Connect with us

Analys

Koppar har infriat vårt mål – vad händer nu?

Published

on

Teknisk analys på råvaror från Axier EquitiesI den senaste analysen av koppar den 18 oktober var priset 7 495 USD/ton och vi såg den långsiktiga trenden som fallande. Det fanns utrymme för ett test av vårt tidigare utpekade höstmål i området 7950-8250 USD/ton, men därefter var nya nedgångar att vänta.

Eftersom kopparpriset är mer översålt nu än under de senaste tre åren, var dock inställningen att en botten kan vara under skapande inför en längre tids uppgång igen, med start under nästa år. Det viktiga stödet 6 500 USD/ton var fortsatt intressant att bevaka.

Ser vi nu tillbaka på den senaste månadens utveckling, kan vi konstatera att kopparpriset fortsatte upp till området 7950-8250 USD/ton under oktober. Den 28 oktober noterades nämligen koppar i 8 175 USD/ton. Vårt mål var infriat och därmed kunde nya nedgångar ta vid, vilket också skedde, då kopparpriset fallit med 11 procent sedan oktobertoppen.

Idag har vi en viktig fallande trendlinje vid 7 675 USD/ton att ta hänsyn till (se diagrammet). Denna har sett till att kopparpriset bara kunnat röra sig marginellt uppåt sedan i somras och är därför en viktig indikator för oss framöver. Den dag som denna trendlinje bryts, får vi signaler på att trenden vänt upp på lång sikt igen.

Teknisk analys av koppar från Axier Equities

Som stöd framträder lågpunkterna runt den 4 oktober på 6 800 USD/ton som de viktigaste. Skulle dessa ge vika är det 6 500 USD/ton som är vårt nästa mål på nedsidan. Då vi det senaste halvåret ofta fått viktiga vändningar i samband med månadsbryten, kommer förstås tidpunkten i mitten av nästa vecka att bli extra intressant. En tydlig botten, helst ovanför 6 500 USD/ton, skulle vara en första signal på att även den fallande trendlinjen kommer att få ge vika under december och nya långsiktiga uppgångar kan därefter påbörjas.

Tills vidare räknar vi med att kopparpriset kommer att flytta sig sidledes med 6500 USD/ton som viktigaste stöd och den fallande trendlinjen (idag 7 675) som det viktigaste motståndet.

Du kan handla KOPPAR med följande minifutures:

Uppgång: MINILONG KOPP F med en hävstång kring 5,81
Nedgång: MINISHRT KOPP M med en hävstång kring 4,14

Läs mer om minifutures på RBS hemsida

[box]Denna analys publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Axier Equities.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Den tekniska analysen har producerats av Axier Equities. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Axier Equities tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Axier Equities

Axier Equities erbjuder såväl institutionella placerare som privatpersoner den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv handel på de finansiella marknaderna. Axier Equities erbjuder ingen handel, vare sig för egen räkning eller för kunder utan arbetar endast med finansiell marknadsföring och informationshantering. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som till exempel det fullständiga morgonbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. Varje vecka tillkommer minst 30 analyser i Axier Equities analysarkiv. För ytterligare information se Axier Equities hemsida.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *