Connect with us

Nyheter

Scotiabank avvecklar sin guldhandel

Published

on

Scotiabank

Fysiska ädelmetallinvesterare fortsätter att drabbas av dåliga nyheter efter att Reuters rapporterade att Scotiabank skall avveckla sin ädelmetallverksamhet år 2021. Peter Grosskopf, verkställande direktör på Sprott, sade att detta skulle kunna drabba försörjningen för guld negativt. COVID-19-pandemin har redan påverkat ädelmetallernas globala leveranskedja allvarligt.

”Vi hade redan svårt att få fram den fysiska mängden som vi behöver. Jag tror att det kommer att bli så mycket svårare” sade Grosskopf. ”Det är nästan motsatsen till vad som händer på oljemarknaden just nu.”

Bank of Nova Scotia (Scotiabank) har beslutat att stänga sin metallverksamhet och dra ner gardinen för ett av de mest värdefulla namnen inom handel med ädelmetaller.

En historia som sträcker sig till 1684

Scotia var i många år världens största långivare till den fysiska industrin för ädelmetaller, med en historia som sträckte sig till 1684, vid grundandet av Londons guldhandlare Mocatta Bullion, som Scotiabank köpte 1997.

Scotia var gång en global aktör med mer än 100 anställda på kontor från New York och London till Indien och Hong Kong. 2018 minskade banken kraftigt verksamheten efter en strategisk granskning och ett misslyckat försök att hitta en köpare.

Scotia är fortfarande en av de fem bankerna som avvecklar guldhandeln och en av tolv market makers som tillhandahåller likviditet på Londonmarknaden. Banken är också en av deltagarna i de dagliga auktioner som sätter ett globalt pris på guldmarknaden.

”Planen är att dra ned på metallverksamheten” sade en annan källa.

Enligt uppgift kommer Scotia inte ta sig an nya kunder och skall avveckla den befintliga verksamheten i början av 2021. En del personal kommer att behållas under den perioden medan andra anses vara överflödiga, sade de. Cirka 15 personer arbetade på Scotias metalldesk, cirka tre fjärdedelar av dem handlar med ädelmetaller och resten med industrimetaller. Det skall jämföras med cirka 140 personer för fem år sedan.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

JPMorgan Chases nickel visade sig vara sten

Published

on

Nickel

En sammanblandning på ett holländskt lager ledde till att JPMorgan Chase av misstag köpte säckar med stenar som ansågs vara nickel enligt en ny rapport.

Rapporten som publicerades av Wall Street Journal i måndags kom efter att London Metal Exchange förra veckan avslöjade att det hade skett en sammanblandning i dess nickelförsörjning. Börsen identifierade vid tillfället inte ägaren till de förmodade nickelsäckarna eller lagret där de förvarades.

En operatör på lagret vägde säckarna som skulle innehållit innehålla mer än 50 ton nickel och upptäcka att de var fyllda med stenar. Personer som är bekanta med saken berättade att lagret ägdes och drevs av logistikföretaget Access World som troligen kommer att få stå för räkningen. Access World ägs av råvaruhandlaren Glencore.

Access World sa att de ska gå igenom alla säckar med nickel på alla platser, men tror att problemet är ”ett isolerat fall och specifikt för ett lager i Rotterdam.”

Hade materialet faktiskt varit nickel, en väsentlig råvara som används i stål och elbilsbatterier, skulle säckarna ha varit värda cirka 1,3 miljoner dollar, rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg.

Den låga kvantiteten tyder på att sammanblandningen kommer att ha relativt liten inverkan på metallmarknaderna. Men incidenten understryker komplexiteten i att investera i en bransch utsatt för extrem prisvolatilitet och störningar i leveranskedjan.

JPMorgan Chase ska enligt uppgift ha köpt säckarna för flera år sedan. Tidigare har råvaruhandlaren Trafiguera drabbats av bedrägerier med just nickel.

Continue Reading

Nyheter

Trafigura tror att koppar kan slå ett nytt prisrekord under kommande 12 månader

Published

on

Koppar handlas nu kring 9 000 USD per ton efter att ha stigit 30 procent från prisfallet då Ryssland kraftigt eskalerade sitt krig i Ukraina. Råvaruhandelsfirman Trafigura tror att priset på koppar under de kommande 12 månaderna kan överträffa det tidigare rekordet från mars 2022 på 10 845 USD och nå ändå upp till 12 000 USD.

Denna prognos baseras på både utbuds- och efterfrågesidan. På utbudssidan har lagren de senaste veckorna minskat i högt tempo och är nu nere på de lägsta säsongsnivåerna sedan år 2008. På efterfrågesidan finns återkomsten i den kinesiska ekonomin. Fortsätter kinas efterfrågan att öka så är bufferten liten för att möta den.

Tilläggas ska att det ligger i en råvaruhandelsfirmas intresse att priser stiger, att brist uppstår och att priser blir volatila.

Graf över kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Continue Reading

Nyheter

Perus guldexport minskade med 28 procent i januari

Published

on

Perus gruvexport sjönk med 19,8 procent i januari 2023 jämfört med samma månad förra året, sade sektorns handelskammare på tisdagen. Siffran är inte förvånande eftersom Peru skakats av protester de senaste månaderna.

Den totala mineralexporten under månaden uppgick till 2,473 miljarder dollar jämfört med de 3,1 miljarder dollar som registrerades ett år tidigare, sade National Mining, Oil and Energy Society (SNMPE).

För koppar som Peru är världens näst största producent av, sjönk exporten med 25 procent på årsbasis under årets första månad, till 1,248 miljarder dollar.

Föreningen sa att minskningen av kopparexporten drevs av en minskning med 20,3 procent i volymer jämfört med samma månad 2022, samt en minskning med 5,9 procent i metallens pris.

Gruvminister Oscar Vera sa förra veckan att lokala gruvor återigen började transportera kopparkoncentrat till hamnar för export efter protester som hindrat transporterna. Protesterna i Peru inleddes i december förra året efter avsättningen av den förre presidenten Pedro Castillo.

I en rapport om industrins produktion i januari hänvisade gruvministeriet till ”avbrottet i den södra gruvkorridoren i landet på grund av sociala konflikter i produktionen av utvunnen koppar”.

Samtidigt sjönk guldexporten med 28 procent i januari till 578 miljoner dollar, rapporterade SNMPE. Detta berodde på en volymminskning på 30,8 procent och trots en årlig prishöjning av guld på 4 procent.

Continue Reading

Populära