Connect with us

Nyheter

Silver är en råvara att räkna med

Published

on

Graf över priset på guld och silver under 2020

Silver är en ädelmetall som har haft ett händelserikt år hittills, och aktiviteten inom silverterminer skiljer sig från de råvaror som har handlats kraftigt under COVID-19-krisen. I mars 2020 låg silverpriset en kort period strax under 12 USD per troy ounce, ett pris som inte setts sedan 2009.

Silvertacka - Silverpriset har en spännande utveckling

Bara fyra månader senare ligger priset på denna råvara på sin högsta nivå på sex år, över 22 dollar per ounce, 80 procent över sin botten i mars. Även för en relativt volatil tillgång som silver är detta intervall inom året otroligt brett. Vad hände på silvermarknaden och vad kan det betyda för det andra halvåret 2020?

Två mycket distinkta perioder

Vi kan dela upp silverhandeln hittills i år i två mycket distinkta perioder. Den första, från januari till slutet av mars, fångar prisutvecklingen när Covid-19 blev en global pandemi. Silvermarknaden utsattes för en kraftig nedgång och silverpriset sjönk med 30 procent. Guld och silver tenderar att röra sig i tandem, där silver vanligtvis uppvisar starkare prisrörelser.

Utförsäljningen var inget undantag, och silver som tappade betydande. I teorin är guld och silver att betrakta som är säkra tillflyktsorter, eftertraktade tillgångar i kristider. I mars såldes dock både guld och silver ut. Dessa råvaror var inte undantagna från allmänt försäljningstryck, särskilt när investerare behöver sälja likvida tillgångar för att möta sina säkerhetskrav.

I början av april hade silverförsäljningen pressat guld-silver-förhållandet till rekordhöga nivåer. När denna ratio låg på mer än 120x innebar det att ett troy ounce guld skulle kunna köpa 120 troy ounce silver. I början av året var förhållandet redan på förhöjda nivåer på cirka 80x, betydligt över det långsiktiga genomsnittet på 64x. Sedan botten i slutet av mars har silverpriset emellertid kontinuerligt överträffat guld, och pressat förhållandet tillbaka mot nivåer där det handlades historiskt. Silver har verkligen gjort en comeback.

Graf över pris på guld och silver år 2020
Källa: CME Group

Guld i sig har hittat bra stöd efter utförsäljningen i mars. Många faktorer kan på lång sikt stödja ädelmetaller och bör i förlängningen också hjälpa silver: de skattemässiga och monetära reaktionerna på COVID-19 är enorma på båda sidor av Atlanten – och på andra håll i världen. Likviditeten har översvämmat marknaderna, och Fed håller effektivt press på räntorna under överskådlig framtid.

Inflationsförväntningarna ökar eftersom Fed också indikerar att det kommer att möjliggöra att inflationsmålet på två procent överträffas om det skulle hjälpa till den ekonomiska återhämtningen. Det innebär att den reala avkastningen, alternativkostnaderna för att äga ädelmetaller som guld och silver, ligger på rekordlåga nivåer och borde stödja framtida prisökningar. Om det visar sig vara sant, och om guld-silverförhållandet fortsätter att återvända, kommer silver att vara en råvara att titta på under de kommande åren.

Potentialen för silverprisets utveckling har inte passerat obemärkt. CFTC-åtagandet från handelsföretagens rapporter visar att managed money-konton har ökat sina hausseartade silverpositioner kraftigt sedan början av mars. I denna kategori ingår hedgefonder, rådgivare för råvaror och andra spekulanter. De nettolånga positionerna är ännu inte tillbaka där de var före Covid-19, vilket lämnar mycket utrymme för tillväxt.

Silver COT
Källa: Quikstrike

Till skillnad från guld representerar industriell konsumtion en stor del av efterfrågan på silver och metallen påverkas troligen mer av Covid-19-störningar som påverkar gruvverksamheten. En ökning av Coronavirusinfektioner i Peru; Mexiko och Chile kan leda till minskat gruvutbud.

Mer utrymme att växa?

Guld-silver-förhållandet förblir över sitt historiska medelvärde, och marknadspositionering är ännu inte på extrema nivåer, vilket innebär att silver förblir en metall att titta på, både i absoluta termer och i förhållande till guld. Det är värt att notera att silver ofta är mer volatilt än guld, vilket kan leda till högre rörelser uppåt och nedåt.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära