Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 6 juni 2012

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet inklusive ädelmetallerRåvaror Allmänt

  • Energi: Neutral
  • Basmetaller: Neutral
  • Ädelmetaller: Negativ
  • Livsmedel: Neutral

En händelserik vecka ligger bakom oss och en händelserik helg ligger framför oss. Kina släpper majdata för inflation, industriproduktion och handelsdata, vilken inkluderar import av olika råvaror.

Under veckan sänkte Kina räntan för första gången sedan 2008. Det gav marknaden farhågor om att helgens data kommer visa på en allt sämre kinesisk konjunktur som behöver ytterligare stimulanser för att komma på fötter. Räntesänkningen indikerar att de tidigare sänkningarna i reservkraven inte gett önskad effekt och att efterfrågan på pengar kanske är ett större problem än utbudet på pengar.

Chefen för amerikanska centralbanken, Bernanke svävade på målet kring framtida amerikanska stimulanser vilket fick marknaden att vekna och guldet såldes av. Under veckan fick också Spanien sänkt kreditbetyg och sex tyska banker fick en släng av samma slev.

Bottenfiske brukar löna sig men före vi rekommenderar köp på bred front i råvaror vill vi se tydliga tecken på att kinas konjunktur har bottnat ut och att den fundamentala råvarumarknaden får stöd av att lagercykeln i Kina ska fyllas på. I det korta perspektivet är det fortfarande investerares sentiment som styr marknaden. Det gör den nyckfull och svår.

Energi (neutral)

Elmarknaden handlas i stort sett oförändrat över veckan där våta väderprognoser och låga spotpriser fortsatt tynger utvecklingen. Inga rörelser inom bränslekomplexet som påverkar elmarknaden i någon större utsträckning, fossila bränslen och energikol i synnerhet är under press och med en förväntat stark utveckling på dollarn har vi svårt att se hur kolet ska stiga på kort sikt. Utsläppsrätter och kontinentala marknader ger inte heller de någon riktning utan fokus förblir på väderprognoserna. De senaste körningarna pekar på ett scenario med nederbörd om närmare 7-8 TWh vilket i så fall skulle förbättra energibalansen med ytterligare 3 TWh.

SHB Power Index - Januari - juni 2012

Kvartalet Q4 2012 som från och med denna vecka är underliggande för SHB Power Index handlas på 37.65 euro mot slutet av veckan vilket får ses som förhållandevis lågt om man tänker på att kontraktet omfattar ett antal vinterdagar där det alltid finns risk för kyla och bortfall av kärnkraftskapacitet som kan dra upp spotnivåerna. Vi har dock svårt att se hur kontraktet skall stiga på kort sikt när de flesta faktorer pekar fortsatt ned och marknaden fastnat i en range. Med andra ord kan det vara klart intressant för den som kanske vill prissäkra de lite längre kontrakt men mindre intressant för den som vill gå in i ett hävstångscertifikat just nu eftersom man sannolikt behöver sitta på det en längre tid innan vi lyckas bryta ur dessa nivåer.

Basmetaller (neutral)

Det har varit en händelserik vecka för basmetallerna som startade veckan med två dagar där LME höll stängt. Sedan fick vi se uppgångar efter Kinas räntesänkning som sedan raderades efter Bernankes tal. Aluminium och koppar har haft samma rörelsemönster som övriga metaller under veckan med både upp och nedgångar men stänger veckan i princip oförändrad. Aluminium lagret i Shanghai steg för första gången på 5 veckor med 915 ton till 320 495 ton. Samtidigt föll lagret på LME med 11 175 ton till 4,86 miljoner ton. Fallande lager på LME ger stöd till priset som pressas i en marknad som denna. Värt att notera är att nickel går mot strömmen och steg med nästan 1,5 % under fredagens handel. Nickel, 3-månaders på LME handlas i skrivande stund på 16840 USD/ton vilket är 4% högre än öppningen i onsdags. Priset får stöd av bland annat fallande lager på LME som på tre dagar sjönk med 2,3 %.

