiska mineraler

Publicerat

den

Kinesisk flagga

Kina ska införa exportkontroller på kritiska mineraler som volfram, grafit, magnesium och aluminiumlegeringar vilket analytiker ser som en manöver inför att Donald Trump tillträder som president i USA och då förväntas införa nya begränsningar för vad som kan exporteras till Kina.

Kina kontrollerar mer än 80 procent av världens volfram-utbud och 90 procent av magnesium-produktionen enligt en uppskattning, råvaror som är avgörande för att producera saker inom bland annat försvarsteknik, vapen, flygplansutrustning och rymdfarkoster.

USA, och för den delen västvärlden i största allmänhet, har arbetat för att koppla fort Kina från försörningskedjorna, både vad gäller produktion av själva råvarorna och processandet till mer förädlade produkter. Men det har hittills inte skett någon stor förändring. Det är inte helt oväntat, det tar tid att bygga upp både ny produktion och förädling.

En viss förändring har ändå skett i världen, även inom EU och Sverige. Här i Sverige har alltid inställning varit att vi ska använda alla mineraler, men de ska inte produceras i Sverige. Där har man nu kunnat se förändring vad gäller synen på gruvor i Sverige. Det finns också en stor satsning inom EU i stort att unionen ska bli mer självförsörjande.

Det kan även vara värt att påminna om att Kina sedan flera år tillbaka har ett exportförbud gällande grafit till Sverige.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära