Nyheter
Stockholm Exergi första svenska medlem i Baltpool Biomass Exchange

Baltpool är en elektronisk handelsplats för biobränslen som träpellets och flis med 450 medlemmar från länder som Litauen, Lettland, Estland, Finland och Danmark. Som första svenska företag har nu Stockholm Exergi anslutit sig till handelsplatsen.

Baltpool har funnits sedan 2012 och är en beprövad handelsplattform. Via Baltpool erbjuds handel med träpellets och träflis som är klassificerade på samma sätt oavsett ursprungsland, till exempel är sortimentet SM1 flis från bränsleved medan SM3 är flis från GROT.
Handel via Baltpool ger Stockholm Exergi en möjlighet till kontakt med fler och nya leverantörer och auktionsförfarandet borgar för sund konkurrens och transparens. Till exempel kan flera leverantörer bidra till samma volym.
– Om vi vill köpa en viss mängd, säg 15 000 MWh, så kan det vara flera så kallade ”bid” på mindre volymer tills man byggt upp till 15 000 MWh. Bränslepriset blir det sista budet vilket bestämmer slutpriset, säger Monica Lundgren som är chef för bränsleförsörjning på Stockholm Exergi.
Idag erbjuder Baltpool främst FSC-certifierat bränsle och man arbetar för att även inkludera SBP-certifierat bränsle. För att säkerställa hållbarhet följs handeln av den ideella organisationen Preferred by Nature (tidigare under namnet NEPCon) som bland annat granskar certifikat för hållbarhet.
– Det är centralt för oss att det bränsle vi köper är hållbart och att varje inköp följer våra processer för Supplier Selection och motpartskontroll. Därför kommer vi att arbeta vidare och låta både våra handlare, jurister och hållbarhetsspecialister granska de standardavtal som används vid transaktioner på Baltpool, så att vi säkrar att hållbarhetskriterierna är kompatibla med våra egna krav vid inköp, säger Monica Lundgren.
– Givet att vi kan säkerställa att inköp via Baltpool kan ske enligt våra processer och rutiner så kommer vi att genomföra ett par transaktioner under den pågående värmesäsongen, och därefter utvärdera hela inköpsflödet på Baltpool, avslutar Monica.
Nyheter
Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.
Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.
EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.
Nyheter
Hur USA blev världens största exportör av propan

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.
Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.
Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.
Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.
Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.
Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.
Nyheter
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.
-
Nyheter3 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter2 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter2 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter2 veckor sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter2 veckor sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris
-
Nyheter3 veckor sedan
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt