Följ oss

Nyheter

Sverige – en exportör av kaffe

Publicerat

den

Lager av kaffe redo för export från Sverige

Lager av kaffe redo för export från SverigeHur konstigt det än låter så exporterar Sverige, ett land som helt saknar klimatmässiga förutsättningar för att odla kaffe, mer av denna råvara än vad som importeras, i alla fall i förädlad form.

Under 2004 importerade Sverige 9.979 ton rostat kaffe. Importen av rostat kaffe till Sverige har stigit kraftigt sedan 90-talet, främst som en följd av det ökade kaffeintresset men också för att många av de större butikskedjorna inom detaljhandeln rostar det egna kaffet utomlands.

Exporten av rostat kaffe är ännu större, 11.729 ton förra året. Största exportmarknad var USA. Sverige är alltså nettoexportör av rostat kaffe. Detta beror på att en betydande andel kaffebönor tas in till de svenska kafferosterierna och förädlas här innan det till ett högre pris säljs till utlandet. Hur stor andel som är hela bönor och malt kaffe går inte att studera närmare då den tillgängliga statistiken från den svenska tullen inte skiljer mellan hela bönor och malt kaffe. Notabelt är emellertid att Italien stod för nästan fem procent, drygt 500 ton, av allt det kaffe som importerades till Sverige 2004. Inte heller här har det emellertid varit möjligt att särskilja mellan hela bönor och malt kaffe.

Gevalia och Ikea stora exportörer

Vi har ingen djupare statistik på vilka exportörerna är, men två företag som står för en mycket stor del av exporten av kaffe är Kraft Foods och Ikea. Kraft Foods äger det svenska kaffemärket Gevalia och har med stor framgång etablerat Gevalia som ett gourmetkaffe i USA. Gourmetkaffe i USA säljs till stor del via abonnemang där kaffet skickas hem till kunderna, en affärsmodell som Gevalia är framgångsrik med. En annan stor svensk exportör av kaffe är möbeljätten Ikea som säljer svenska livsmedel i sina butiker runt om i världen.

Nyheter

Christian Kopfer ger sin syn på den stora affären mellan Boliden och Lundin Mining

Publicerat

den

Christian Kopfer

Christian Kopfer, analytiker på Handelsbanken kommenterar den stora affären som blev klar i veckan, den där Boliden köper två gruvor av Lundin Mining, nämligen Neves-Corvo-gruvan i Portugal och Zinkgruvan i Sverige. Fokus ligger på vad affären innebär för Boliden, där Kopfer tycker att Boliden borde låta bli att finansiera affären med en nyemission som är planen, då företaget klarar att ha högre lån. Avslutningsvis kommenteras affären ur Lundin Minings perspektiv.

Christian Kopfer kommenterar affären mellan Boliden och LUndin Mining.
Fortsätt läsa

Nyheter

Hur marknaden för nötter fungerar – skiljer sig åt mellan olika sorter

Publicerat

den

Olika sorters nötter

Medan råvaror som kaffe och kakao handlas på börsen med väldigt transparenta förutsättningar så fungerar det annorlunda för nötter. Henrik Strinning, VD för Premium Snacks Nordic och stor inköpare av bland annat cashew och valnöt, ger svar på hur marknaden fungerar. Han berättar bland annat att man kan dela upp nötterna i två grupper, där den ena gruppen nästan har en lika transparent marknad som börsen, medan den andra kräver personliga relationer.

Och om du har funderat på varför jordnötter nästan inte behöver kosta någonting alls medan exempelvis cashew kan gräva djupa hål i plånboken så ligger förklaringen i hur de odlas. Trädnötter odlas på träd. Jordnötter däremot är egentligen inte nötter utan baljväxter, och de växer på marken på stora fält och kan skördas med stora effektiva maskiner.

Henrik Strinning, VD för Premium Snacks Nordic, i samtal med Gabriel Mellqvist om marknaden för nötter.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ett besök i världens mest högkvalitativa urangruva

Publicerat

den

Pippa Stevens besöker urangruva

Journalisten Pippa Stevens på CNBC har besökt världens mest högkvalitativa uran-gruva, Cigar Lake, i norra Saskatchewan, Kanada. Reportaget ger en inblick i hur en modern urangruva ser ut och fungerar.

Cigar Lake använder ett specialutvecklat jet-borrsystem som drivs av högtrycksvatten för att bryta uranet från svåråtkomliga områden. Metoden är unik för platsen på grund av svaga sandstenslager ovanför uranfyndigheterna, vilket gör att brytning sker underifrån snarare än ovanifrån eller från sidan.

Cigar Lake producerar cirka 18 miljoner pund uran årligen och har tillstånd att fortsätta till 2031, med möjlig förlängning till 2036. Närliggande MacArthur River-gruvan, världens största, har potential att öka sin produktion från 18,8 till 25 miljoner pund per år, beroende på marknadens prissignaler.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära