Connect with us

Analys

SEB – Jordbruksprodukter, vecka 47

Published

on

SEB Veckobrev Jordbruksprodukter - AnalysVete, majs och sojabönor har precis brutit sina tekniska stöd och noterar prisnedgångar den senaste veckan på mellan 5 och 9%. Omvärlden utanför lantbruksmarknaderna påverkar negativt.

HSBC:s så kallade ”flash PMI” för Kina hamnade på 48.3 i tisdags. PMI är ett mått på inköpschefernas aktivitet och ett PMI under 50 signalerar en krympande ekonomi. Det officiella PMI publiceras den 1 december, men HSBC:s snabbvariant brukar vara rättvisande.

Från USA kom också en kalldusch när tillväxten i bruttonationalprodukten för det andra kvartalet justerades ner från +2.5% till +2.0%. Fruktan sprider sig att USA ska gå in i en ny lågkonjunktur samtidigt som skulderna är ”olagligt höga” och växer utan att politikerna tycks kunna enas om att kontrollera dem. Staten borde spara, men tillväxten bromsas redan och arbetslösheten ligger på 9%. Nedan ser vi arbetslösheten i USA de senaste 10 åren.

Arbetslöshetssiffror för USA

USA är stängt för Thanksgiving idag torsdag och fredagen är en klämdag, den så kallade ”Black Friday”, som inte har med marknaden att göra utan är en rea-dag i detaljhandeln. Marknaden kommer att vara tunn. Ofta sker stora och betydelsefulla rörelser under sådana tillfällen, så man bör hålla en extra koll på marknaderna idag och imorgon.

SEB Tendens - Prognos på råvarupriserEuropa ser inte bättre ut. Tyskland hade tänkt emittera nya obligationer igår, men mer än en tredjedel av dem blev kvar. Det berodde inte på att priset blev fel. Spararna var helt enkelt ointresserade. Under tiden ligger Italiens 10-årsränta kvar på samma höga nivå som före premiärministerbytet, Frankrikes ränta fortsätter stiga och Spaniens (”too big to save”) steg igår till 6.65%. Greklands ränta går inte att hitta längre i Bloomberg. ”Return on capital” är uppenbarligen ointressant. Det som visas är priset på statspapperen (lite drygt 20%), alltså ”return of capital”.

Ska vi sammanfatta, så ser det illavarslande ut. Konsumtionen ser ut att drabbas i USA, i Europa och i Kina. Om vi drar paralleller till 2008/09, så skulle vi kunna vänta oss att privat konsumtion håller i sig till Jul och sedan blir det tvärstopp. Jag kanske låter negativ, men situationen är verkligen mycket, mycket allvarlig i samhällshushållningen utanför jordbruksmarknaden.

Vete

Terminspriset på Matif-vete stängde på 179 euro för februarileverans. Som väntat har inte 180-euronivån hållit. Marknaden handlade under dagen ner vetet till 176.5 euro, men fyndköpare kom in och stängde onsdagen på 179. Detta är ändå en klar säljsignal.

CAF2 Mill Wheat Euro Jan12 - Vete-diagram

Nedan ser vi terminskurvan för Chicagovete och Matif nu och för en vecka sedan. De ”feta” kurvorna är de aktuella. De ”smala” är förra veckans. Vi ser något av en tendens till särskilt lägre priser på längre Matif-terminer.

Priser på Chicagovete - Matif

Förra gången vi såg backwardation i Europa var förra gången (2008) som priset föll. Då visade det sig att bönder satt kvar med vetet på gården i förhoppningen om att kunna sälja det dyrare – om bara priset ville gå upp igen. Kanske är det samma orsak till backwardation igen (brist, för att bönder inte säljer).

Om bönderna tror på högre priser och sitter kvar med vetet – sälj åtminstone spot dyrt och köp terminer billigare istället. Det är bättre. Men inte bra. Det här är en riktig ”bear market”. Priset kommer att falla. Det är ett klassiskt fall av rekommendationen ”Sell and go away. Come back in May.”

Etanol har blivit en viktig faktor, inte bara för majs i USA, utan även för vete i Europa. Europa och USA är två ganska osynkroniserade marknader. Skatter, tullar, kvoter och transportkostnader skapar ett samband i USA mellan majs och etanol och i Europa mellan vete och etanol. När foderefterfrågan kan väntas dämpas i Europa pga minskad konsumtion och ökat sparande, står etanoltillverkarnas efterfrågan på spannmål kvar som en viktig faktor.

Matif-kvarnvete vs Etanolsorten T2 FOB Rotterdam ser vi i diagrammet nedan. Just nu kostar vetet till ett ton etanol 491 euro och ett ton etanol 596, FOB Rotterdam. Marginalen är alltså 104 euro per ton etanol.

CAA och ZAEA - Priser på etanol

Som vi ser är detta en historiskt mycket god marginal. Etanolproducenternas intressen är alltså ett stöd i marknaden. Men notera att marginalen vi ser ovan inte är etanolproducenternas vinst. Kostnaderna utgörs även av bränsle, löner, räntor och avskrivningar, förstås.

Råoljepriset hålls högt – och extremt volatilt – eftersom produktionsreserverna (som kan tas i anspråk vid behov) är små. Så har det varit sedan ungefär 2005. Å ena sidan tycks vi stå inför en konjunkturnedgång. Å andra sidan befinner sig Syrien och Egypten i uppror i den rörelse som kallas ”den arabiska våren” och som skapar oro för att de små reserverna i oljeproduktionen inte ska räcka till om ett viktigare land än Libyen drabbas av krig.

Ryssland och Ukraina fortsätter att vinna exportordrar. Och europeiskt vete fortsätter att förlora tenders. I fredags förra veckan nåddes vi av det obekräftade ryktet att Algeriet (som köpt 100% från Frankrike alla år) köpt Argentinskt. Det finns ännu inga tecken på att Ryssland och Ukraina nått ”peak exports” för säsongen.

Allt talar för att Matif-vete faller ner i första hand till 150 – 160 – euro-nivån. På köparsidan hittar vi antagligen etanolfabrikanter.

Maltkorn

Maltkornsmarknaden följer vetet och det finns inga speciella nyheter att rapportera. Tekniskt ligger priset under glidande medelvärden. Den tekniska trenden är alltså nedåtriktad.

BRLF2 Malting Barley - Diagram

Potatis

Priset på potatis av årets skörd steg med 5% den senaste veckan, som en reaktion på förra veckans prisfall på 9%.

Nedan ser vi kursdiagrammet på europeisk potatis, som handlas på Eurex; terminen avser leverans april nästa år.

FEBJ2 Euro Potato Futs Apr12 - Diagram på potatispriser

Majs

Majspriset har fallit till en teknisk stödnivå och frågan är nu om priset kommer att brytas. Vad som direkt talar för det är att dollarn har stärkts kraftigt mot europeiska valutor. Bara av den anledningen borde priset (i dollar) justeras ner.

I Argentina sker sådden just nu och det är relativt torrt. En förvärring av La Niña vore ”bullish news”, men den närmaste 14-dagarsprognosen innehåller en del regn, så än så länge ligger farhågorna i framtiden.

Nedan ser vi marskontraktet på CBOT, där priset ligger på den nivå vid 600 cent där marknaden funnit stöd flera gånger. Den här gången talar dock den starka dollarn för att stödet bryts och majs definitivt går in i en ”bear market”.

C H2 Corn Future Mar12 - Diagram för majspriser

Sojabönor

Priset på sojabönor befinner sig i en sjunkande trend. Det är en ”bear market”. Denna förstärktes för ett par dagar sedan när det tekniska stödet på 1167 bröts. Priset kan mycket väl gå ner mot 10 dollar.

S F2 Soybean Future Jan12 - Pris på sojabönor

Brasilianska säljare lär komma in allt mer och sälja ner priset. Vi är negativa ur tekniskt perspektiv de närmaste tre månaderna.

Raps

Rapspriset håller sig högt pga den svaga euron, inget annat, skrev vi för en vecka sedan och det gäller än. Raps är dyrt i förhållande till sojabönor och ”borde” falla ner mot 400 euro i första hand.

IJG2 Rapesseed Euro Feb12 - Prisdiagram

Gris

Tekniskt vilar priset på lean hogs på de glidande medelvärdena. Priset håller sig högt, trots svaghet i alla andra marknader utom ädelmetaller. Det är orimligt och priset på gris borde gå ner det också.

LHZ1 Lean Hogs Future Dec11 - Prisdiagram

Valutor

EURSEK handlas i ett volatilt brett intervall. Det finns inga signaler att utläsa alls. Kronan har försvagats och det är konstigt.

SKEU EUR SEK X-rate - Valuta

EURUSD har äntligen brutit nedåt och nu lär det gå fort.l. I första hand är nästa stöd 1.3145 dollar. I andra hand är det botten nere vid 1.2 dollar.

USEU EUR USD X-rate - Valuta-diagram

USDSEK stiger som förväntat när det skakar till i världen och lite extra förstås när det skakar till i EU (som Sverige är en del av). Nästa test är 7 kr och med det momentum marknaden har är valutakursen sannolikt där snart.

SKUS USD SEK X-rate - Diagram

Gödsel

Kalium

Priset på kalium ligger kvar på samma nivå som för ett par veckor sedan.

Potash Chloride WBPC MHPR - Diagram priser

Kväve

Nedan ser vi prisutvecklingen på Urea FOB Yuzhny i dollar per ton. Det har inte varit någon förändring.

ICIS Pricing PTC BIFUPBYU - Diagram priser

Fosfor

Nedan ser vi prisutvecklingen på Diammoniumfosfat FOB Baltic i dollar per ton. Det har inte varit någon förändring från förra veckan.

ICIS pricing PTC BIFUPBA - Diagram på priser

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *