Connect with us

Nyheter

Sockerpriset stärks på thailändska leveransproblem

Published

on

I förra veckan steg sockerpriset till sin högsta nivå på fyra och en halv månad. Det är två faktorer som ligger bakom detta. Sockerpriset stärks på thailändska leveransproblem, men även på en allt svagare amerikansk dollar. En svagare dollar gör att de råvaror som är denominerade i denna valuta är mer attraktiva för utländska köpare.

Socker

Sockerpriset steg till sin högsta nivå sedan början av mars på grund av produktionsproblem. Speciellt varnade återförsäljarna för att torka skulle kunna sätta stopp för produktionen i Thailand, vilket åtminstone delvis skulle hjälpa till att kompensera en stark ökning av produktionen av socker i Brasilien. Redan i mars 2020 skrev vi om att den thailändska torkan riskerade skapa problem för landets risodlare

”Då mindre än den thailändska sockerskörden blir tillgänglig i början av nästa år ser marknaden väsentligt mindre pressad ut av de extra socker som kommer från den ökade skörden i Brasilien”, skriver Tobin Gorey, analytiker hos Commonwealth Bank of Australia, i en analys.

Enligt en nyligen genomförd undersökning från Reuters trodde handlare och analytiker att produktionen i den centrala regionen South-Brazil i Brasilien skall stiga kraftigt under 2020/2021 och kommer att bidra till ett globalt överskott av sötningsmedlet.

Sockerpriset har varit pressat under året, och det har inte hjälpt att coronaviruspandemin minskat efterfrågan rapporterar Reuters. Group Sopexs analytiker tror emellertid att sockerpriserna kommer att avsluta 2020 på 12 cent per pound, 11 procent under nivåerna i slutet av 2019, med ett globalt överskott på 3,5 miljoner ton för säsongen 2020/2021.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *