Följ oss

Nyheter

Stockholm Exergi första svenska medlem i Baltpool Biomass Exchange

Publicerat

den

Bioenergi

Baltpool är en elektronisk handelsplats för biobränslen som träpellets och flis med 450 medlemmar från länder som Litauen, Lettland, Estland, Finland och Danmark. Som första svenska företag har nu Stockholm Exergi anslutit sig till handelsplatsen.

Bioenergi

Baltpool har funnits sedan 2012 och är en beprövad handelsplattform. Via Baltpool erbjuds handel med träpellets och träflis som är klassificerade på samma sätt oavsett ursprungsland, till exempel är sortimentet SM1 flis från bränsleved medan SM3 är flis från GROT.

Handel via Baltpool ger Stockholm Exergi en möjlighet till kontakt med fler och nya leverantörer och auktionsförfarandet borgar för sund konkurrens och transparens. Till exempel kan flera leverantörer bidra till samma volym.

– Om vi vill köpa en viss mängd, säg 15 000 MWh, så kan det vara flera så kallade ”bid” på mindre volymer tills man byggt upp till 15 000 MWh. Bränslepriset blir det sista budet vilket bestämmer slutpriset, säger Monica Lundgren som är chef för bränsleförsörjning på Stockholm Exergi.

Idag erbjuder Baltpool främst FSC-certifierat bränsle och man arbetar för att även inkludera SBP-certifierat bränsle. För att säkerställa hållbarhet följs handeln av den ideella organisationen Preferred by Nature (tidigare under namnet NEPCon) som bland annat granskar certifikat för hållbarhet.

– Det är centralt för oss att det bränsle vi köper är hållbart och att varje inköp följer våra processer för Supplier Selection och motpartskontroll. Därför kommer vi att arbeta vidare och låta både våra handlare, jurister och hållbarhetsspecialister granska de standardavtal som används vid transaktioner på Baltpool, så att vi säkrar att hållbarhetskriterierna är kompatibla med våra egna krav vid inköp, säger Monica Lundgren.

– Givet att vi kan säkerställa att inköp via Baltpool kan ske enligt våra processer och rutiner så kommer vi att genomföra ett par transaktioner under den pågående värmesäsongen, och därefter utvärdera hela inköpsflödet på Baltpool, avslutar Monica.

Nyheter

Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

Publicerat

den

Priset på USD går ner

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.

Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.

Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

Utvecklingen på dollarindexet DXY per handelstimme hittills under april.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.

Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.

Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Publicerat

den

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.

Spotpriset på guld i USA
Spotpriset på guld i USA.
Spotpriset på guld i USD över lång tid
Spotpriset på guld i USA under lång tid.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Publicerat

den

Kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.

Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Kinas produktion av kol, januari till mars per år.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära