Connect with us

Nyheter

Sverige – en exportör av kaffe

Published

on

Lager av kaffe redo för export från Sverige

Lager av kaffe redo för export från SverigeHur konstigt det än låter så exporterar Sverige, ett land som helt saknar klimatmässiga förutsättningar för att odla kaffe, mer av denna råvara än vad som importeras, i alla fall i förädlad form.

Under 2004 importerade Sverige 9.979 ton rostat kaffe. Importen av rostat kaffe till Sverige har stigit kraftigt sedan 90-talet, främst som en följd av det ökade kaffeintresset men också för att många av de större butikskedjorna inom detaljhandeln rostar det egna kaffet utomlands.

Exporten av rostat kaffe är ännu större, 11.729 ton förra året. Största exportmarknad var USA. Sverige är alltså nettoexportör av rostat kaffe. Detta beror på att en betydande andel kaffebönor tas in till de svenska kafferosterierna och förädlas här innan det till ett högre pris säljs till utlandet. Hur stor andel som är hela bönor och malt kaffe går inte att studera närmare då den tillgängliga statistiken från den svenska tullen inte skiljer mellan hela bönor och malt kaffe. Notabelt är emellertid att Italien stod för nästan fem procent, drygt 500 ton, av allt det kaffe som importerades till Sverige 2004. Inte heller här har det emellertid varit möjligt att särskilja mellan hela bönor och malt kaffe.

Gevalia och Ikea stora exportörer

Vi har ingen djupare statistik på vilka exportörerna är, men två företag som står för en mycket stor del av exporten av kaffe är Kraft Foods och Ikea. Kraft Foods äger det svenska kaffemärket Gevalia och har med stor framgång etablerat Gevalia som ett gourmetkaffe i USA. Gourmetkaffe i USA säljs till stor del via abonnemang där kaffet skickas hem till kunderna, en affärsmodell som Gevalia är framgångsrik med. En annan stor svensk exportör av kaffe är möbeljätten Ikea som säljer svenska livsmedel i sina butiker runt om i världen.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Tore

    4 november, 2011 at 02:43

    Häftigt, att IKEA exporterade kaffe kände jag till, men att Gevalia var så stort i USA hade jag ingen aning om.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *