Scotiabank avvecklar sin guldhandel

Fysiska ädelmetallinvesterare fortsätter att drabbas av dåliga nyheter efter att Reuters rapporterade att Scotiabank skall avveckla sin ädelmetallverksamhet år 2021. Peter Grosskopf, verkställande direktör på Sprott, sade att detta skulle kunna drabba försörjningen för guld negativt. COVID-19-pandemin har redan påverkat ädelmetallernas globala leveranskedja allvarligt.

”Vi hade redan svårt att få fram den fysiska mängden som vi behöver. Jag tror att det kommer att bli så mycket svårare” sade Grosskopf. ”Det är nästan motsatsen till vad som händer på oljemarknaden just nu.”

Bank of Nova Scotia (Scotiabank) har beslutat att stänga sin metallverksamhet och dra ner gardinen för ett av de mest värdefulla namnen inom handel med ädelmetaller.

En historia som sträcker sig till 1684

Scotia var i många år världens största långivare till den fysiska industrin för ädelmetaller, med en historia som sträckte sig till 1684, vid grundandet av Londons guldhandlare Mocatta Bullion, som Scotiabank köpte 1997.

Scotia var gång en global aktör med mer än 100 anställda på kontor från New York och London till Indien och Hong Kong. 2018 minskade banken kraftigt verksamheten efter en strategisk granskning och ett misslyckat försök att hitta en köpare.

Scotia är fortfarande en av de fem bankerna som avvecklar guldhandeln och en av tolv market makers som tillhandahåller likviditet på Londonmarknaden. Banken är också en av deltagarna i de dagliga auktioner som sätter ett globalt pris på guldmarknaden.

”Planen är att dra ned på metallverksamheten” sade en annan källa.

Enligt uppgift kommer Scotia inte ta sig an nya kunder och skall avveckla den befintliga verksamheten i början av 2021. En del personal kommer att behållas under den perioden medan andra anses vara överflödiga, sade de. Cirka 15 personer arbetade på Scotias metalldesk, cirka tre fjärdedelar av dem handlar med ädelmetaller och resten med industrimetaller. Det skall jämföras med cirka 140 personer för fem år sedan.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top