Connect with us

Nyheter

Spekulationer kring produktionsdata driver kaffepriset

Published

on

Kaffebönor i kopp

Kaffebönor i koppPriset på arabicakaffe ser betydligt piggare ut, vilket bådar gott för de börshandlade produkterna på kaffe. Det är bland annat föregående års prisfall som kan ha avskräckt bönderna från att överproducera under 2014.

iPath Dow Jones-UBS Coffee Total Return Sub-Index ETN (JO) steg under onsdagen med 3,2 procent och har därmed stigit över 7 procent under 2014, efter att ha fallit med 30,8 procent under 2013. Detta certifikat bröt sitt kortsiktiga 50-dagars glidande medelvärde under december 2013, och testar den kortsiktiga trendlinjen.

Kaffepriset på Intercontinental Exchange, ICE, som är det globala riktmärket för arabicakaffe håller sig nu kring 120,9 cent per pund, vilket gör att kaffepriset noterat en nästan tioprocentig uppgång under 2014.

Råvaruhandlarna spekulerar nu i om Brasilien som står för en tredjedel av världens kaffeproduktion kommer att kommer att trimma skörden och minska konstgödningen i ett försök att minska den kommande skörden. Enligt flera kaffeföretag är detta ett försök att se till att de brasilianska skördarna inte når sin fulla potential. De tror också att kaffepriset kommer att kunna överraska uppåt som en följd av detta.

Volcafe, en enhet inom råvaruhuset ED & F Man Holdings, sänkte under november sin prognos för den brasilianska kaffeskörden nästa säsong med 15 procent. Trots detta är mängder av kaffeanalytiker skeptiska till att världens största kaffeproducent avsiktligen skulle komma att minska sin produktion i den omfattningen. Det är tämligen osannolikt att någon odlare kommer att beskära den kommande skörden så pass kraftigt att det påverkar utfallet i större omfattning trots att priserna inte är gynnsamma för producenterna. För att detta skall ske kommer det att krävas att de erhåller subventioner som kompenserar. Flera kaffehandlare säger att de istället tror att vi kommer att få se den största kaffeskörden någonsin från Brasilien i år.

iPath Dow Jones-UBS Coffee Total Return Sub-Index ETN

iPath Dow Jones-UBS Coffee Total Return Sub-Index ETN

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *