Connect with us

Nyheter

Snön som föll igår

Published

on

Snö i hinkar

Veckans kommentar om elmarknaden v. 20 2020

Entelios

Förra veckan blev en kall vecka med minusgrader i fjällen, vilket ledde till att snömagasinen byggdes upp ytterligare. Vi väntar på snösmältningen och hoppas att den blir sådan att det går att ta till vara på de stora snömagasinen vi har i Norden just nu. 

Samtidigt bereder man plats i magasinen men det är inte så stort vattenflöde. Detta leder till att priserna ökar lite på spotmarknaden, upp från en ovanligt låg nivå. Det är takten på snösmältningen under vårens lopp som blir avgörande för hur mycket av dessa resurser som går till spillo. En kall och utdragen vår ökar chanserna att ta till vara på så mycket som möjligt av resurserna. men blir det plötsligt sommarväder i juni kan det orsaka stora resursförluster i form av vårflod och förångning av snö. Prognoserna pekar på en fortsatt kall maj.

Uppgång i terminspriset

Det försiktiga återöppnandet av det coronastängda Europa i kombination med åtgärder som bidrar till att höja oljepriset kan ha varit utslagsgivande för den uppgång vi har sett på terminsmarknaden senaste veckan. Både kol- och gaspriserna stiger något, och det bidrar till att lyfta terminspriserna i Europa och därmed även i Norden.

Veckans siffror:

Hydrologisk balans: +25,6 TWh (-0,9 TWh)
Systempris: 8,15 €/MWh (+ 0,70 €/MWh)
Terminspris YR-21: 22,70 €/MWh (+ 1,15 €/MWh)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *