Följ oss

Nyheter

Ledande prognosmakare spår ett rally i guldpriset fram till mars 2012

Publicerat

den

Stigande guldpris enligt prognos - Gold

Prognos säger att priset på guld stigerDe mest pricksäkra prognosmakarna säger att guldpriset kommer att studsa tillbaka från sin största månatliga nedgång sedan 2008 och nå ett nytt rekord under mars 2012 på grund av att den ekonomiska tillväxten stagnerar och att Europas skuldkris ännu inte är löst.

Terminer som handlas i New York kan stiga 12 procent, till 1.950 USD per troy ounce, mot slutet av första kvartalet 2012, enligt en median av prognoser som har sammanställts av Bloomberg. Prognoserna kommer från åtta av de tio bästa analytikerna som Bloomberg har följt under de senaste åtta kvartalen. Två av dem avstod från att ge prognoser.

Innehav av ETFer som backas upp av guld hade sin största ökning på tre månader under oktober och den mest populära optionen var den som ger innehavarna rätten att köpa guld för 2000 USD den 22 november. Efterfrågan på guld har accelererat sedan maj då tillväxten saktar ner och den tilltagande oron att de europeiska ledarna kommer att misslyckas med att få kontroll över regionens skuldkris, vilket har orsakat att aktievärden på 7,5 biljoner dollar har raderats ut i världen.

“Det finns ett förlorat förtroende i hela det finansiella systemet och ett brådskande behov av safe-haven-investeringar” säger Ronald Stöferle på Erste Group Bank AG i Wien, den aktör som gett de näst bästa prognoserna under de senaste tre månaderna. Han säger vidare att förutsättningarna på marknaden nu är perfekta för guld.

Mängden guld som börshandlade investeringsprodukter innehar steg 1 procent, till 2.271,2 ton, under förra månaden, vilket ger ett värde på 126,6 miljarder dollar, enligt en sammanställning som Bloomberg har gjort. Det motsvarar lika mycket guld som alla utom fyra centralbanker äger tillsammans. Guld som köpts i investeringssyfte stod för 38 % av den totala efterfrågan under 2010, vilket kan jämföras med 4 % för tio år sedan, enligt en uppskattning från London-baserade World Gold Council.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära