Skördeprognos gör att majspriset faller till lägsta nivån på fyra år

Skördeprognos gör att majspriset faller till lägsta nivån på fyra år. Priset på majs har nu fallit med 26 procent under de senast tolv månaderna då grödan i USA och större delen av Kanada utvecklas i det närmaste perfekt. Det finns således skäl att anta att den bear market som vi nu ser att majsen befinner sig i inte kommer att upphöra innan de nordamerikanska jordbrukarna har sålt sin skörd. Vidare kan de nordamerikanska majsodlarna glädja sig åt ett i det närmast perfekt klimat, den höga värmen i det amerikanska majsbältet följs upp av milda, fuktiga väderförhållanden

Rapporter visar på höga majslager

MajskornDen 30 juni släppte U.S. Department of Agriculture en rapport avseende den areal som har planterats med majs, vilken samma dag följdes av kvartalsrapporten avseende spannmålslagren. Den senare visar på att det finns mer majs i lager än vad som var väntat. En vecka senare kom en rapport avseende det globala utbudet och efterfrågan som tyder på ett fall i foderanvändningen vilket gjort att majslagren har ökat. Dessa rapporter har i sin tur fått majspriset att falla.

En annan rapport som avser skördens förhållande, så kallade crop conditions¸ släpps varje måndag av USDA. Denna rapport visar att de amerikanska grödorna utvecklas mycket väl och att projicerar en skörd som kan komma att bli den näst högsta i USAs historia.

Amerikanska Department of Agriculture sade tidigare i månaden att USA s majslager i slutet av augusti kommer att uppgå till 1 246 miljoner bushels, en ökning med åtta procent jämfört med prognosen från i juni i år. Enligt byrån hade nästan 76 procent av den amerikanska majsen fått betyget ”bra” till ”utmärkt” i förra veckan, den högsta betyg för den här tiden på året sedan 1994.

Den handel som vi ser i majs just nu är nästan helt inriktad på de perfekta väderförhållandena för amerikansk spannmål. Flera talare vid 2014 Summer AgMarketing Outlook Conference bekräftade att de anser att priserna sannolikt kommer att förbli låga, med förväntade rekordstora globala majsskördar. Vid samma konferens spåddes att de globala majslagren beräknas uppgå till 190 miljoner ton då även de kinesiska och sydamerikanska odlarna kan glädja sig åt goda odlingsförhållanden. Efterfrågan på majs är fortsatt bra, men det finns stora säljare på utbudssidan vilket gör att priset på majs sannolikt inte kommer att utvecklas högre inom den närmaste framtiden.

I Brasilien har de låga spannmålspriserna och den rekordstora skörden lett till oro bland landets bönder. Det betyder emellertid goda nyheter för den begynnande majsetanolindustrin, till exempel Usimat, det första brasilianska bruket att producera majsbaserade biobränslen. Ustimat är beläget i den avlägsna delen av Mato Grosso stat i centrala Brasilien och planerar att öka sin produktion av majsbaserad etanol från 67 000 under 2013 till 100 000 ton under 2014. Brasilien producerade rekordhöga 81 500 000 ton majs förra året men produktionen väntas sjunka under 80 miljoner ton i år vilket delvis beror på låga priser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top