Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 12 augusti 2014

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

HandelsbankenBack to school
– sammanfattning av sommaren

Makromässigt har sommarens data från USA varit stabil och något över förväntan, främst inköpschefsindex som sköt upp till årshögsta i juli ligger i en fin stigande trend efter bottenkänningen under den smällkalla februari.

Kinadata har visat tecken på återhämtning efter den extremt svaga våren. Kinesiska ledare sjösatte dock en serie av ministimulanser och de positiva effekterna från dessa kan nu skönjas i makrodata. Europadata har däremot varit fortsatt sämre än väntat men utan ytterligare dramatik.

Inköpschefsindex

SHB-papper

Basmetaller: Zink – sommarens metall

Under sommaren har dock råvarorna handlats relativt lite på makrodata och desto mer på den geopolitiska utvecklingen. För metallmarknaden är det Ryssland/Ukraina som är viktigast medan oljan handlas upp och ner med utvecklingen kring Irak i centrum.

Zink har varit sommarens basmetall och stigit drygt 10 % över semestern, nu verkar dock rallyt ha gått i stå. Zink har en allt tightare utbudsbalans framför sig men vi tror det dröjer något före rallyt går vidare. Nickel var vårens raket men har handlats lugnt över sommaren. Indonesiens exportförbud består och vi tror att det kommer driva nickelpriset vidare uppåt. Indonesiens presidentval är avklarat men den nyvalde Jakowi tillträder inte förrän i oktober. Före dess sannolikt inget nytt på nickelmarknaden.

Nickelpris och zinkpris

Ädelmetaller: Fortsatt positiva till guldet

Guldpriset har stigit under sommaren, men den största anledningen är inte geopolitisk oro, utan framför allt fortsatt fallande räntor globalt. Den största uppgången för guldet under sommaren kom efter att Fed var mer duvaktiga vid sitt möte i mitten av juni, och de senaste veckornas geopolitiska oro har bara haft marginell påverkan på ädelmetallerna.

Vi har fortfarande en positiv syn på guldet, men det kommer att vara den känsliga balansen mellan geopolitiska spänningar och dess konsekvenser å ena sidan, och löneutveckling och därtill kopplad räntepolitik i USA å andra sidan som avgör vart priset går. Det är viktigt att ha i bakhuvudet att september brukar vara en månad då väldigt mycket händer, och att risknivån generellt i marknaden är hög för tillfället. En lång guldposition kan visa sig vara en nyttig försäkring om finansmarknaderna blir mer turbulenta under höstens inledning.

Pris på guld, silver, palladium och platina

Energi: Geopolitisk oro i fokus

I oljemarknaden har den politiska utvecklingen i Ryssland/Ukraina samt Mellanöstern överskuggat den normalt starka efterfrågan under sommaren från ”driving season”, och både brent och den USA-handlade WTI har fallit kraftigt sedan toppen i juni.

Trots ett flertal pågående geopolitiska konflikter fortsätter oljan att falla och Brent handlas nu på niomånaders lägsta nivå bl.a. efter att amerikanska luftangrepp mot terrororganisationen IS i Irak anses minska risken för utbudsstörningar (90 procent av Iraks produktion är i landets södra delar och långt från oroligheterna). Att oljan nu handlas på lägre nivå än innan dessa två konflikter visar att fler tror på en bättre balans. Visst kan Saudi fortsatt skjuta till om det krisar och USA:s ökade produktion är även den starkt bidragande till tron om en bättre balans, hade det inte varit för skifferboomen i USA hade oljan handlas uppemot 30 dollar högre enligt vissa estimat. Libyen och Irak fortsätter dock att vara två stora frågetecken (Irak står för ca 3.6% av global produktion, har stora reserver och produktionskostnaderna är bland de lägsta i världen där man räknar med att kunna dubbla produktionen inom de närmsta 20 åren till närmare 7.9 miljoner fat per dag). Vi tror att risken för utbudsstörningar är fortsatt stor och lägg därtill den säsongsmässigt starka efterfrågan under Q3. Vi tror därför att en riskpremie, större än vad som prisats in, är motiverad vilket gör oljan köpvärd på dessa nivåer.

Elmarknaden handlas relativt oförändrat över sommaren men steg tillfälligt på en förnyad oro för Ryssland/Ukraina och Europas energileveranser som gav anledning till att täcka korta positioner på främst energikol och gas. Den uppgången kom dock av sig efter att Putin meddelat att energi inte skulle inkluderas i Rysslands sanktionslista. Utsläppsrätterna har stigit fyra veckor i rad och noterades på EUR 6.36 som högst (EUR 5.10 början av juni) efter att EU Kommissionen överväger att driva igenom en snabbare lösning på överskottsproblemet samtidigt som auktionsnivåerna/intresset från energibolagen varit höga. Inget konkret har noterats samtidigt som marginalen från att köra kol i förhållande till gas gör att efterfrågan minskar och vi är nu tillbaka kring 6 nivån. Ett torrt väder gav också stöd åt elmarknaden under juli där underskottet var närmare 8 TWh som mest vid månadsskiftet. Efter de två senaste veckornas nederbörd och med prognoserna som ligger bör underskottet nu vara reducerat till ca 4 TWh. Och bara för att nämna kärnkraften så är den svenska nu på väg uppåt och opererar med 76 procent av kapaciteten tillsammans med den finska. Vi förväntar oss att elmarknaden handlas neutralt till negativt på kort sikt eftersom det utan bränsleprisuppgångar är svårt att se vad som skall driva marknaden uppåt.

Brentoljans pris och elpris

Livsmedel: Stora prisfall under sommaren

Tidigare prognoser om stora spannmålsskördar har infriats – avkastningen på både vete och korn och även oljeväxter har generellt sett varit hög på norra halvklotet. Än så länge finns heller inga skäl att misstro höga förväntningar om en stor kommande amerikansk majsskörd, som startar om bara några veckor. Samma gäller för den amerikanska sojaskörden som ser ut att bli den största någonsin.

International Grains Council, IGC, beräknar i sin senaste prognos den totala globala spannmålsskörden säsongen 2014/15 till 1.959 miljoner ton – upp 10 miljoner ton jämfört med 2013/14 som också var en bra skördesäsong. Globala sojaproduktionen uppskattar IGC till rekordhöga 304 miljoner ton. Intressant är att produktionsnivå för Ukraina, vilket varit ett orosmoment hela våren, uppskattas till ungefär densamma som förra året och exportvolymen t.o.m. något högre.

Dessa volymer innebär stigande lagernivåer och följaktligen även fallande priser – vilket vi fått se under de senaste månaderna. Mycket nederbörd i inte minst Frankrike och Tyskland har visserligen lett till omfattande kvalitetsproblem för vetet men stora spannmålsvolymer totalt och bättre kvalitet på annat håll har pressat ned även det europeiska kvarnvetet (underliggande till våra vetecertifikat). Vi fick se en tillfällig uppgång i vetepriset efter meddelande från Ryssland i förra veckan om importbegränsningar av olika livsmedel från sanktionsförande länder. Prisuppgången raderas dock snabbt och visar på hur känslig vetemarknaden är för politisk oro. Efter att ha trott på lägre spannmålspriser i flera månader intar vi nu en neutral vy i väntan på höstsådden.

För kaffe har priset däremot stigit under sommaren till följd av nederbörd över normalen i Brasiliens viktigaste kafferegion, Minas Gerais. I dessa kaffeintensiva delar möts kaffeplantorna normalt av en regnperiod i början av året (sommar i regionen) följt av torrare och varmare klimat (mognadsfasen). Under vintermånaderna regnar det normalt mindre som också lämnar plats för skördearbetet. Vädret i år har minst sagt varit avvikande från det normala. Terminspriserna på Arabicakaffe har i år stigit över 85 procent, efter extrem torka under årets första månader och omfattningen av produktionsbortfallet har varit ett hett ämne under våren. Under mognadsperioden fick Brasiliens sydöstra delar till slut viss sol – priserna backade, och efter en tid med sidledes priser har nu senaste tidens skyfall försenat skördearbetet.

I juni publicerade amerikanska jordbruksdepartementet, USDA, sin prognos över 2014/2015 världsproduktionen av kaffe (arabica & robusta) som väntas landa på 148,7 miljoner bags (1 bag=60 kg), en minskning på 1,5 miljoner jämfört med föregående kaffeår. Konsumtionen och exporten väntas enligt rapporten att stiga. Brasilien som svarar för 70 procent av världens kaffeproduktion väntas minska sin produktion, medan Robustakaffe väntas nå rekordskördar för säsongen 2014/2015. Orsaken till dessa förväntningar är ökad avkastning som följd av nya kaffesorter samt ökad areal i framför allt Vietnam. Vädersituationen känns fortfarande instabil för årets skörd, varför vi är svagt positiva till neutrala på kort sikt. Ser till dagens prognoser för nästa års skörd tror vi däremot på handel kring 180 dollar/Ib under de kommande månaderna.

Pris på vete och kaffe

Handelsbankens råvaruindex (USD)

Handelsbankens råvaruindex

*Uppdaterade vikter från 29 november 2013
Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av nordisk produktion (globala produktionen för sektorindex) och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Analys

Lowest since Dec 2021. Kazakhstan likely reason for OPEC+ surprise hike in May

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Collapsing after Trump tariffs and large surprise production hike by OPEC+ in May. Brent crude collapsed yesterday following the shock of the Trump tariffs on April 2 and even more so due to the unexpected announcement from OPEC+ that they will lift production by 411 kb/d in May which is three times as much as expected. Brent fell 6.4% yesterday with a close of USD 70.14/b and traded to a low of USD 69.48/b within the day. This morning it is down another 2.7% to USD 68.2/b. That is below the recent low point in early March of USD 68.33/b. Thus, a new ”lowest since December 2021” today.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Kazakhstan seems to be the problem and the reason for the unexpected large hike by OPEC+ in May. Kazakhstan has consistently breached its production cap. In February it produced 1.83 mb/d crude and 2.12 mb/d including condensates. In March its production reached a new record of 2.17 mb/d. Its crude production cap however is 1.468 mb/d. In February it thus exceeded its production cap by 362 kb/d.

Those who comply are getting frustrated with those who don’t. Internal compliance is an important and difficult issue when OPEC+ is holding back production. The problem naturally grows the bigger the cuts are and the longer they last as impatience grows over time. The cuts have been large, and they have lasted for a long time. And now some cracks are appearing. But that does not mean they cannot be mended. And it does not imply either that the group is totally shifting strategy from Price to Volume. It is still a measured approach. Also, by lifting all caps across the voluntary cutters, Kazakhstan becomes less out of compliance. Thus, less cuts by Kazakhstan are needed in order to become compliant.

While not a shift from Price to Volume, the surprise hike in May is clearly a sign of weakness. The struggle over internal compliance has now led to a rupture in strategy and more production in May than what was previously planned and signaled to the market. It is thus natural to assign a higher production path from the group for 2025 than previously assumed. Do however remember how quickly the price war between Russia and Saudi Arabia ended in the spring of 2020.

Higher production by OPEC+ will be partially countered by lower production from Venezuela and Iran. The new sanctions towards Iran and Venezuela can to a large degree counter the production increase from OPEC+. But to what extent is still unclear.

Buy some oil calls. Bullish risks are never far away. Rising risks for US/Israeli attack on Iran? The US has increased its indirect attacks on Iran by fresh attacks on Syria and Yemen lately. The US has also escalated sanctions towards the country in an effort to force Iran into a new nuclear deal. The UK newspaper TheSun yesterday ran the following story: ON THE BRINK US & Iran war is ‘INEVITABLE’, France warns as Trump masses huge strike force with THIRD of America’s stealth bombers”. This is indeed a clear risk which would lead to significant losses of supply of oil in the Middle East and probably not just from Iran. So, buying some oil calls amid the current selloff is probably a prudent thing to do for oil consumers.

Brent crude is rejoining the US equity selloff by its recent collapse though for partially different reasons. New painful tariffs from Trump in combination with more oil from OPEC+ is not a great combination.

Brent crude is rejoining the US equity selloff by its recent collapse though for partially different reasons.
Source: SEB selection and highlights, Bloomberg graph and data
Fortsätt läsa

Analys

Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices initially maintained the gains from late March and traded sideways during the first two trading days in April. Yesterday evening, the price even reached its highest point since mid-February, touching USD 75.5 per barrel.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

However, after the U.S. president addressed the public and unveiled his new package of individual tariffs, the market reacted accordingly. Overnight, Brent crude dropped by close to USD 4 per barrel, now trading at USD 71.6 per barrel.

Key takeaways from the speech include a baseline tariff rate of 10% for all countries. Additionally, individual reciprocal tariffs will be imposed on countries with which the U.S. has the largest trade deficits. Many Asian economies end up at the higher end of the scale, with China facing a significant 54% tariff. In contrast, many North and South American countries are at the lower end, with a 10% tariff rate. The EU stands at 20%, which, while not unexpected given earlier signals, is still disappointing, especially after Trump’s previous suggestion that there might be some easing.

Once again, Trump has followed through on his promise, making it clear that he is serious about rebalancing the U.S. trade position with the world. While some negotiation may still occur, the primary objective is to achieve a more balanced trade environment. A weaker U.S. dollar is likely to be an integral part of this solution.

Yet, as the flow of physical goods to the U.S. declines, the natural question arises: where will these goods go? The EU may be forced to raise tariffs on China, mirroring U.S. actions to protect its industries from an influx of discounted Chinese goods.

Initially, we will observe the effects in soft economic data, such as sentiment indices reflecting investor, industry, and consumer confidence, followed by drops in equity markets and, very likely, declining oil prices. This will eventually be followed by more tangible data showing reductions in employment, spending, investments, and overall economic activity.

Ref oil prices moving forward, we have recently adjusted our Brent crude price forecast. The widespread imposition of strict tariffs is expected to foster fears of an economic slowdown, potentially reducing oil demand. Macroeconomic uncertainty, particularly regarding tariffs, warrants caution regarding the pace of demand growth. Our updated forecast of USD 70 per barrel for 2025 and 2026, and USD 75 per barrel for 2027, reflects a more conservative outlook, influenced by stronger-than-expected U.S. supply, a more politically influenced OPEC+, and an increased focus on fragile demand.

___

US DOE data:

Last week, U.S. crude oil refinery inputs averaged 15.6 million barrels per day, a decrease of 192 thousand barrels per day from the previous week. Refineries operated at 86.0% of their total operable capacity during this period. Gasoline production increased slightly, averaging 9.3 million barrels per day, while distillate (diesel) production also rose, averaging 4.7 million barrels per day.

U.S. crude oil imports averaged 6.5 million barrels per day, up by 271 thousand barrels per day from the prior week. Over the past four weeks, imports averaged 5.9 million barrels per day, reflecting a 6.3% year-on-year decline compared to the same period last year.

The focus remains on U.S. crude and product inventories, which continue to impact short-term price dynamics in both WTI and Brent crude. Total commercial petroleum inventories (excl. SPR) increased by 5.4 million barrels, a modest build, yet insufficient to trigger significant price movements.

Commercial crude oil inventories (excl. SPR) rose by 6.2 million barrels, in line with the 6-million-barrel build forecasted by the API. With this latest increase, U.S. crude oil inventories now stand at 439.8 million barrels, which is 4% below the five-year average for this time of year.

Gasoline inventories decreased by 1.6 million barrels, exactly matching the API’s reported decline of 1.6 million barrels. Diesel inventories rose by 0.3 million barrels, which is close to the API’s forecast of an 11-thousand-barrel decrease. Diesel inventories are currently 6% below the five-year average.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Over the past four weeks, total products supplied, a proxy for U.S. demand, averaged 20.1 million barrels per day, a 1.2% decrease compared to the same period last year. Gasoline supplied averaged 8.8 million barrels per day, down 1.9% year-on-year. Diesel supplied averaged 3.8 million barrels per day, marking a 3.7% increase from the same period last year. Jet fuel demand also showed strength, rising 4.2% over the same four-week period.

USD DOE invetories
US crude inventories
Fortsätt läsa

Analys

Brent on a rollercoaster between bullish sanctions and bearish tariffs. Tariffs and demand side fears in focus today

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude rallied to a high of USD 75.29/b yesterday, but wasn’t able to hold on to it and closed the day at USD 74.49/b. Brent crude has now crossed above both the 50- and 100-day moving average with the 200dma currently at USD 76.1/b. This morning it is trading a touch lower at USD 74.3/b

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent riding a rollercoaster between bullish sanctions and bearish tariffs. Biden sanctions drove Brent to USD 82.63/b in mid-January. Trump tariffs then pulled it down to USD 68.33/b in early March with escalating concerns for oil demand growth and a sharp selloff in equities. New sanctions from Trump on Iran, Venezuela and threats of such also towards Russia then drove Brent crude back up to its recent high of USD 75.29/b. Brent is currently driving a rollercoaster between new demand damaging tariffs from Trump and new supply tightening sanctions towards oil producers (Iran, Venezuela, Russia) from Trump as well.

’Liberation day’ is today putting demand concerns in focus. Today we have ’Liberation day’ in the US with new, fresh tariffs to be released by Trump. We know it will be negative for trade, economic growth and thus oil demand growth. But we don’t know how bad it will be as the effects comes a little bit down the road. Especially bad if it turns into a global trade war escalating circus.

Focus today will naturally be on the negative side of demand. It will be hard for Brent to rally before we have the answer to what the extent these tariffs will be. Republicans lost the Supreme Court race in Wisconsin yesterday. So maybe the new Tariffs will be to the lighter side if Trump feels that he needs to tread a little bit more carefully.

OPEC+ controlling the oil market amid noise from tariffs and sanctions. In the background though sits OPEC+ with a huge surplus production capacity which it now will slice and dice out with gradual increases going forward. That is somehow drowning in the noise from sanctions and tariffs. But all in all, it is still OPEC+ who is setting the oil price these days.

US oil inventory data likely to show normal seasonal rise. Later today we’ll have US oil inventory data for last week. US API indicated last night that US crude and product stocks rose 4.4 mb last week. Close to the normal seasonal rise in week 13.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära