Nyheter
Scotiabank avvecklar sin guldhandel
Fysiska ädelmetallinvesterare fortsätter att drabbas av dåliga nyheter efter att Reuters rapporterade att Scotiabank skall avveckla sin ädelmetallverksamhet år 2021. Peter Grosskopf, verkställande direktör på Sprott, sade att detta skulle kunna drabba försörjningen för guld negativt. COVID-19-pandemin har redan påverkat ädelmetallernas globala leveranskedja allvarligt.
”Vi hade redan svårt att få fram den fysiska mängden som vi behöver. Jag tror att det kommer att bli så mycket svårare” sade Grosskopf. ”Det är nästan motsatsen till vad som händer på oljemarknaden just nu.”
Bank of Nova Scotia (Scotiabank) har beslutat att stänga sin metallverksamhet och dra ner gardinen för ett av de mest värdefulla namnen inom handel med ädelmetaller.
En historia som sträcker sig till 1684
Scotia var i många år världens största långivare till den fysiska industrin för ädelmetaller, med en historia som sträckte sig till 1684, vid grundandet av Londons guldhandlare Mocatta Bullion, som Scotiabank köpte 1997.
Scotia var gång en global aktör med mer än 100 anställda på kontor från New York och London till Indien och Hong Kong. 2018 minskade banken kraftigt verksamheten efter en strategisk granskning och ett misslyckat försök att hitta en köpare.
Scotia är fortfarande en av de fem bankerna som avvecklar guldhandeln och en av tolv market makers som tillhandahåller likviditet på Londonmarknaden. Banken är också en av deltagarna i de dagliga auktioner som sätter ett globalt pris på guldmarknaden.
”Planen är att dra ned på metallverksamheten” sade en annan källa.
Enligt uppgift kommer Scotia inte ta sig an nya kunder och skall avveckla den befintliga verksamheten i början av 2021. En del personal kommer att behållas under den perioden medan andra anses vara överflödiga, sade de. Cirka 15 personer arbetade på Scotias metalldesk, cirka tre fjärdedelar av dem handlar med ädelmetaller och resten med industrimetaller. Det skall jämföras med cirka 140 personer för fem år sedan.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature