Analys

SEB Jordbruksprodukter, 28 januari 2013

Publicerat

den

Torkan i USA fortsätter att skapa oro för USA:s skörd i år. Samtidigt fortsätter vädret i Brasilien, världens nya kornbod, att vara gynnsamt. Vi gör inga ändringar av rekommendationer den här veckan. Majs ska man hålla ett öga på. Om priset bryter nedåt i veckan som kommer kan en sådan prisnedgång få en förlängning. Den kan i så fall smitta av sig på vetemarknaden och sojamarknaden.

Odlingsväder

Torkan i USA håller i sig, som vi ser i den senaste ”Drought Monitor”, som publicerades i torsdags. Sedan förra veckan har torkan förbättrats marginellt.

Andelen av USA:s yta som är drabbad av torka minskade marginellt i veckan fram till den rapport som kom förra veckan. Den övre röda linjen visar hur många procent av USA:s areal som är drabbad av någon form av torka. Den nedre blå linjen visar hur många procent som är drabbat av de två värsta varianterna av torka ”extreme” och ”exceptional”.

Nedan ser vi prognosen fram till den sista april / första maj, alltså till dess sådden av majs och sojabönor börjar. Alla färgade (ej vita) områden innebär att torkan håller i sig. Det lär alltså vara tämligen torrt när såningsmaskinerna dammar ut på fälten.

Över hela Europa har det kommit nederbörd den senaste tiden, vilket gynnar vintervetet. I västra Ryssland / Ukraina likaså, utom i de allra mest södra delarna. Även Turkiet och nordvästra Afrika har fått ordentlig nederbörd. I nordvästra Afrika avslutade detta en torr period på en månad. Det har också regnat i Sydostasien, vilket gynnar odlingen av ris. I Argentina har det kommit lättare nederbörd i de södra delarna.

De torra delarna av världen är norra Argentina, som är ett viktigt odlingsområde. Australien är rekordtorrt och så USA, som vi sett ovan är nästan rekordtorrt, nästan som 1939, det sista året av ”Dust Bowl” på 1930-talet.

Vete

Priset på november (2013) kontraktet nådde upp till den tekniska motståndslinjen på 229 euro per ton, där det fanns tillräckligt med säljare för att trycka ner priset till 220. Veckan stängde på 222 euro.

Nedan ser vi decemberkontraktet på CBOT. Uppgången i januari framträder nu allt mer som vi beskrev den i förra veckobrevet. Som en rekyl mot en fallande trend. Marknaden fann dock stöd i torsdags och fredags på 800 cent (en jämn siffra; jämna siffror är naturliga platser att vänta sig stöd och motstånd). Om måndagens handel öppnar uppåt, får vi ta det som tecken på ytterligare en rekyl uppåt, mot trenden. Omvänt, om marknaden öppnar veckans handel med att sjunka under 800 cent, eller gör det senare i veckan, ska vi tolka det som att marknaden kan vara beredd på att fortsätta den nedåtgående trenden.

Det gick rykten i veckan om att Ryssland skulle ta bort importskatten på 5% på vetet. Det har kommit rapporter om brist på vete från Ryssland. I fredags gick dock Rysslands vice premiärminister ut och dementerade att landet skulle ta bort importskatten. Förmodligen är det tullsamarbetet med spannmålsrika Kazakstan som hindrar detta. Till bilden av spannmålsbrist i Ryssland kan fogas nyheten om att den ryska Spannmålsorganisationen skrev av 8% av vintervetet då detta inte grott. De sade också i veckan att 7% sannolikt skadas pga bristen på skyddande snötäcke i kölden. Det ser ut som om Ryssland skulle behöva importera ett par ton.

EU:s vete tar slut den 24 juli med USDA:s prognos för utgående lager. EU:s export har däremot varit ännu högre än USDA räknat med. Därför måste EU:s höga exporttakt resten av säsongen ligga 13% lägre än hittills för att hålla USDA:s prognos, som knappast kan bli lägre, eftersom lagret i praktiken nästan innebär att det är tomt på sina håll.

Fundamentalt ser det alltså ganska oroligt ut. Den globala vetesituationen kan utvecklas både åt det bättre hållet, eller åt det sämre. Just nu ser det ut tämligen oroväckande ut och vi kan trots det höga priset inte rekommendera sälj. Vi fortsätter med neutral rekommendation.

Maltkorn

November 2013-kontraktet föll under veckans oroliga handel från 253 till 248.25 euro per ton. Maltkornet gick därmed ner – samtidigt som vetet steg.

Potatis

Potatispriset för leverans i april nästa år (2014) föll marginellt från 15.90 förra veckan till 15.80 i fredags vid stängning.

Majs

Majspriset (december 2013) fortsatte sin rekyl uppåt, men slutade veckan med prisnedgångar. Priset ligger nu precis på rekylens tekniska stöd. Om marknaden börjar veckan med att falla, bryts stödet och vi får anse rekylen överstökad. Då finns potential att testa den föregående bottennoteringen från januari på 570 cent. Nästa stöd finns i så fall på 550 cent.

Sådden i Argentina är ännu inte klar, därför att det har varit för torrt. Normalt sett börjar majsen blomma i januari. Den engelska termen är ”silking”, som beskriver mer hur majsen ser ut när den blommar. Effekten tolkas motstridigt av BAGE och regeringen i Argentina, där regeringen är mer avslappnad och frikostig med exportlicenser. Jag tror man ska tolka detta med vetskapen om den allmänna kortsiktighet som präglar landets styrning.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

I övrigt väntas rekordstor areal (mitt i torkan i USA, vilket ger enorm osäkerhet). Hur det här kommer att utveckla sig får vi tolka en dag i taget. Den tekniska analysen blir viktig i detta. Just nu ligger som ovan nämnt, priset precis på en stödlinje. Bryts den nedåt i veckan, får vi tolka detta som en kortisktig säljsignal. I annat fall får vi hålla oss neutrala.

Sojabönor

Sojabönorna (november 2013) var i veckan uppe på ett pris över motståndslinjen från toppen i september.

USA:s export ligger över förra årets. Argentinas export ligger dock efter. En tolkning är att bönderna behåller lager som en inflationshedge. Även här får vi ta marknadens utveckling en dag i taget. Den tekniska analysen säger just nu ingenting. Så vi får vänta i neutralt läge.

Raps

Rapspriset (november 2013) fortsatte upp i början av veckan, men vände sedan ner. Tekniskt ser diagrammet ut som rörelsen sedan december är en rekyl i en fallande marknad. Vi fortsätter därför med säljrekommendationen.

Gris

Grispriset (Maj 13), amerikansk Lean Hogs, har rekylerat uppåt efter brottet nedåt av stödlinjen vid årsskiftet. Rekylen uppåt följer ett klassiskt mönster. Den är ett säljtillfälle.

Mjölk

I diagrammet nedan ser vi tre kurvor.Den gröna linjen är priset på skummjölkspulver i euro per ton på Eurex-börsen. Den blå är priset på smör på Eurex börsen. Priserna på Eurex anges i euro per ton.

Slutligen så den gröna linjen. Den visar priset på helmjölkspulver (WMP) FOB Västeuropa. Källan är USDA och priserna uppdateras varannan vecka. Vi ser att WMP-priset legat stabilt det fjärde kvartalet förra året, med en liten nedgång mot slutet av året. 2013 har dock börjat med en liten prisuppgång.

Det börsbaserade priset i svenska kronor beräknas med formeln:

där

BUT = priset på smör i euro per ton
SMP = priset på skummjölkspulver i euro per ton
FX = växelkursen för EURSEK.

EURSEK

EURSEK rörde sig ”sidledes” i veckan som gick. De som läste vårt förra veckobrev minns att vi skrev att det var det mest troliga. Nu står marknaden och väger, precis på det övre motståndet. Vanligtvis brukar marknaden falla tillbaka i lägen som det här. Men, om veckan börjar med stigande kurser, kan det bli en förlängning på uppgången, i så fall till 8 kronor jämnt i första hand.

USDSEK

Dollarn har fortsatt att utveckla sig svagt mot kronan. I fredags föll kursen ner mot den senaste månadens stödnivå, som dock höll. I alla fall i fredags. Men det ser ut som om trenden nedåt är stark och gissningsvis vinner den. Vi tror att dollarförsvagningen fortsätter, drivet av att ”Fiscal Cliff” återigen rycker allt närmare.

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Populära

Exit mobile version