Följ oss

Nyheter

”Full storm” på elmarknaden

Publicerat

den

Regnig skymning i stan

Veckans kommentar om elmarknaden v. 3. 2021

Entelios

Förra veckans kommentar handlade om de stora förändringarna i väderleken, till kalla, torra och vindstilla förhållanden, som sedan jul medfört en rejäl höjning av elpriserna. Även denna vecka hamnar vädret i blickfånget när det gäller svängningarna på kraftmarknaden.

Nu är det kraftfulla lågtryck som drabbar Norden och som ger såväl milda temperaturer som stora mängder nederbörd och höga vindstyrkor. I vissa områden förväntas vindhastigheten nå stormstyrka till helgen, vilket påverkar både spotpriset och terminpriserna.

Stort utbud på kort sikt

Det milda vädret medför att efterfrågan sjunker tämligen radikalt den här veckan – samtidigt som vinden kan innebär en trefaldigt ökad produktion av vindkraft, jämfört med de senaste dagarna.

Med så mycket vindkraft i systemet, jämte en minskad efterfrågan, tvingas vattenkraften minska sin produktion. Tillsammans med mycket nederbörd ger denna vecka en ökning av det hydrologiska överskottet. Det ger effekter när det gäller prisbilden.

Prisutveckling styrs av långtidsprognoser

Väderprognoserna för de nordiska länderna visar att kylan återkommer i nästa vecka och kan komma att bli kvar i flera veckor framöver. Med kyla och kanske lite vind och nederbörd förväntar sig elmarknadens aktörer att det hydrologiska överskottet kommer att vara förbrukat någon gång i februari. Det bidrar i sin tur till att höjning av priserna på terminskontrakten (el som levereras i framtiden).

Prognoserna visar att övriga Europa under de närmaste veckorna inte får samma kyla som Norden, men prognoserna tyder på att även Tyskland så småningom får kyligare väder och låg tillgång till vindkraft

Det kan bidra till höjda gaspriser eftersom gas både ersätter vindkraft och på kontinenten i viss omfattning även används för uppvärmning. Stigande gaspriser innebär en höjning av elpriserna i Europa, vilket i sin tur kan påverka de nordiska priserna uppåt.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Chevron omdirigerar kazakisk olja till Asien runt Godahoppsudden

Publicerat

den

Fartyg från ovan

Chevron har fattat beslutet att skicka sina laster av CPC Blend-olja från Kazakstan till Asien runt Godahoppsudden snarare än genom Röda havet för att undvika risken för attacker från Jemens houthier, enligt uppgifter från tre industrikällor och LSEG-fartygsspårning data.

De iranskt anslutna houthierna har intensifierat attackerna mot sjöfarten trots USA-ledda luftangrepp på deras positioner i Jemen, vilket leder till att fler fartyg undviker att använda Röda havet och Suezkanalen som är den kortaste sjövägen mellan Europa och Asien.

CPC Blend-råolja lastas vid den ryska Svartahavsterminalen Yuzhnaya Ozereevka, nära Novorossisk. Den normala vägen för laster till Asien är ut ur Svarta havet, in i Medelhavet och sedan söderut genom Suezkanalen. 

Att segla västerut genom Medelhavet och sedan söderut runt Afrika adderar många dagar till resan och driver upp fraktkostnaderna. Större delen av all CPC Blend-råoljan kommer från Kazakstan, men också från ryska företag. Fartyg lastade med CPC Blend från Ryssland fortsätter att segla genom Röda havet, sa källorna. 

Röda havsattackerna och skyhöga fraktkostnader verkar begränsande på flödena av CPC Blend till Asien. Den totala CPC-exporten till Asien har mer än halverats, till 550 000 ton i januari, från 1,2 miljoner ton i december. 

Chevron, vars kazakiska företag Tengizchevroil är den största exportören av kazakisk CPC Blend, sade; ”Chevron kommer att fortsätta att aktivt utvärdera säkerheten för rutter i Röda havet och i hela Mellanöstern och fatta beslut baserat på den senaste utvecklingen”. 

Caspian Pipeline Consortium (CPC) är den största exportören av Kazakstans råolja. Huvudägarna i CPC är den ryska pipeline-operatören Transneft med 24 procent, KazMunayGas med 19 procent och Chevron Caspian Pipeline Consortium Company med 15 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

Högre inflation än förväntat sänker guldpriset

Publicerat

den

Guldtacka i närbild

Det fanns ingenting i den amerikanska KPI-rapporten i januari som backar upp en tidig räntesänkning från Federal Reserve skriver ädelmetallföretaget Heraeus. En högre än förväntad KPI-siffra pressade omedelbart ädelmetallerna, särskilt guld, som sjönk under 2 000 USD per troy ounce för första gången i år. 

Det har skett en strukturell förändring i konsensusutsikterna för amerikanska räntor under de senaste veckorna, uppbackad av starkare ekonomisk data, vilket resulterar i en starkare dollar och därmed ett svagare guldpris. Det förväntade datumet för första räntesäkningen har skjutits på framtiden och nu tros en sänkning komma i anslutning till Federal Reserve-mötet i juni, vilket potentiellt fördröja en uppvärdering för guld. 

De kortsiktiga utsikterna för guld kommer sannolikt att förbli mycket beroende av data och den amerikanska dollarn. Dollarn kan se stöd på kort sikt från den högre sannolikheten av räntesänkningar i Storbritannien, EU och andra ekonomier som kommit före USA, vilket bidrar till dollarns relativa attraktionskraft kontra dessa valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Christian Kopfer om skog, olja och metaller

Publicerat

den

Christian Kopfer pratar råvaror

Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer kommenterar olika delar av råvarumarknaden. Först tar man upp skogsbolaget SCA, skogsprodukter och skog. Vidare tar man upp olja och att Handelsbanken tror på ett tresiffrigt oljepris under 2024. Sedan går man in på olika metaller.

Fortsätt läsa

Populära