Ädelmetaller (Negativ)

Upp som en sol, ner som en pannkaka

Förra fredagen steg guldpriset med drygt fem procent efter usla amerikanska jobbmarknadssiffror, och vi fick uppleva ett kort ögonblick av guldets klassiska ”säker hamn”-funktion. En händelselös vecka har därefter gjort att ädelmetallerna legat still större delen av veckan, fram till att USA:s centralbankschef Ben Bernanke talade inför kongressens finansutskott. Avsaknad av tydlighet gjorde att marknaden sålde guld igen, och större delen av förra fredagens uppgång är nu utraderad.

Vi hoppas att nästa vecka bjuder på mer spänning på guldfronten än den vecka som nu gått, och vi behåller vår negativa vy på sektorn.

Softs och livsmedel

50 % risk för El Nino senare i år enligt rapporter från US Weather Center. El Nino är ett ett av de mest kraftfulla återkommande klimat och hydrologiska fenomen i Stilla Havet, och innebär i korta drag förändringar i tryckförhållandena i atmosfären, vilket leder till att passadvindarna försvagas och ändrar riktning vilket påverkar havsströmmarna. Normalt är ytvattnet i Stilla Havet ca 8 grader kallare utanför Ecuadors och Perus kuster än vad det är utanför Indonesien och Australien, El Nino skulle vända på dessa förhållanden. El Nino skulle medföra torka i sydöstra Asien och Australien samt översvämningar i Sydamerika. Senast El Nino orsakade stor skada var 1998, fler än 2000 personer omkom, och skadorna på skördar och gruvor var omfattande. El Nino påverkar även orkansäsongen i Atlantområdet (färre till antalet) och meteorologer har redan estimerat färre kraftiga orkaner (jämfört med året innan) för säsongen som startade 1 juni och pågår till sista november. National Oceanic and Atmospheric Administration förutspår 9-15 tropiska stormar under årets säsong varav 4-8 kan utvecklas till orkaner och av dessa 1-3 till kraftiga orkaner (kategoriserat 3:or på Saffir-Simpson
skalan).

Men, atlantområdet har redan namngivit två orkaner innan säsongen påbörjats, Alberto och Beryl. Alberto var den tidigaste Atlantstormen sedan 2003.

Vete

Rapporter om torrt väder, främst i USA och Ryssland, har drivit upp priserna på vete under veckan. Novemberkontraktet på matif har stigit med 1,7 % och på Chicagobörsen har decemberkontraktet 2012 stigit med 1,2 %. Det varma och torra vädret ser ut att fortsätta i USA, dock med någon lätt nederbörd som kan ses som positivt för vetet. Torka med fortsatt höga temperaturer fortsätter även i Ryssland, även om det ser ut att komma en del regn behövs mer nederbörd. Skörden i USA är igång och ligger långt fram jämfört med normalt, vilket fick priset att falla tillbaka något under fredagen. Situationen just nu gör marknaden svårbedömd och vi håller en neutral vy.

Majs

Terminspriset på majs har likt vete stigit under veckan, upp dryga 5 % för det närmaste kontraktet. Vädersituationen för de majsproducerande regionerna ser även de torra ut men prognoser visar på regn till nästa vecka i flertalet regioner vilket talar för en bättre skörd. Vi ser därför fallande priser under fredagen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Sojabönor

Sojapriserna i Chicago har även de stigit i veckan, novemberterminen har stigit med 5,3 %. Idag rapporterar USDA (U.S. Department of Agriculture) att USA sålt 410 000 ton sojabönor till Kina och ytterligare 120 000 ton till Egypten.

Socker

Regn i Brasilien, handeln inför Ramadan och en svagare valuta (Real) har fått priset på socker att stiga under veckan. En kallfront passerar Brasilien och har medfört kraftig nederbörd vilket dels har påverkat skörden men även lastning av råvaran. Flertalet sockerproducenter har stoppat skörden de senaste dagarna och mängden socker som inväntar export i landets hamnar ökade med 37 % under veckan som gick. Totalt 2 197 millioner ton socker finns lagrat i hamnarna av vilket ca 20 % (430 250 ton) har Kina som destination. Hur mycket den senaste tidens regn påverkar volymen på Brasiliens totala skörd är fortfarande oklart.

Prisutveckling på socker (SB)

Kakao

Afrika stod för nästan 75 % av världens kakaoproduktion förra året. Ghana och Elfenbenskusten producerade bägge rekordskördar 2011/12, vilket kan komma att ändras på i framtiden. Nanga Coulibaly, Alliance of Cocoa Producing countries generalsekreterare uttalade sig i veckan om utsikterna för Afrikas framtid som kakaoproducent. Ett globalt väderskifte skapar på sikt mer torka i Afrika vilket inte är gynnsamt för kakaoproduktionen. De regnperioder man tidigare kunnat räkna med i området är inte längre lika självklara, och flertalet afrikanska producenter rapporterar ovanligt långa perioder av torka i år, vilket får International Cocoa Organisation att rapportera 12 % lägre produktion än säsongen 2010/11. Stora delar av Afrikas kakaoträd behöver bytas ut p.g.a. ålder, d.v.s . oberoende av ändrade väderförhållanden, träden producerar inte tillräckligt eller är mer mottagliga för diverse sjukdomar som kan påverka totala skörden. Detta innebär en merkostnad för producenterna vilka även fått sina inkomster reducerade till följd av de rådande låga priserna. Låga inkomster i landet har fått flertalet unga att söka jobb i städerna och underskottet på unga kakaoproducenter är stort. Flere Afrikanska länder har insett problematiken i detta och har påbörjat åtgärdsplanering.

Prisutveckling på kakao-termin

Kaffe

Världens största kaffeproducent Brasiliens valuta Real fortsätter att vara svag gentemot dollarn vilket har genererat en högre exportvolym och större utbud på den internationella marknaden. Priset på kaffe fortsätter på låga nivåer och Arabica terminerna har fallit tillbaka med över 30 % i år. Globala kaffeproduktionen har reviderats upp för säsongen som påbörjats i oktober. Globala kaffekonsumtionen steg 1,7 % under 2011 vilket är något under snittet för de senaste 12 åren, enligt International Coffee Organization. All Japan Coffee Association rapporterar något lägre lagersiffror, april ner 2,4 % jämfört med mars och med andra ord andra månaden i följd som japanska kaffelagren minskar.

Kaffe - Arabica-terminerna har fallit tillbaka

Handelsbankens Råvaruindex

Handelsbankens råvaruindex den 8 juni 2012

Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av global produktion och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Analys

Crude oil comment: Mixed U.S. data skews bearish – prices respond accordingly

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Since market opening yesterday, Brent crude prices have returned close to the same level as 24 hours ago. However, before the release of the weekly U.S. petroleum status report at 17:00 CEST yesterday, we observed a brief spike, with prices reaching USD 73.2 per barrel. This morning, Brent is trading at USD 71.4 per barrel as the market searches for any bullish fundamentals amid ongoing concerns about demand growth and the potential for increased OPEC+ production in 2025, for which there currently appears to be limited capacity – a fact that OPEC+ is fully aware of, raising doubts about any such action.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

It is also notable that the USD strengthened yesterday but retreated slightly this morning.

U.S. commercial crude oil inventories increased by 2.1 million barrels to 429.7 million barrels. Although this build brings inventories to about 4% below the five-year seasonal average, it contrasts with the earlier U.S. API data, which had indicated a decline of 0.8 million barrels. This discrepancy has added some downward pressure on prices.

On the other hand, gasoline inventories fell sharply by 4.4 million barrels, and distillate (diesel) inventories dropped by 1.4 million barrels, both now sitting around 4-5% below the five-year average. Total commercial petroleum inventories also saw a significant decline of 6.5 million barrels, helping to maintain some balance in the market.

Refinery inputs averaged 16.5 million barrels per day, an increase of 175,000 barrels per day from the previous week, with refineries operating at 91.4% capacity. Crude imports rose to 6.5 million barrels per day, an increase of 269,000 barrels per day.

Over the past four weeks, total products supplied averaged 20.8 million barrels per day, up 1.8% from the same period last year. Gasoline demand increased by 0.6%, while distillate (diesel) and jet fuel demand declined significantly by 4.0% and 4.6%, respectively, compared to the same period a year ago.

Overall, the report presents mixed signals but leans slightly bearish due to the increase in crude inventories and notably weaker demand for diesel and jet fuel. These factors somewhat overshadow the bullish aspects, such as the decline in gasoline inventories and higher refinery utilization.

Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Fundamentals back in focus, with OPEC+ strategy crucial for price direction

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Since the market close on Monday, November 11, Brent crude prices have stabilized around USD 72 per barrel, after briefly dipping to a monthly low of USD 70.7 per barrel yesterday afternoon. The momentum has been mixed, oscillating between bearish and cautious optimism. This morning, Brent is trading at USD 71.9 per barrel as the market adopts a “wait and see” stance. The continued strength of the US dollar is exerting downward pressure on commodities overall, while ongoing concerns about demand growth are weighing on the outlook for crude.

As we noted in Tuesday’s crude oil comment, there has been an unusual silence from Iran, leading to a significant reduction in the geopolitical risk premium. According to the Washington Post, Israel has initiated cease-fire negotiations with Lebanon, influenced by the shifting political landscape following Trump’s potential return to the White House. As a result, the market is currently pricing in a reduced risk of further major escalations in the Middle East. However, while the geopolitical risk premium of around USD 4-5 per barrel remains in the background, it has been temporarily sidelined but could quickly resurface if tensions escalate.

The EIA reports that India has now become the primary source of oil demand growth in Asia, as China’s consumption weakens due to its economic slowdown and rising electric vehicle sales. This highlights growing concerns over China’s diminishing role in the global oil market.

From a fundamental perspective, we expect Brent crude to remain well above USD 70 per barrel in the near term, but the outlook hinges largely on the upcoming OPEC+ meeting in early December. So far, the cartel, led by Saudi Arabia and Russia, has twice postponed its plans to increase production this year. This decision was made in response to weakening demand from China and increasing US oil supplies, which have dampened market sentiment. The cartel now plans to implement the first in a series of monthly hikes starting in January 2025, after originally planning them for October. Given the current supply dynamics, there appears to be limited room for additional OPEC volumes at this time, and the situation will likely be reassessed at their December 1st meeting.

The latest report from the US API showed a decline in US crude inventories of 0.8 million barrels last week, with stockpiles at the Cushing, Oklahoma hub falling by a substantial 1.9 million barrels. The “official” figures from the US DOE are expected to be released today at 16:30 CEST.

In conclusion, over the past month, global crude oil prices have fluctuated between gains and losses as market participants weigh US monetary policy (particularly in light of the election), concerns over Chinese demand, and the evolving supply strategy of OPEC+. The coming weeks will be critical in shaping the near-term outlook for the oil market.

Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Since the market opened on Monday, November 11, Brent crude prices have declined sharply, dropping nearly USD 2.2 per barrel in just over a day. The positive momentum seen in late October and early November has largely dissipated, with Brent now trading at USD 71.9 per barrel.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Several factors have contributed to the recent price decline. Most notably, the continued strengthening of the U.S. dollar remains a key driver, as it gained further overnight. Meanwhile, U.S. government bond yields showed mixed movements: the 2-year yield rose, while the 10-year yield edged slightly lower, indicating larger uncertainty.

Adding to the downward pressure is ongoing concern over weak Chinese crude demand. The market reacted negatively to the absence of a consumer-focused stimulus package, which has led to persistent pricing in of subdued demand from China – the world’s largest crude importer and second-largest crude consumer. However, we anticipate that China recognizes the significance of the situation, and a substantial stimulus package is imminent once the country emerges from its current balance sheet recession: where businesses and households are currently prioritizing debt reduction over spending and investment, limiting immediate economic recovery.

Lastly, the geopolitical risk premium appears to be fading due to the current silence from Iran. As we have highlighted previously, when a “scheduled” retaliatory strike does not materialize quickly, it reduces any built-in price premium. With no visible retaliation from Iran yesterday, and likely none today or tomorrow, the market is pricing in diminished geopolitical risk. Furthermore, the outcome of the U.S. with a Trump victory may have altered the dynamics of the conflict entirely. It is plausible that Iran will proceed cautiously, anticipating a harsh response (read sanctions) from the U.S. should tensions escalate further.

Looking ahead, the market will be closely monitoring key reports this week: the EIA’s Weekly Petroleum Status Report on Wednesday and the IEA’s Oil Market Report on Thursday.

In summary, we believe that while the demand outlook will eventually stabilize, the strong oil supply continues to act as a suppressing force on prices. Given the current supply environment, there appears to be little room for additional OPEC volumes at this time, a situation the cartel will likely assess continuously on a monthly basis going forward.

With this context, we maintain moderately bullish for next year and continue to see an average Brent price of USD 75 per barrel.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära