Följ oss

Analys

SEB Råvarubrev 13 december 2016

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityMARKNADEN I KORTHET

Veckans huvudattraktion är onsdagens räntebesked från Federal Reserve. Marknaden har har fullt ut prisat in en höjning med 0,25 % varför denna inte bör bli någon överraskning (överraskning torde det dock bli om höjningen uteblir). Fokus bör istället ligga på vad FED säger om framtida höjningar (antal och takt) vilket lär sätta tonen för både obligationer och aktier. I Italien har, efter Renzis avgång, Gentiloni utsetts till ny premiärminister, vilket stärker vår uppfattning om att det inte blir något nyval utan ordinarier val 2018 är det som gäller. I Sverige skedde under måndagen årets insättning på premiepensionskontona (PPM). Årets insättning blev 38 miljarder kronor (varav vi räknar med att cirka 25mdr går till utländska fonder). Svensk inflation ligger fortfarande en bra bit under Riksbankens mål så frågan kvarstår, kommer Riksbanken att agera vid nästa veckas (21/12) möte?

Anders Söderberg, SEB

Anders Söderberg, Redaktör

Råvaror: I och med att OPEC i lördags kom överens med icke-OPEC medlemmar att dessa ska minska sin produktion med 558,000 fpd (där Ryssland ska stå för 300,000) så började veckan med stigande priser. Uppgången har dock i skrivande stund kommit av sig något och skulle veckan sluta i nivå med förra fredagens stängning (~$54,33/fat) så skulle vi inte bli förvånade om en viss vinsthemtagning inför årsskiftet sker. Basmetaller har mer eller mindre fortsatt att handla i ett intervall, vi anser fortfarande att de flesta av dem har stigit för mycket för fort varför korrektionsrisken är fortsatt hög. Elmarknaden (både spot och termin) ser ut nu ut att ha hittat fast mark och priserna är sedan förra veckan stigit (el, kol och utsläppsrätter). Ädelmetaller har det fortsatt jobbigt även om nedgången ser ut att vara i avtagande. Kaffe är efter den brutala nedgången kraftigt översålt.

Valuta: Dollarn har överlag fortsatt att gå starkt (mot kronan har vi som vi tidigare pekat på tappat fart då kronan i sig själv inte längre faller så hävstången stark dollar – svag krona är borta). EUR/USD föll som en sten efter ECB’s möte förra veckan. Vi får se vad efterdyningarna efter FED’s räntebesked onsdag kan leda till. Den turkiska liran är under hård press och USD/TRY har nått nya rekordnivåer.

Börser: Inställningen till aktiemarknaden är fortsatt positiv men vi börjar se vissa tecken på överdrift då många marknader nu krupit upp i överköpt territorium (t.ex. RSI (relativt styrke index), något vi inte sett sedan februari 2015. VIX volatilitetsindex har också stigit något sedan förra veckan.

Räntor: Långa räntor har fortsatt att stiga men även här ser vi utmattningstecken varför vi inte skulle bli förvånade att se en viss lättnad inom kort (kanske FED blir den utlösande faktorn).

OBSERVATIONER I SAMMANDRAG

  • Olja – dags för rallyt att ta en paus?
  • Koppar – fortsatt motvind.
  • Zink – efter en fördubbling under 2016, dags att hämta andan!?
  • El – uppgång sedan förra veckan.
  • USD/SEK – FED den 14:e och Riksbanken den 21:a sätter tonen.
  • OMXS30 – nu uppe vid ett viktigt motstånd.

En placering i certifikat och warranter är förknippat med risker. Du kan förlora hela ditt investerade kapital. Läs mer om riskerna i SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för certifikat- och warrantprogram på seb.se/cert eller seb.se/mini

OLJA BRENT

Brentolja, dagsgraf, $55,85/fat.Så fick vi i lördags även ett produktionsbegränsningsavtal mellan OPEC och icke OPEC-medlemmar på plats vilket mottogs positivt av marknaden som raskt handlade upp oljepriset med 4-5 %. De länder som tillsammans ska begränsa sin produktion med 558,000 fpd är Azerbajdzjan, Kazakstan, Mexiko, Oman och Ryssland, där den sistnämnda bär den största bördan om 300,000 fpd. Det återstår nu att se om produktionsbegränsningarna träder i kraft vid årsskiftet och huruvida det kommer att fuskas eller ej. Dessutom finns det flera faktorer som bör kunna ge mer olja framöver. För det första har amerikanska skifferproducenter nu starkare incitament (högre pris) för ökad produktion, vilket också kan ses i form av ökad terminsförsäljning för 2017-19. För det andra så har olje-kurvan gått från kontango till mer eller mindre backwardation vilket gör det oattraktivt att sitta på framför allt flytande lager (lagerkostnaden) vilket bör skynda på avvecklingen av dessa långa fysiska positioner. För det tredje så kan, under OPEC överenskommelsen, både Libyen och Nigeria öka sin produktion.

Konklusion: Alla goda nyheter bör nu vara mer eller mindre inkluderade i dagens pris varför risken för en reaktion (vinsthemtagningar spekulativa positioner) bör öka.

OBSERVATIONER

+ Överenskommelsen om ett produktionstak om 32,5m fpd.
+ Den spekulativa långa nettopositioneringen har nått en ny rekordnivå (korta kontrakt har stängts och långa öppnats).
+ Nya oroligheter i Nigeria.
+ Situationen i Venezuela är fortsatt mycket osäker.
+ Tekniskt så har vi nog stigit lite för mycket, lite för fort.
– Den spekulativa långa nettopositioneringen rekordstor.
– Många konsumenter har prissäkrat en stor del av 2017 behovet
– Fortsatt god produktivitetsutveckling hos skifferoljeprod.
– Amerikanska skifferoljeprod. ökar produktionen.
– Libysk och Nigeriansk produktion bör öka framöver.
– Antalet amerikanska borriggar fortsätter stadigt att öka (ökad oljeproduktion följer med 3-6månaders eftersläpning).
– Tekniskt så har vi en överköpt situation.

Tillgängliga certifikat:
BULL OLJA X1, X2, X4, X5, & X10 S
BEAR OLJA X1, X2, X4, X5 & X10 S

KOPPAR

KOPPAR, dagsgraf, $5746/tVi anser fortfarande att kopparrallyt är överdrivet, för mycket, för fort, varför risken för åtminstone en slagig intervallhandel eller en regelrätt priskorrektion bör vara stor. Ny statistik visar också att lagren under de senaste veckorna (med en acceleration senaste dagarna) ökat kraftigt.

Konklusion: Vi anser fortfarande att risken för en korrektion är hög.

OBSERVATIONER

+ Trump’s uttalanden har spätt på förväntningarna om stora infrastrukturinvesteringar (oklart hur detta ska finansieras om skatterna samtidigt ska sänkas samt att det är en lång ledtid för denna typ av projekt).
+ Kv. 3 statistik visade på att bruten malm i högre grad varit av lägre kvalitet vilket ökat spekulationer om att flera stora gruvor passerat max produktion (utan nya investeringar).
+ Marknaden tror att årets historiskt få produktionsstörningar inte upprepar sig 2017.
+ Kinesisk efterfrågan håller ställningarna.
– LME statistiken visar att lagren nu ökar snabbt (högsta nivån sedan november 2015).
– Kinesiska myndigheter försöker minska spekulationen.
– Producenter gör nu som vi föreslog för ett tag sedan och låser in priset för framtida produktion.
– Koppar har nu gjort sitt ”komma ikapp” rally.
– Ny rekordlång spekulativ positionering (långa kontrakt).
– Kopparmarknaden befinner sig inte i underskott.
– Givet fortsatt fallande produktionskostnader bör produktionen komma att öka (då marginalerna nu är bättre).
– Fallande volym i uppgång är svaghet.
– Tekniskt så ser vi att köparna gång efter annan misslyckas runt 6,000/ton området.
– Tekniskt har vi en negativ divergens (högre toppar i pris – lägre toppar i styrkeindex).

Tillgängliga certifikat:
BULL KOPPAR X1, X2, & X4 S
BEAR KOPPAR X2, & X4 S

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

ZINK

LME 3m ZINK spot dagsgraf, $2770/ton.Under 2016 har zinkpriset mer eller mindre fördubblats men efter den senaste tjurrusningen (efter det amerikanska presidentvalet) anser vi att priset nog sprungit ifrån verkligheten. Även om en ny topp förvisso inte kan uteslutas (säsongsmönstret har en bias mot stigande pris tidigt på det nya året) så pekar ett flertal faktorer mot att vi nu bör gå in i en betydligt lugnare fas. Så tittar vi en bit framåt så ser vi mer av konsolidering (och eventuellt korrektion) framför oss. 2017 bör leda till ökad produktion, dock inte tillräcklig för att marknaden ska hamna i ett överskott igen men med resultat att vi ser ett minskat underskott.

Konklusion: Sannolikt övergår nu zinkmarknaden från en kraftigt stigande trend till en mer sidledes, konsoliderande marknad.

OBSERVATIONER

+ Lagren är historiskt låga (men upp från botten i somras).
+ Starkare än förväntad Kinesisk statistik i november.
+ Amerikansk bilförsäljning ligger kvar på höga nivåer.
+ ”Trump-onomics”.
+ Ökat inflationstryck gör ”fysiska” tillgångar attraktivare.
+ Lägre produktion 2016 än 2015.
+ Flera utbrutna gruvor tvingades stänga under hösten 2015.
– Stigande produktion förväntas under 2017 (dock i en så pass lugn takt att förhoppningen är att priset inte ska falla) då flera gruvbolag som t.ex. Glencore och Lundin Mining ser ut att så sakteliga öka sin produktion igen.
– Volymen (handeln på LME) är fallande.
– Nedtrappning av kinesisk stimulans nästa år.
– Kinesiska ansträngningar att minska det spekulativa inslaget (marginalkrav, transaktionskostnader, positionsstorlek etc.).
– Tekniskt uppvisar trenden nu flera tecken på utmattning.

Tillgängliga certifikat:
BULL ZINK X1, X2, & X4 S
BEAR ZINK X2 & X4 S

EL

EL dagsgraf, €23,95/MWhElpriset (både spot och termin) har under den senaste veckan rört sig uppåt mest beroende på att vi nu har kommit in i en period med kallare väder (och precis som tidigare så är den dåliga hydrobalansen en konstant risk för spotpriset men mindre så för terminspriset som nu snart rullar över till andra kvartalet (och första kvartalet går till avräkning)). Kvartalsterminspriset blir därmed mer exponerat mot snödjupet då detta ger en fingervisning om hur vårfloden kan komma att bli. Kom ihåg att förra årets dåliga vårflod är en av grundorsakerna till den dåliga hydrobalansen.

Konklusion: Temperatur (spotpris) och snömängd (terminspris) är just nu drivkrafterna.

OBSERVATIONER

+ Priset på kol och utsläppsrätter har åter vänt upp.
+ Hydrobalansen befinner sig i ett fortsatt underskott om cirka 11/12 TWh, återstår dock att se om vi kan få en ytterligare förbättring gällande kvartal 2, för vintern (spotpriset) kan ju inte situationen förändras speciellt mycket nu när nederbörden kommer i fast form (här blir snödjupet en viktig information).
+ En begränsning av överföringskapacitet från Norge kan förvärra en bristsituation vid riktigt kall väderlek.
+ Kallt väder är just nu den enskilt största risken för högre priser.
+ Fransk kärnkrafts tillgänglighet är just nu på lägsta nivå för den senaste tio-års perioden och den nationella nätoperatören varnar för ökad risk för el-brist (för första gången på fyra år har U.K. exporterat el till Frankrike). Enligt plan ska alla vara tillbaka på nätet senast den 18/1-2017.
+ Vattenfyllnadsgraden i vattenmagsinen har fallit från 67,1 % till 65,3 % (vilket är cirka 25 % under normalvärdet).
+ Tekniskt vände vi strax under stödet i €21,80 -21,60 området men är nu tillbaka ovanför.
– Alla kärnkraftsreaktorer (ja utom O2:an men den ska, bestämdes det i oktober 2015, att stängas i förtid varför den aldrig återstartades efter senaste revision) går sedan i lördags, första gången på nästan två år, med normal produktion.
– Snödjupet är bättre än vad det var på dagen för ett år sedan.
– Kinas regering har givit order om ökad kolproduktion.
– Risk för att marknaden har överreagerat på problemen inom fransk kärnkraft (samt att vi kommer allt närmare den tidpunkt när revisionerna ska vara klara).

Tillgängliga certifikat:

BULL EL X2, X4 &X5 S
BEAR EL X1, X2, X4 & X5 S

USD/SEK

USD/SEK, veckograf, 9,1585.De senaste tio dagarna har vi verkligen åkt berg och dalbana. Efter den senaste toppen (9,3110) åkte vi på bara några dagar ned till 9,0000 nivån innan vi återvände högre. Beteendet faller väl in i med vad vi varnat för dvs. att det nu bara är dollarn som driver valutaparet (då kronan inte längre försvagas mot euron, nu är det snarare det omvända som gäller). Kronan har också klarat årets premiepensinsinsättning bättre än normalt (många kronor som ska säljas när en stor del av de 38 miljarderna placeras utomlands). Många är prognoserna för 2017 som talar för högre dollar, vi tror på ytterligare en period av konsolidering innan så möjligtvis blir fallet. Fed’s räntebesked 14/12 och Riksbankens dito den 21/12 är självfallet av stort intresse för utvecklingen.

Konklusion: Än så länge ser vi nedgången som korrektiv.

OBSERVATIONER

+ Svag svensk inflation ökar sannolikheten för att RB agerar.
+ ”Trumponomics” ger fortsatt en positiv input.
+ Fortsatt, för att inte säga konstant, kris för Italienska banker.
+ Amerikanska aktier är i ropet (alla index har gjort nya toppar).
+ En till fullo inprisad räntehöjning i USA den 14 december.
+ Trumps tal om stora infrastrukturinvesteringar har fått marknaden att köpa råvaror, aktier, dollar och sälja obligationer.
+ Räntedifferensen mellan USA och Sverige bör fortsätta att öka (vilket gjort kronan till en finansieringsvaluta).
+ Dollarcykeln (åtta årscykeln sedan 1970-talet) pekar på en ny topp under 2017.
+ Tekniskt så befinner vi oss i en positiv konsolidering.
– Amerikanska aktier börjar se dyra ut jämfört med Europeiska.
– Det positiva säsongsmönstret är slut.
– Att Riksbanken inte levererar mer/fler stimulanser.
– Att FED igen (december) skjuter upp nästa höjning.
– Mycket starkt motstånd vid 9,33.

Tillgängliga certifikat:
BULL USDSEK X1 & X4 S
BEAR USDSEK X4 S

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

OMXS30 (TEKNISK UTBLICK)

OMXS30 daglig indexgraf, 1540.Marknaden har sedan slutet av den lilla korrektionen lagt i överväxeln och har i skrivande stund (om vi nu stänger högre idag) stigit sju dagar på rad (något vi senast såg under första halvan av juli). Vi har nu nått ett viktigt motstånd i form av korrektionstoppen vid 1547 varför vi i kombination med det mest överköpta läget sedan februari 2015 ser en ökad risk för en rekyl (när brottet över 1547 kommer förstärks den längre positiva bilden).

Konklusion: Det kan bli en paus i uppgången givet det viktiga motståndet vid 1533/1547.

OBSERVATIONER

+ Priset ligger över 55 och 233v medelvärden.
+ Priset har brutit upp över 2015 års topplinje.
+ Mönstret av fallande toppar från våren 2015 har brutits.
+ 55 och 233d mv har nu båda två positiv lutningar och mellanrummet dem emellan ökar (= bra momentum).
+ Ett gyllene kors på plats (55d mv korsar upp över 233d mv).
+ Långsiktig dubbelbotten vid 1240/46 stödet.
– Har nått 1533/1547 motståndet.
– Markanden är nu överköpt.
– Fortsatt risk för stigande obligationsräntor.

Tillgängliga certifikat:
BULL OMX X5 S
BEAR OMX X5 S

INFORMATION OM REKOMMENDATIONER

Denna publikation är ett marknadsföringsmaterial för SEBs certifikat-produkter. I och med den nya Marknadsmissbruksförordningen vilken trädde i kraft den tredje juli 2016 har vi inte längre möjlighet att inkludera investeringsrekommendationer rörande certifikat-produkterna.

UTVECKLING SENASTE VECKAN SAMT SEDAN ÅRETS BÖRJAN

Commodities 2016

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB:s Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

KÄLLOR

Bloomberg, Reuters, SEB

VILLKOR

För varje enskilt certifikat/mini future finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat/mini future på www.seb.se, Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar.

RISKER

En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat eller mini future som är tillgängligt på seb.se/cert respektive seb.se/mini. För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på www.seb.se/cert respektive seb.se/mini.

DISCLAIMER

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.

Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.

Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.

Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbanking-uppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.

Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Materialet riktar sig inte till personer vars medverkan kräver ytterligare prospekt, registrerings- eller andra åtgärder än vad som följer av svensk rätt. Det åligger var och en att iaktta sådana restriktioner. Materialet får inte distribueras i eller till land där distribution kräver ovan nämnda åtgärder eller strider mot reglering i sådant land. Materialet riktar sig således inte till fysiska eller juridiska personer hemmahörande i USA eller i något annat land där publicering eller tillhandahållande av materialet är förbjudet eller strider mot tillämpliga bestämmelser i landet.

Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Analys

Crude oil comment: Deferred contracts still at very favorable levels as latest rally concentrated at front-end

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Bouncing up again after hitting the 200dma. Bitter cold winter storm in Texas adding to it. Brent crude continued its pullback yesterday with a decline of 1.1% to USD 79.29/b trading as low as USD 78.45/b during the day dipping below the 200dma line while closing above. This morning it has been testing the downside but is now a little higher at USD 79.6/b. A bitter cold winter storm is hitting Texas to Floriday. It is going to disrupt US nat gas exports and possibly also US oil production and exports. This may be part of the drive higher for oil today. But maybe also just a bounce up after it tested the 200dma yesterday.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Some of the oomph from the Biden-sanctions on Russia has started to defuse with arguments running that these sanctions will only delay exports of Russian crude and products rather than disrupt them. The effects of sanctions historically tend to dissipate over time as the affected party finds ways around them.

Donald criticizing Putin. Biden-sanctions may not be removed so easily. In a surprising comment, Donald Trump has criticized Putin saying that he is ”destroying Russia” and that ”this is no way to run a country”. Thus, Donald Trump coming Putin to the rescue, removing the recent Biden-sanctions and handing him a favorable peace deal with Ukraine, no longer seems so obvious.

Deeper and wider oil sanctions from Trump may lift deferred contracts. Trump may see that he has the stronger position while Putin is caught in a quagmire of a war in Ukraine. Putin in response seems to seek closer relationship with Iran. That may not be the smart move as the US administration is working on a new set of sanctions towards Iranian oil industry. We expect Donald Trump to initiate new sanctions towards Iran and Venezuela in order to make room for higher US oil production and exports. That however will also require a higher oil price to be realized. On the back of the latest comments from Donald Trump one might wonder whether also Russia will end up with harder sanctions from the US and lower Russian exports as a result and not just Iran and Venezuela. Such sanctions could lift deferred prices.

Deferred crude oil prices are close to the 70-line and are still good buys for oil consumers as uplift in prices have mostly taken place at the front-end of the curves. Same for oil products including middle distillates like ICE Gas oil. But deeper and lasting sanctions towards Iran, Venezuela and potentially also Russia could lift deferred prices higher.

The recent rally in the Dubai 1-3 mth time-spread has pulled back a little. But it has not collapsed and is still very, very strong in response to previous buyers of Russian crude turning to the Middle East.

The recent rally in the Dubai 1-3 mth time-spread has pulled back a little.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data

The backwardation in crude is very sharp and front-loaded. The deferred contracts can still be bought at close to the 70-line for Brent crude. The rolling Brent 24mth contract didn’t get all that much lower over the past years except for some brief dips just below USD 70/b

The backwardation in crude is very sharp and front-loaded.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data

ICE Gasoil rolling forward 12mths and 24mths came as low as USD 640/ton in 2024. Current price is not much higher at USD 662/ton and the year 2027 can be bought at USD 658/ton. Even after the latest rally in the front end of crude and mid-dist curves. Deeper sanctions towards Iran, Russia and Venezuela could potentially lift these higher.

ICE Gasoil rolling forward 12mths and 24mths came as low as USD 640/ton in 2024.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data

Forward curves for Brent crude swaps and ICE gasoil swaps.

Forward curves for Brent crude swaps and ICE gasoil swaps.
Source: SEB graph and highlights, Bloomberg data

Nat gas front-month getting costlier than Brent crude and fuel oil. Likely shifting some demand away from nat gas to instead oil substitutes.

Nat gas front-month getting costlier than Brent crude and fuel oil.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data
Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Big money and USD 80/b

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude was already ripe for a correction lower. Brent closed down 0.8% yesterday at USD 80.15/b and traded as low as USD 79.42/b intraday. Brent is trading down another 0.4% this morning to USD 79.9/b. It is hard to track and assign exactly what from Donald Trump’s announcements yesterday which was impacting crude oil prices in different ways. But crude oil was already ripe for a correction lower as it recently went into strongly overbought territory. So, Brent would probably have sold off a bit anyhow, even without any announcements from Trump.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Extending the life of US oil and gas. The Brent 5-year contract rose yesterday. For sure he wants to promote and extend the life of US oil and gas.  Longer dated Brent prices (5-yr) rose 0.5% yesterday to USD 68.77/b. Maybe in a reflection of that.

Lifting the freeze on LNG exports will be good for US gas producers and global consumers in five years. Trumps lifting of Bidens freeze on LNG exports will is positive for global nat gas consumers which may get lower prices, but negative for US consumers which likely will get higher prices. Best of all is it for US nat gas producers which will get an outlet for their nat gas into the international market. They will produce more and get higher prices both domestically and internationally. But it takes time to build LNG export terminals. So immediate effect on markets and prices. But one thing that is clear is that Donald Trump by this takes the side of rich US nat gas producers and not the average man in the street in the US which will have to pay higher nat gas prices down the road.

Removing restrictions on federal land and see will likely not boost US production. But maybe extend it. Donald Trump will likely remove restrictions on leasing of federal land and waters for the purpose of oil and gas exploration and production. But this process will likely take time and then yet more time before new production appears. It will likely extend the life of the US fossil industry rather than to boost production to higher levels. If that is, if the president coming after Trump doesn’t reverse it again.

Donald to fill US Strategic Reserves to the brim. But they are already filled at maximum rate. Donald Trump wants to refill the US Strategic Petroleum Reserves (SPR) to the brim. Currently standing at 394 mb. With a capacity of around 700 mb it means that another 300 mb can be stored there. But Donald Trump’s order will likely not change anything. Biden was already refilling US SPR at its maximum rate of 3 mb per month. The discharge rate from SPR is probably around 1 mb/d, but the refilling capacity rate is much, much lower. One probably never imagined that refilling quickly would be important. The solution would be to rework the pumping stations going to the SPR facilities. 

New sanctions towards Iran and Venezuela in the cards but will likely be part of a total strategic puzzle involving Russia/Ukraine war, Biden-sanctions on Russia and new sanctions on Iran and Venezuela. All balanced to end the Russia/Ukraine war, improve the relationship between Putin and Trump, keep the oil price from rallying while making room for more oil exports of US crude oil into the global market. Though Donald Trump looks set to also want to stay close to Muhammed Bin Salman of Saudi Arabia. So, allowing more oil to flow from both Russia, Saudi Arabia and the US while also keeping the oil price above USD 80/b should make everyone happy including the US oil and gas sector. Though Iran and Venezuela may not be so happy. Trumps key advisers are looking at a big sanctions package to hit Iran’s oil industry which could possibly curb Iranian oil exports by up to 1 mb/d. Donald Trump is also out saying that the US probably will stop buying oil from Venezuela. Though US refineries really do want that type of oil to run their refineries. 

Big money and USD 80/b or higher. Donald Trump holding hands with US oil industry, Putin and Muhammed Bin Salman. They all want to produce more if possible. But more importantly they all want an oil price of USD 80/b or higher. Big money and politics will probably talk louder than the average man in the street who want a lower oil price. And when it comes to it, a price of USD 80/b isn’t much to complain about given that the 20-year average nominal Brent crude oil price is USD 77/b, and the inflation adjusted price is USD 102/b.

Fortsätt läsa

Analys

Donald needs a higher price to drive US oil production significantly higher

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Easing a bit towards the 80-line this morning following recent strong gains. Brent crude gained another 1.3% last week with a close of USD 80.79/b. It reached a high of USD 82.63/b last Wednesday. This morning it is inching down 0.3% to USD 80.5/b.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Donald needs a higher oil price to get another US shale oil production boom. Donald Trump declaring an energy emergency with promises of opening up federal land for oil exploration +++, may sound alarmingly bearish for oil. But the days when US oil production (shale) was booming at an average oil price of USD 58/b (2015-19) are behind us. Brent has averaged USD 81/b through 2023 and 2024, and US shale oil is now moving towards zero growth in 2026.

Donald Trump (and the US oil industry) needs a higher oil price to drive US oil production significantly higher over the next 4 years. The US oil industry also needs to know that there will be a sustainable need for higher US oil production. So, someone else in the oil market needs to exit to make room for more oil from the US. Iran and/or Venezuela will be the likely targets for Donald Trump in that respect. But it is still not obvious that the US oil industry will go for another period of strong oil supply growth with natural doubts over how lasting a possible outage from Iran and/or Venezuela would be.

Strong rise in speculative positions increases the risks for pullbacks below the 80-line. The new sanctions on Russia have pushed crude oil higher over the past weeks, but speculators have also helped to drive flat prices higher as well as driving the front-end of the crude curves into steeper backwardation. Speculators typically buy the front-end of the crude curves and thus tend to bend the forward curves into steeper backwardation whey they buy. So, curve shapes are not fully objective measures of tightness. Net-long speculative positions (Brent +WTI) rose 52.4 mb over the week to last Tuesday. In total they are up 415 mb to 577 mb versus the low point in the autumn of 162 mb in early September.

Brent crude has now technically pulled back from overbought with RSI at 65.2 and back below the 70-line. But washing out some long-specs with Brent trading sub-80 for a little while is probably in the cards still.

But this does not look like just a speculatively driven frothy flash-in-the-pan. But do not forget that time-spreads have been tightening since early December and flat prices have risen higher along with them. Thus, this is not just a speculatively driven frothy flash-in-the-pan. The new sanctions on Russia are also having a tightening effect on the market both on Crude, LNG and middle distillates. Add also in that Donald Trump needs a higher oil price to drive US oil production higher. So even if we find it likely that Brent crude will make a pullback below the 80-line, it does not mean that this is the end of the gains.

Net long speculative positions in Brent + WTI in million barrels

Net long speculative positions in Brent + WTI in million barrels
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

52-week ranking of speculative positions in Brent + WTI and 52-week ranking of 1-7mth Brent time-spread.

52-week ranking of speculative positions in Brent + WTI and 52-week ranking of 1-7mth Brent time-spread.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

Brent crude 1mth vs. Dubai 1-3mth time spread. The Dubai time-spread is probably less impacted by speculative positions and thus a better reflection of actual physical conditions. This is rising yet a little more this morning.

Brent crude 1mth vs. Dubai 1-3mth time spread.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära