Följ oss

Analys

SEB Jordbruksprodukter, 28 januari 2013

Publicerat

den

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityTorkan i USA fortsätter att skapa oro för USA:s skörd i år. Samtidigt fortsätter vädret i Brasilien, världens nya kornbod, att vara gynnsamt. Vi gör inga ändringar av rekommendationer den här veckan. Majs ska man hålla ett öga på. Om priset bryter nedåt i veckan som kommer kan en sådan prisnedgång få en förlängning. Den kan i så fall smitta av sig på vetemarknaden och sojamarknaden.

Odlingsväder

Torkan i USA håller i sig, som vi ser i den senaste ”Drought Monitor”, som publicerades i torsdags. Sedan förra veckan har torkan förbättrats marginellt.

Karta över odlningsväder i USA

Andelen av USA:s yta som är drabbad av torka minskade marginellt i veckan fram till den rapport som kom förra veckan. Den övre röda linjen visar hur många procent av USA:s areal som är drabbad av någon form av torka. Den nedre blå linjen visar hur många procent som är drabbat av de två värsta varianterna av torka ”extreme” och ”exceptional”.

Torkra - US drought monitor

Nedan ser vi prognosen fram till den sista april / första maj, alltså till dess sådden av majs och sojabönor börjar. Alla färgade (ej vita) områden innebär att torkan håller i sig. Det lär alltså vara tämligen torrt när såningsmaskinerna dammar ut på fälten.

Prognos april/maj

Över hela Europa har det kommit nederbörd den senaste tiden, vilket gynnar vintervetet. I västra Ryssland / Ukraina likaså, utom i de allra mest södra delarna. Även Turkiet och nordvästra Afrika har fått ordentlig nederbörd. I nordvästra Afrika avslutade detta en torr period på en månad. Det har också regnat i Sydostasien, vilket gynnar odlingen av ris. I Argentina har det kommit lättare nederbörd i de södra delarna.Prognos råvarupriser i jordbruket

De torra delarna av världen är norra Argentina, som är ett viktigt odlingsområde. Australien är rekordtorrt och så USA, som vi sett ovan är nästan rekordtorrt, nästan som 1939, det sista året av ”Dust Bowl” på 1930-talet.

Vete

Priset på november (2013) kontraktet nådde upp till den tekniska motståndslinjen på 229 euro per ton, där det fanns tillräckligt med säljare för att trycka ner priset till 220. Veckan stängde på 222 euro.

Vetepris - Diagram den 25 januari 2013

Nedan ser vi decemberkontraktet på CBOT. Uppgången i januari framträder nu allt mer som vi beskrev den i förra veckobrevet. Som en rekyl mot en fallande trend. Marknaden fann dock stöd i torsdags och fredags på 800 cent (en jämn siffra; jämna siffror är naturliga platser att vänta sig stöd och motstånd). Om måndagens handel öppnar uppåt, får vi ta det som tecken på ytterligare en rekyl uppåt, mot trenden. Omvänt, om marknaden öppnar veckans handel med att sjunka under 800 cent, eller gör det senare i veckan, ska vi tolka det som att marknaden kan vara beredd på att fortsätta den nedåtgående trenden.

CBOT - Vetepris, decemberkontraktet

Det gick rykten i veckan om att Ryssland skulle ta bort importskatten på 5% på vetet. Det har kommit rapporter om brist på vete från Ryssland. I fredags gick dock Rysslands vice premiärminister ut och dementerade att landet skulle ta bort importskatten. Förmodligen är det tullsamarbetet med spannmålsrika Kazakstan som hindrar detta. Till bilden av spannmålsbrist i Ryssland kan fogas nyheten om att den ryska Spannmålsorganisationen skrev av 8% av vintervetet då detta inte grott. De sade också i veckan att 7% sannolikt skadas pga bristen på skyddande snötäcke i kölden. Det ser ut som om Ryssland skulle behöva importera ett par ton.

EU:s vete tar slut den 24 juli med USDA:s prognos för utgående lager. EU:s export har däremot varit ännu högre än USDA räknat med. Därför måste EU:s höga exporttakt resten av säsongen ligga 13% lägre än hittills för att hålla USDA:s prognos, som knappast kan bli lägre, eftersom lagret i praktiken nästan innebär att det är tomt på sina håll.

Fundamentalt ser det alltså ganska oroligt ut. Den globala vetesituationen kan utvecklas både åt det bättre hållet, eller åt det sämre. Just nu ser det ut tämligen oroväckande ut och vi kan trots det höga priset inte rekommendera sälj. Vi fortsätter med neutral rekommendation.

Maltkorn

November 2013-kontraktet föll under veckans oroliga handel från 253 till 248.25 euro per ton. Maltkornet gick därmed ner – samtidigt som vetet steg.

Maltkorn, diagram den 25 januari 2013

Potatis

Potatispriset för leverans i april nästa år (2014) föll marginellt från 15.90 förra veckan till 15.80 i fredags vid stängning.

Majs

Majspriset (december 2013) fortsatte sin rekyl uppåt, men slutade veckan med prisnedgångar. Priset ligger nu precis på rekylens tekniska stöd. Om marknaden börjar veckan med att falla, bryts stödet och vi får anse rekylen överstökad. Då finns potential att testa den föregående bottennoteringen från januari på 570 cent. Nästa stöd finns i så fall på 550 cent.

Majspris (C Z3) 25 januari 2013

Sådden i Argentina är ännu inte klar, därför att det har varit för torrt. Normalt sett börjar majsen blomma i januari. Den engelska termen är ”silking”, som beskriver mer hur majsen ser ut när den blommar. Effekten tolkas motstridigt av BAGE och regeringen i Argentina, där regeringen är mer avslappnad och frikostig med exportlicenser. Jag tror man ska tolka detta med vetskapen om den allmänna kortsiktighet som präglar landets styrning.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

I övrigt väntas rekordstor areal (mitt i torkan i USA, vilket ger enorm osäkerhet). Hur det här kommer att utveckla sig får vi tolka en dag i taget. Den tekniska analysen blir viktig i detta. Just nu ligger som ovan nämnt, priset precis på en stödlinje. Bryts den nedåt i veckan, får vi tolka detta som en kortisktig säljsignal. I annat fall får vi hålla oss neutrala.

Sojabönor

Sojabönorna (november 2013) var i veckan uppe på ett pris över motståndslinjen från toppen i september.

Prisdiagram för sojabönor

USA:s export ligger över förra årets. Argentinas export ligger dock efter. En tolkning är att bönderna behåller lager som en inflationshedge. Även här får vi ta marknadens utveckling en dag i taget. Den tekniska analysen säger just nu ingenting. Så vi får vänta i neutralt läge.

Raps

Rapspriset (november 2013) fortsatte upp i början av veckan, men vände sedan ner. Tekniskt ser diagrammet ut som rörelsen sedan december är en rekyl i en fallande marknad. Vi fortsätter därför med säljrekommendationen.

Pris på november 2013-terminen på raps

Gris

Grispriset (Maj 13), amerikansk Lean Hogs, har rekylerat uppåt efter brottet nedåt av stödlinjen vid årsskiftet. Rekylen uppåt följer ett klassiskt mönster. Den är ett säljtillfälle.

Grispris - Maj 2013-terminen

Mjölk

I diagrammet nedan ser vi tre kurvor.Den gröna linjen är priset på skummjölkspulver i euro per ton på Eurex-börsen. Den blå är priset på smör på Eurex börsen. Priserna på Eurex anges i euro per ton.

Slutligen så den gröna linjen. Den visar priset på helmjölkspulver (WMP) FOB Västeuropa. Källan är USDA och priserna uppdateras varannan vecka. Vi ser att WMP-priset legat stabilt det fjärde kvartalet förra året, med en liten nedgång mot slutet av året. 2013 har dock börjat med en liten prisuppgång.

Diagram över helmjölkspulver etc

Det börsbaserade priset i svenska kronor beräknas med formeln:

Mjölk - Formel för det börsbaserade priset i svenska kronor

där

BUT = priset på smör i euro per ton
SMP = priset på skummjölkspulver i euro per ton
FX = växelkursen för EURSEK.

EURSEK

EURSEK rörde sig ”sidledes” i veckan som gick. De som läste vårt förra veckobrev minns att vi skrev att det var det mest troliga. Nu står marknaden och väger, precis på det övre motståndet. Vanligtvis brukar marknaden falla tillbaka i lägen som det här. Men, om veckan börjar med stigande kurser, kan det bli en förlängning på uppgången, i så fall till 8 kronor jämnt i första hand.

Valutadiagram EUR SEK den 25 januari 2013

USDSEK

Dollarn har fortsatt att utveckla sig svagt mot kronan. I fredags föll kursen ner mot den senaste månadens stödnivå, som dock höll. I alla fall i fredags. Men det ser ut som om trenden nedåt är stark och gissningsvis vinner den. Vi tror att dollarförsvagningen fortsätter, drivet av att ”Fiscal Cliff” återigen rycker allt närmare.

Valutadiagram USD SEK den 25 januari 2013

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Analys

Brent crude is now trading below its nominal 2018-19 average in EUR/barrel terms

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude gained a meager 0.65% yesterday with a close of USD 66.55/b. That was not much given that US equity markets rallied 2% yesterday with Nasdaq now is almost back to its pre ”Liberation Day” level. Brent crude is trading unchanged this morning with little impulse to do anything it seems.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Equity markets have gotten a boost along with easing US tariff rhetoric. The Brent crude oil price has however not gotten the same rebound and is today still trading USD 8.5/b lower than its USD 75/b level from 2 April.

Two factors at hand here: Expectations of softer growth and more oil from OPEC+. One is that global growth in 2025 will still take a hit with softer growth and thus softer oil demand growth due to the US tariff-turmoil. Even if rhetoric has eased. The second is that OPEC+ has upped its production plans with a softer market as a result going forward. The latter message to the market happened almost at the same time as the ”Liberation Day” on 2 April.

Spot market still as tight as it was on 2 April. Still, the front-end market is more or less equally tight today as it was on 2 April. The average Brent, WTI and Dubai 1-3mth time-spread is USD 1.4/b today versus USD 1.5/b on 2. April.

The market setup/pricing is thus that the market is still tight, but that surplus will come. Either because global growth will slow due to US Tariff-turmoil or because OPEC+ will add more barrels.

Will OPEC+ resolve its internal quarrels? Worth remembering on the latter is that the latest more aggressive OPEC+ production growth plan is due to internal quarrels over quota breaches by Iraq and Kazakhstan. OPEC+ could potentially ease those growth plans just as quickly if the internal quarrel is resolved.

Brent crude in EUR/barrel is now trading at the nominal level from 2018-2019. That is nominal! Not taking account of any kind of inflation which cumulatively is up 20-30% since primo 2018. The average, nominal Brent crude oil price in 2018-2019 was EUR 59.1/b. The front-month Brent crude oil price is now EUR 58.4/b. And Brent forward 36mth is only EUR 55.5/b and in real terms one could subtract some 5-10% for the next three years from that nominal forward price. Quite sweet for consumers!

Brent has rebounded along with equities (here US Russel 2000 index in orange), but the rebound in oil has become more hesitant the latest days. Brent still trading USD 8.5/b below its pre ”Liberation Day” of USD 75/b

Brent has rebounded along with equities (here US Russel 2000 index in orange)
Source: Bloomberg graph and data, SEB selection

Brent crude forward curves. Today versus 2 April (’Liberation Day’). Still a tight current market but now with expectation that surplus is coming.

Brent crude forward curves.
Source: Bloomberg graph and data, SEB selection

The Brent crude oil price versus the average Brent, WTI and Dubai 1-3mth time-spread. The latter is today on par with where it was on 2 April while the Brent 1mth price is down USD 8.5/b.

The Brent crude oil price versus the average Brent, WTI and Dubai 1-3mth time-spread.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data.

Brent crude in EUR/b is down to its 2018-2019 nominal price level. Not bad for euro-based oil consumers!!

Brent crude in EUR/b is down to its 2018-2019 nominal price level. Not bad for euro-based oil consumers!!
Source: Bloomberg graph and data

Yearly averages for Brent crude in EUR/barrel. The Brent 1mth in EUR/barrel is today trading below its nominal average from 2018-2019 of EUR 59.1/b. And 36mth forward Brent is trading at only EUR 55.5/b. And that is nominally both ways. Add in some 20-30% inflation since primo 2018 and 5-10% additional inflation next three years. Think real terms!

Yearly averages for Brent crude in EUR/barrel.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

Fortsätt läsa

Analys

OPEC+ tensions resurface: Brent slides to $66.6

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices have lost the positive momentum seen from Monday evening through midday yesterday. The price initially bottomed out at USD 65.7 per barrel on Monday afternoon, before climbing steadily by USD 3 to USD 68.7 on Wednesday morning. However, that upward momentum quickly reversed course. Brent tumbled nearly USD 3.4, hitting a weekly low of USD 65.3 per barrel before recovering some losses. As of this morning, it trades at USD 66.6 – a reflection of continued and substantial volatility.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Market fundamentals have largely remained in the background, with tariff rhetoric still dominating headlines. However, yesterday’s drop was clearly driven by the supply side of the equation, after reports emerged that several OPEC+ members are pushing for an accelerated oil output increase in June.

The timing of this move – amid global trade uncertainty and softening demand – may seem counterintuitive. But internal rifts within OPEC+ appear to be taking precedence. In May, Saudi Arabia already surprised the market with an output hike aimed at disciplining quota violators. That move failed to restrict Kazakhstan, the group’s largest overproducer, and has now triggered discussions of yet another sizeable production boost in June.

A later statement from Kazakhstan’s energy ministry, pledging renewed compliance, may have helped lift crude prices slightly this morning.

The next OPEC+ meeting is set for May 5, with the proposed June output hike expected to top the agenda. The group will likely choose between a scheduled, incremental increase of 138,000 barrels per day, or a more aggressive jump of 411,000 barrels per day – equivalent to ish three months’ worth of increases rolled into one. The latter scenario would put downward pressure on oil prices and highlight deepening tensions within OPEC+, while also exacerbating concerns in a market already clouded by weak demand expectations.

Although the final decision on volumes remains unclear, OPEC+ has demonstrated it still has pricing power, and that it can pull prices lower quickly if it chooses to do so.

________

US DOE DATA

U.S. refinery activity picked up in the week ending April 18, with crude inputs rising by 326,000 barrels per day to a total of 15.9 million. Utilization rates also climbed to 88.1%. Gasoline output strengthened to 10.1 million barrels per day, while distillate fuel production edged lower to 4.6 million.

Crude imports declined by 412,000 barrels per day to 5.6 million last week. Over the past month, import volumes have averaged 6.1 million barrels per day – down 6.8% compared to the same period a year ago. Gasoline and distillate imports came in at 858,000 and 97,000 barrels per day, respectively.

Inventories were mixed. Crude oil inventories (excl. SPR) rose slightly by 0.2 million barrels to 443.1 million, still 5% below the five-year average. Gasoline inventories posted a sharp draw of 4.5 million barrels and are now 3% under seasonal norms. Diesel inventories dropped by 2.4 million barrels, leaving levels 13% below the five-year average. Propane inventories rose by 2.3 million but remained 7% under typical levels. Total commercial petroleum inventories saw a net decline of 0.7 million barrels on the week.

Product demand was generally stable. Total products supplied averaged 19.9 million barrels per day over the last four weeks, up 0.4% year-on-year. Gasoline demand slipped by 0.4%, while distillates and jet fuel rose sharply, by 12.8% and 13.8%, respectively.

US DOE inventories
US Crude inventories
Fortsätt läsa

Analys

Nam, nam, nam. Give me more 36mth forward Brent crude in EUR/barrel

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent carried higher by relief rally across markets as Trump backs away from sacking Powel. Brent crude rose 1.8% ydy to USD 67.44/b with an intraday high of USD 68.04/b. The gain was driven by a relief rally across markets as it became clear that Trump would not try to force out Powel from his role as chair of the US Fed. US equities rallied more than 2.5% as a result and pulled oil along upwards in relief. The gains continue this morning both in equities and oil with the latter up 1.2% to USD 68.25/b.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Forward oil in euro looks very appealing for consumers. Even after recent oil price gains. A weaker USD and a lower oil price at the same time recently has strongly lifted the appeal for oil purchases by non-US denominated oil consumers. The euro has rallied against the USD. On Monday Brent closed at EUR 57.57/b while the 3yr forward Brent price closed at a nominal EUR 53.95/b when the forward fx rate is applied. But this is nominal three years forward basis. If we also assume that Eurozone inflation will average 2% pa. for the next three years, then the real forward euro price for oil is even lower. The price for Brent crude today is EUR 60.1/b for the front-month while the 36mth contract is EUR 55.1/b when the forward eurusd rate of 1.2 is applied. If we also assume a 2% annual inflation for three years then the real forward price is only EUR 51.9/b. Compare this to the average nominal price of Brent crude from 2015 to 2019, the shale oil boom-years, when Brent crude only averaged USD 58.5/b and EUR 51.3/b. This period was the tragic oil-years when US shale oil companies were chasing volumes rather than profits with many of them going bankrupt as a result. Even after the recent rally in Brent crude oil prices, the forward 36mth price in EUR is still relatively cheap in historical terms and especially so when the 36mth real forward price is taken into account.

The 36mth real forward price for Brent crude in EUR/b is almost down to the ”valley of death” period from 2015 to 2019 when Brent crude nominally averaged USD 58.5/b and EUR 51.3/b. That was the period when US shale oil producers aimed for volume over profits which led many of them to bankruptcy.

The 36mth real forward price for Brent crude in EUR/b is almost down to the "valley of death" period from 2015 to 2019
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära