Nyheter
Silver är en råvara att räkna med
Silver är en ädelmetall som har haft ett händelserikt år hittills, och aktiviteten inom silverterminer skiljer sig från de råvaror som har handlats kraftigt under COVID-19-krisen. I mars 2020 låg silverpriset en kort period strax under 12 USD per troy ounce, ett pris som inte setts sedan 2009.
Bara fyra månader senare ligger priset på denna råvara på sin högsta nivå på sex år, över 22 dollar per ounce, 80 procent över sin botten i mars. Även för en relativt volatil tillgång som silver är detta intervall inom året otroligt brett. Vad hände på silvermarknaden och vad kan det betyda för det andra halvåret 2020?
Två mycket distinkta perioder
Vi kan dela upp silverhandeln hittills i år i två mycket distinkta perioder. Den första, från januari till slutet av mars, fångar prisutvecklingen när Covid-19 blev en global pandemi. Silvermarknaden utsattes för en kraftig nedgång och silverpriset sjönk med 30 procent. Guld och silver tenderar att röra sig i tandem, där silver vanligtvis uppvisar starkare prisrörelser.
Utförsäljningen var inget undantag, och silver som tappade betydande. I teorin är guld och silver att betrakta som är säkra tillflyktsorter, eftertraktade tillgångar i kristider. I mars såldes dock både guld och silver ut. Dessa råvaror var inte undantagna från allmänt försäljningstryck, särskilt när investerare behöver sälja likvida tillgångar för att möta sina säkerhetskrav.
I början av april hade silverförsäljningen pressat guld-silver-förhållandet till rekordhöga nivåer. När denna ratio låg på mer än 120x innebar det att ett troy ounce guld skulle kunna köpa 120 troy ounce silver. I början av året var förhållandet redan på förhöjda nivåer på cirka 80x, betydligt över det långsiktiga genomsnittet på 64x. Sedan botten i slutet av mars har silverpriset emellertid kontinuerligt överträffat guld, och pressat förhållandet tillbaka mot nivåer där det handlades historiskt. Silver har verkligen gjort en comeback.
Guld i sig har hittat bra stöd efter utförsäljningen i mars. Många faktorer kan på lång sikt stödja ädelmetaller och bör i förlängningen också hjälpa silver: de skattemässiga och monetära reaktionerna på COVID-19 är enorma på båda sidor av Atlanten – och på andra håll i världen. Likviditeten har översvämmat marknaderna, och Fed håller effektivt press på räntorna under överskådlig framtid.
Inflationsförväntningarna ökar eftersom Fed också indikerar att det kommer att möjliggöra att inflationsmålet på två procent överträffas om det skulle hjälpa till den ekonomiska återhämtningen. Det innebär att den reala avkastningen, alternativkostnaderna för att äga ädelmetaller som guld och silver, ligger på rekordlåga nivåer och borde stödja framtida prisökningar. Om det visar sig vara sant, och om guld-silverförhållandet fortsätter att återvända, kommer silver att vara en råvara att titta på under de kommande åren.
Potentialen för silverprisets utveckling har inte passerat obemärkt. CFTC-åtagandet från handelsföretagens rapporter visar att managed money-konton har ökat sina hausseartade silverpositioner kraftigt sedan början av mars. I denna kategori ingår hedgefonder, rådgivare för råvaror och andra spekulanter. De nettolånga positionerna är ännu inte tillbaka där de var före Covid-19, vilket lämnar mycket utrymme för tillväxt.
Till skillnad från guld representerar industriell konsumtion en stor del av efterfrågan på silver och metallen påverkas troligen mer av Covid-19-störningar som påverkar gruvverksamheten. En ökning av Coronavirusinfektioner i Peru; Mexiko och Chile kan leda till minskat gruvutbud.
Mer utrymme att växa?
Guld-silver-förhållandet förblir över sitt historiska medelvärde, och marknadspositionering är ännu inte på extrema nivåer, vilket innebär att silver förblir en metall att titta på, både i absoluta termer och i förhållande till guld. Det är värt att notera att silver ofta är mer volatilt än guld, vilket kan leda till högre rörelser uppåt och nedåt.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030