Nyheter
Scotiabank avvecklar sin guldhandel
Fysiska ädelmetallinvesterare fortsätter att drabbas av dåliga nyheter efter att Reuters rapporterade att Scotiabank skall avveckla sin ädelmetallverksamhet år 2021. Peter Grosskopf, verkställande direktör på Sprott, sade att detta skulle kunna drabba försörjningen för guld negativt. COVID-19-pandemin har redan påverkat ädelmetallernas globala leveranskedja allvarligt.
”Vi hade redan svårt att få fram den fysiska mängden som vi behöver. Jag tror att det kommer att bli så mycket svårare” sade Grosskopf. ”Det är nästan motsatsen till vad som händer på oljemarknaden just nu.”
Bank of Nova Scotia (Scotiabank) har beslutat att stänga sin metallverksamhet och dra ner gardinen för ett av de mest värdefulla namnen inom handel med ädelmetaller.
En historia som sträcker sig till 1684
Scotia var i många år världens största långivare till den fysiska industrin för ädelmetaller, med en historia som sträckte sig till 1684, vid grundandet av Londons guldhandlare Mocatta Bullion, som Scotiabank köpte 1997.
Scotia var gång en global aktör med mer än 100 anställda på kontor från New York och London till Indien och Hong Kong. 2018 minskade banken kraftigt verksamheten efter en strategisk granskning och ett misslyckat försök att hitta en köpare.
Scotia är fortfarande en av de fem bankerna som avvecklar guldhandeln och en av tolv market makers som tillhandahåller likviditet på Londonmarknaden. Banken är också en av deltagarna i de dagliga auktioner som sätter ett globalt pris på guldmarknaden.
”Planen är att dra ned på metallverksamheten” sade en annan källa.
Enligt uppgift kommer Scotia inte ta sig an nya kunder och skall avveckla den befintliga verksamheten i början av 2021. En del personal kommer att behållas under den perioden medan andra anses vara överflödiga, sade de. Cirka 15 personer arbetade på Scotias metalldesk, cirka tre fjärdedelar av dem handlar med ädelmetaller och resten med industrimetaller. Det skall jämföras med cirka 140 personer för fem år sedan.
Nyheter
Nya rekord i global användning av kol
Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.
Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.
Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.
Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.
Nyheter
Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan
Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.
Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.
Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.
Nyheter
Kinas produktion av kol slår nytt rekord
Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.
Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.
Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter2 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter4 veckor sedan
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden