Följ oss

Analys

SEB Jordbruksprodukter, 28 januari 2013

Publicerat

den

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityTorkan i USA fortsätter att skapa oro för USA:s skörd i år. Samtidigt fortsätter vädret i Brasilien, världens nya kornbod, att vara gynnsamt. Vi gör inga ändringar av rekommendationer den här veckan. Majs ska man hålla ett öga på. Om priset bryter nedåt i veckan som kommer kan en sådan prisnedgång få en förlängning. Den kan i så fall smitta av sig på vetemarknaden och sojamarknaden.

Odlingsväder

Torkan i USA håller i sig, som vi ser i den senaste ”Drought Monitor”, som publicerades i torsdags. Sedan förra veckan har torkan förbättrats marginellt.

Karta över odlningsväder i USA

Andelen av USA:s yta som är drabbad av torka minskade marginellt i veckan fram till den rapport som kom förra veckan. Den övre röda linjen visar hur många procent av USA:s areal som är drabbad av någon form av torka. Den nedre blå linjen visar hur många procent som är drabbat av de två värsta varianterna av torka ”extreme” och ”exceptional”.

Torkra - US drought monitor

Nedan ser vi prognosen fram till den sista april / första maj, alltså till dess sådden av majs och sojabönor börjar. Alla färgade (ej vita) områden innebär att torkan håller i sig. Det lär alltså vara tämligen torrt när såningsmaskinerna dammar ut på fälten.

Prognos april/maj

Över hela Europa har det kommit nederbörd den senaste tiden, vilket gynnar vintervetet. I västra Ryssland / Ukraina likaså, utom i de allra mest södra delarna. Även Turkiet och nordvästra Afrika har fått ordentlig nederbörd. I nordvästra Afrika avslutade detta en torr period på en månad. Det har också regnat i Sydostasien, vilket gynnar odlingen av ris. I Argentina har det kommit lättare nederbörd i de södra delarna.Prognos råvarupriser i jordbruket

De torra delarna av världen är norra Argentina, som är ett viktigt odlingsområde. Australien är rekordtorrt och så USA, som vi sett ovan är nästan rekordtorrt, nästan som 1939, det sista året av ”Dust Bowl” på 1930-talet.

Vete

Priset på november (2013) kontraktet nådde upp till den tekniska motståndslinjen på 229 euro per ton, där det fanns tillräckligt med säljare för att trycka ner priset till 220. Veckan stängde på 222 euro.

Vetepris - Diagram den 25 januari 2013

Nedan ser vi decemberkontraktet på CBOT. Uppgången i januari framträder nu allt mer som vi beskrev den i förra veckobrevet. Som en rekyl mot en fallande trend. Marknaden fann dock stöd i torsdags och fredags på 800 cent (en jämn siffra; jämna siffror är naturliga platser att vänta sig stöd och motstånd). Om måndagens handel öppnar uppåt, får vi ta det som tecken på ytterligare en rekyl uppåt, mot trenden. Omvänt, om marknaden öppnar veckans handel med att sjunka under 800 cent, eller gör det senare i veckan, ska vi tolka det som att marknaden kan vara beredd på att fortsätta den nedåtgående trenden.

CBOT - Vetepris, decemberkontraktet

Det gick rykten i veckan om att Ryssland skulle ta bort importskatten på 5% på vetet. Det har kommit rapporter om brist på vete från Ryssland. I fredags gick dock Rysslands vice premiärminister ut och dementerade att landet skulle ta bort importskatten. Förmodligen är det tullsamarbetet med spannmålsrika Kazakstan som hindrar detta. Till bilden av spannmålsbrist i Ryssland kan fogas nyheten om att den ryska Spannmålsorganisationen skrev av 8% av vintervetet då detta inte grott. De sade också i veckan att 7% sannolikt skadas pga bristen på skyddande snötäcke i kölden. Det ser ut som om Ryssland skulle behöva importera ett par ton.

EU:s vete tar slut den 24 juli med USDA:s prognos för utgående lager. EU:s export har däremot varit ännu högre än USDA räknat med. Därför måste EU:s höga exporttakt resten av säsongen ligga 13% lägre än hittills för att hålla USDA:s prognos, som knappast kan bli lägre, eftersom lagret i praktiken nästan innebär att det är tomt på sina håll.

Fundamentalt ser det alltså ganska oroligt ut. Den globala vetesituationen kan utvecklas både åt det bättre hållet, eller åt det sämre. Just nu ser det ut tämligen oroväckande ut och vi kan trots det höga priset inte rekommendera sälj. Vi fortsätter med neutral rekommendation.

Maltkorn

November 2013-kontraktet föll under veckans oroliga handel från 253 till 248.25 euro per ton. Maltkornet gick därmed ner – samtidigt som vetet steg.

Maltkorn, diagram den 25 januari 2013

Potatis

Potatispriset för leverans i april nästa år (2014) föll marginellt från 15.90 förra veckan till 15.80 i fredags vid stängning.

Majs

Majspriset (december 2013) fortsatte sin rekyl uppåt, men slutade veckan med prisnedgångar. Priset ligger nu precis på rekylens tekniska stöd. Om marknaden börjar veckan med att falla, bryts stödet och vi får anse rekylen överstökad. Då finns potential att testa den föregående bottennoteringen från januari på 570 cent. Nästa stöd finns i så fall på 550 cent.

Majspris (C Z3) 25 januari 2013

Sådden i Argentina är ännu inte klar, därför att det har varit för torrt. Normalt sett börjar majsen blomma i januari. Den engelska termen är ”silking”, som beskriver mer hur majsen ser ut när den blommar. Effekten tolkas motstridigt av BAGE och regeringen i Argentina, där regeringen är mer avslappnad och frikostig med exportlicenser. Jag tror man ska tolka detta med vetskapen om den allmänna kortsiktighet som präglar landets styrning.

I övrigt väntas rekordstor areal (mitt i torkan i USA, vilket ger enorm osäkerhet). Hur det här kommer att utveckla sig får vi tolka en dag i taget. Den tekniska analysen blir viktig i detta. Just nu ligger som ovan nämnt, priset precis på en stödlinje. Bryts den nedåt i veckan, får vi tolka detta som en kortisktig säljsignal. I annat fall får vi hålla oss neutrala.

Sojabönor

Sojabönorna (november 2013) var i veckan uppe på ett pris över motståndslinjen från toppen i september.

Prisdiagram för sojabönor

USA:s export ligger över förra årets. Argentinas export ligger dock efter. En tolkning är att bönderna behåller lager som en inflationshedge. Även här får vi ta marknadens utveckling en dag i taget. Den tekniska analysen säger just nu ingenting. Så vi får vänta i neutralt läge.

Raps

Rapspriset (november 2013) fortsatte upp i början av veckan, men vände sedan ner. Tekniskt ser diagrammet ut som rörelsen sedan december är en rekyl i en fallande marknad. Vi fortsätter därför med säljrekommendationen.

Pris på november 2013-terminen på raps

Gris

Grispriset (Maj 13), amerikansk Lean Hogs, har rekylerat uppåt efter brottet nedåt av stödlinjen vid årsskiftet. Rekylen uppåt följer ett klassiskt mönster. Den är ett säljtillfälle.

Grispris - Maj 2013-terminen

Mjölk

I diagrammet nedan ser vi tre kurvor.Den gröna linjen är priset på skummjölkspulver i euro per ton på Eurex-börsen. Den blå är priset på smör på Eurex börsen. Priserna på Eurex anges i euro per ton.

Slutligen så den gröna linjen. Den visar priset på helmjölkspulver (WMP) FOB Västeuropa. Källan är USDA och priserna uppdateras varannan vecka. Vi ser att WMP-priset legat stabilt det fjärde kvartalet förra året, med en liten nedgång mot slutet av året. 2013 har dock börjat med en liten prisuppgång.

Diagram över helmjölkspulver etc

Det börsbaserade priset i svenska kronor beräknas med formeln:

Mjölk - Formel för det börsbaserade priset i svenska kronor

där

BUT = priset på smör i euro per ton
SMP = priset på skummjölkspulver i euro per ton
FX = växelkursen för EURSEK.

EURSEK

EURSEK rörde sig ”sidledes” i veckan som gick. De som läste vårt förra veckobrev minns att vi skrev att det var det mest troliga. Nu står marknaden och väger, precis på det övre motståndet. Vanligtvis brukar marknaden falla tillbaka i lägen som det här. Men, om veckan börjar med stigande kurser, kan det bli en förlängning på uppgången, i så fall till 8 kronor jämnt i första hand.

Valutadiagram EUR SEK den 25 januari 2013

USDSEK

Dollarn har fortsatt att utveckla sig svagt mot kronan. I fredags föll kursen ner mot den senaste månadens stödnivå, som dock höll. I alla fall i fredags. Men det ser ut som om trenden nedåt är stark och gissningsvis vinner den. Vi tror att dollarförsvagningen fortsätter, drivet av att ”Fiscal Cliff” återigen rycker allt närmare.

Valutadiagram USD SEK den 25 januari 2013

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Fundamentals trump geopolitical tensions

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Throughout this week, the Brent Crude price has experienced a decline of USD 3 per barrel, despite ongoing turmoil in the Middle East. Price fluctuations have ranged from highs of USD 91 per barrel at the beginning of the week to lows of USD 87 per barrel as of yesterday evening.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Following the release of yesterday’s US inventory report, Brent Crude once again demonstrated resilience against broader macroeconomic concerns, instead focusing on underlying market fundamentals.

Nevertheless, the recent drop in prices may come as somewhat surprising given the array of conflicting signals observed. Despite an increase in US inventories—a typically bearish indicator—we’ve also witnessed escalating tensions in the Middle East, coupled with the reinstatement of US sanctions on Venezuela. Furthermore, there are indications of impending sanctions on Iran in response to the recent attack on Israel.

Treasury Secretary Janet Yellen has indicated that new sanctions targeting Iran, particularly aimed at restricting its oil exports, could be announced as early as this week. As previously highlighted, we maintain the view that Iran’s oil exports remain vulnerable even without further escalation of the conflict. It appears that Israel is exerting pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran, an action that is unfolding before our eyes.

Iran’s current oil production stands at close to 3.2 million barrels per day. Considering additional condensate production of about 0.8 million barrels per day and subtracting domestic demand of roughly 1.8 million barrels per day, the net export of Iranian crude and condensate is approximately 2.2 million barrels per day.

However, the uncertainty surrounding the enforcement of such sanctions casts doubt on the likelihood of a complete ending of Iranian exports. Approximately 80% of Iran’s exports are directed to independent refineries in China, suggesting that US sanctions may have limited efficacy unless China complies. The prospect of China resisting US pressure on its oil imports from Iran poses a significant challenge to US sanctions enforcement efforts.

Furthermore, any shortfall resulting from sanctions could potentially be offset by other OPEC nations with spare capacity. Saudi Arabia and the UAE, for instance, can collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day, although this remains a contingency measure.

In addition to developments related to Iran, the Biden administration has re-imposed restrictions on Venezuelan oil, marking the end of a six-month reprieve. This move is expected to impact flows from the South American nation.

Meanwhile, US crude inventories (excluding SPR holdings) surged by 2.7 million barrels last week (page 11 attached), reaching their highest level since June of last year. This increase coincided with a decline in measures of fuel demand (page 14 attached), underscoring a slightly weaker US market.

In summary, while geopolitical tensions persist and new rounds of sanctions are imposed, our market outlook remains intact. We maintain our forecast of an average Brent Crude price of USD 85 per barrel for the year 2024. In the short term, however, prices are expected to hover around the USD 90 per barrel mark as they navigate through geopolitical uncertainties and fundamental factors.

Fortsätt läsa

Analys

Brace for Covert Conflict

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

In the past two trading days, Brent Crude prices have fluctuated between highs of USD 92.2 per barrel and lows of USD 88.7 per barrel. Despite escalation tensions in the Middle East, oil prices have remained relatively stable over the past 24 hours. The recent barrage of rockets and drones in the region hasn’t significantly affected market sentiment regarding potential disruptions to oil supply. The key concern now is how Israel will respond: will it choose a strong retaliation to assert deterrence, risking wider regional instability, or will it revert to targeted strikes on Iran’s proxies in Lebanon, Syria, Yemen, and Iraq? While it’s too early to predict, one thing is clear: brace for increased volatility, uncertainty, and speculation.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Amidst these developments, the market continues to focus on current fundamentals rather than unfolding geopolitical risks. Despite Iran’s recent attack on Israel, oil prices have slid, reflecting a sideways or slightly bearish sentiment. This morning, oil prices stand at USD 90 per barrel, down 2.5% from Friday’s highs.

The attack

Iran’s launch of over 300 rockets and drones toward Israel marks the first direct assault from Iranian territory since 1991. However, the attack, announced well in advance, resulted in minimal damage as Israeli and allied forces intercepted nearly all projectiles. Hence, the damage inflicted was limited. The incident has prompted US President Joe Biden to urge Israel to exercise restraint, as part of broader efforts to de-escalate tensions in the Middle East.

Israel’s response remains uncertain as its war cabinet deliberates on potential courses of action. While the necessity of a response is acknowledged, the timing and magnitude remain undecided.

The attack was allegedly in retaliation for an Israeli airstrike on Iran’s consulate in Damascus, resulting in significant casualties, including a senior leader in the Islamic Revolutionary Guard Corps’ elite Quds Force. It’s notable that this marks the first direct targeting of Israel from Iranian territory, setting the stage for heightened tensions between the two nations.

Despite the scale of the attack, the vast majority of Iranian projectiles were intercepted before reaching Israeli territory. However, a small number did land, causing minor damage to a military base in the southern region.

President Biden swiftly condemned Iran’s actions and pledged to coordinate a diplomatic response with leaders from the G7 nations. The US military’s rapid repositioning of assets in the region underscores the seriousness of the situation.

Iran’s willingness to escalate tensions further depends on Israel’s response, as indicated by General Mohammad Bagheri, chief of staff of the Iranian armed forces. Meanwhile, speculation about a retaliatory attack from Israel persists.

Looking ahead, key questions remain unanswered. Will Iran launch additional attacks? How will Israel respond, and what implications will it have for the region? Moreover, how will Iran’s allies react to the escalating tensions?

Given the potential for a full-scale war between Iran and Israel, concerns about its impact on global energy markets are growing. Both the United States and China have strong incentives to reduce tensions in the region, given the destabilizing effects of a regional conflict.

Our view in conclusion

The recent escalation between Iran and Israel underscores the delicate balance of power in the volatile Middle East. With tensions reaching unprecedented levels and the specter of further escalation looming, the potential for a full-blown conflict cannot be understated. The ramifications of such a scenario would be far-reaching and could have significant implications for regional stability and global security.

Turning to the oil market, there has been much speculation about the possibility of a full-scale blockade of the Strait of Hormuz in the event of further escalation. However, at present, such a scenario remains highly speculative. Nonetheless, it is crucial to note that Iran’s oil production and exports remain at risk even without further escalation. Currently producing close to 3.2 million barrels per day, Iran has significantly increased its production from mid-2020 levels of 1.9 million barrels per day.

In response to the recent attack, Israel may exert pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran. The enforcement of such sanctions, particularly on Iranian oil exports, could result in a loss of anywhere between 0.5 million to 1 million barrels per day of oil supply. This would likely keep the oil market in deficit for the remainder of the year, contradicting the Biden administration’s wish to maintain oil and gasoline prices at sustainable levels ahead of the election. While other OPEC nations have spare capacity, utilizing it would tighten the global oil market even further. Saudi Arabia and the UAE, for example, could collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day if necessary.

Furthermore, both Iran and the US have expressed a desire to prevent further escalation. However, much depends on Israel’s response to the recent barrage of rockets. While Israel has historically refrained from responding violently to attacks (1991), the situation remains fluid. If Israel chooses not to respond forcefully, the US may be compelled to promise stronger enforcement of sanctions on Iranian oil exports. Consequently, Iranian oil exports are at risk, regardless of whether a wider confrontation ensues in the Middle East.

Analyzing the potential impact, approximately 2.2 million barrels per day of net Iranian crude and condensate exports could be at risk, factoring in Iranian domestic demand and condensate production. The effectiveness of US sanctions enforcement, however, remains uncertain, especially considering China’s stance on Iranian oil imports.

Despite these uncertainties, the market outlook remains cautiously optimistic for now, with Brent Crude expected to hover around the USD 90 per barrel mark in the near term. Navigating through geopolitical tensions and fundamental factors, the oil market continues to adapt to evolving conflicts in the Middle East and beyond.

Fortsätt läsa

Analys

OPEC+ won’t kill the goose that lays the golden egg

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Lots of talk about an increasingly tight oil market. And yes, the oil price will move higher as a result of this and most likely move towards USD 100/b. Tensions and flareups in the Middle East is little threat to oil supply and will be more like catalysts driving the oil price higher on the back of a fundamentally bullish market. I.e. flareups will be more like releasing factors. But OPEC+ will for sure produce more if needed as it has no interest in killing the goose (global economy) that lays the golden egg (oil demand growth). We’ll probably get verbal intervention by OPEC+ with ”.. more supply in H2” quite quickly when oil price moves closer to USD 100/b and that will likely subdue the bullishness. OPEC+ in full control of the oil market probably means an oil price ranging from USD 70/b to USD 100/b with an average of around USD 85/b. Just like last year.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent crude continues to trade around USD 90/b awaiting catalysts like further inventory declines or Mid East flareups. Brent crude ydy traded in a range of USD 88.78 – 91.1/b before settling at USD 90.38/b. Trading activity ydy seems like it was much about getting comfortable with 90-level. Is it too high? Is there still more upside etc. But in the end it settled above the 90-line. This morning it has traded consistently above the line without making any kind of great leap higher.

Netanyahu made it clear that Rafah will be attacked. Israel ydy pulled some troops out of Khan Younis in Gaza and that calmed nerves in the region a tiny bit. But it seems to be all about tactical preparations rather than an indication of a defuse of the situation. Ydy evening Benjamin Netanyahu in Israel made it clear that a date for an assault on Rafah indeed has been set despite Biden’s efforts to prevent him doing so. Article in FT on this today. So tension in Israel/Gaza looks set to rise in not too long. The market is also still awaiting Iran’s response to the bombing of its consulate in Damascus one week ago. There is of course no oil production in Israel/Gaza and not much in Syria, Lebanon or Yemen either. The effects on the oil market from tensions and flareups in these countries are first and foremost that they work as catalysts for the oil price to move higher in an oil market which is fundamentally bullish. Deficit and falling oil inventories is the fundamental reason for why the oil price is moving higher and for why it is at USD 90/b today. There is also the long connecting string of:

[Iran-Iraq-Syria/Yemen/Lebanon/Gaza – Israel – US]

which creates a remote risk that oil supply in the Middle East potentially could be at risk in the end when turmoil is flaring in the middle of this connecting string. This always creates discomfort in the oil market. But we see little risk premium for a scenario where oil supply is really hurt in the end as neither Iran nor the US wants to end up in such a situation.

Tight market but OPEC+ will for sure produce more if needed to prevent global economy getting hurt. There  is increasing talk about the oil market getting very tight in H2-24 and that the oil price could shoot higher unless OPEC+ is producing more. But of course OPEC+ will indeed produce more. The health of the global economy is essential for OPEC+. Healthy oil demand growth is like the goose that lays the golden egg for them. In no way do they want to kill it with too high oil prices. Brent crude averaged USD 82.2/b last year with a high of USD 98/b. So far this year it has averaged USD 82.6/b. SEB’s forecast is USD 85/b for the average year with a high of USD 100/b. We think that a repetition of last year with respect to oil prices is great for OPEC+ and fully acceptable for the global economy and thus will not hinder a solid oil demand growth which OPEC+ needs. Nothing would make OPEC+ more happy than to produce at a normal level and still being able to get USD 85/b. Brent crude will head yet higher because OPEC+ continues to hold back supply Q2-24 resulting in declining inventories and thus higher prices. But when the oil price is nearing USD 100/b we expect verbal intervention from the group with statements like ”… more supply in H2-24” and that will probably dampen bullish prices.

Not only does OPEC+ want to produce at a normal level. It also needs to produce at a normal level. Because at some point in time in the future there will be a situation sooner or later where they will have to cut again. And unless they are back to normal production at that time they won’t be in a position to cut again.

So OPEC+ won’t kill the goose that lays the golden egg. They won’t allow the oil price to stay too high for too long. I.e. USD 100/b or higher. They will produce more in H2-24 if needed to prevent too high oil prices and they have the reserve capacity to do it.

Data today: US monthly oil market report (STEO) with forecast for US crude and liquids production at 18:00 CET

Fortsätt läsa

Populära