Följ oss

Nyheter

Så utvecklas råvarorna år 2018

Publicerat

den

Guld, olja, zink och råvaror

Förväntningar enligt ETF Securities Outlook 2018:

  • Guldpriset förblir i stort sett oförändrat under 2018
  • Uppgången i Palladium avtar medan platina och silver stiger
  • Ökad efterfrågan av litium, kobolt och sällsynta jordartsmetaller

Disruptiva förändringar i samhället såsom självkörande bilar och automatiseringsteknik kommer troligtvis att öka efterfrågan av litium och kobolt, medan övriga råvaror kan ha en mindre imponerande utveckling under 2018, enligt ETF Securities, en av världens ledande oberoende leverantörer av Exchange Traded Products (ETPs).

Guldpriset förväntas i stort sett förbli oförändrat under 2018, enligt ETF Securities årliga outlook, och USA / OPEC-problematiken kommer begränsa utsikterna för oljan. Däremot är förväntningarna höga gällande råvaror som påverkas av den globala förändringen med ökad automatisering och självkörande bilar.

James Butterfill, ETF Securities analyschef : ”Råvaror tenderar att följa strukturella förändringar inom teknik och tillväxt: jordbruket utgjorde huvuddelen av råvarumarknaden under 1700-talet, stål och kol under den efterföljande industrirevolutionen, och olja och petroleum har dominerat under det senaste århundradet. Vi står nu vid ett vägskäl för en ny generation av råvaror som drivs av tekniken för teman som energieffektivitet, automatisering och klimatförändringar, vilket sannolikt kommer att vara centralt för efterfrågan.”

De berörda råvarorna omfattar litium och kobolt, som båda är nödvändiga för batteriproduktion. Kobolt och litium har redan uppvisat stigande priser under 2017.

Graf över prisutveckling

ETF Securities menar i sin outlook att efterfrågan på metall kan komma att stiga som en förbisedd följd från ökad användning av automatiserade fordon. Koppar, silver och guld används i mängder av elektriska komponenter och i övrig elektronik för dessa fordon. Då framtida fordonsflottor blir mer tekniskt beroende och självgående kan det även innebära en motsvarande ökning av komponenter i tillhörande system.

ETF Securities förväntar sig också att revolutionen inom automatisering ska driva ökad efterfrågan av sällsynta jordartsmetaller som yttrium och praseodymium, som har blivit viktiga inom modern teknik.

James Butterfill fortsätter: ”Det som kanske är mest intressant i denna nya generation av råvaror är även det minst kända, sällsynta jordartsmetaller. Trots att de flesta ej känner till dessa, har denna grupp blivit viktig för att skapa modern teknik inom många branscher, däribland medicin, försvar, transport och energiproduktion samt till viktiga beståndsdelar av våra dagliga liv såsom elektronik och mobila enheter. Med en växande global medelklass i kombination med stigande automatisering kommer en rad material som du skulle ha svårt att uttala, som yttrium och praseodymium, fortsätta att befästa sin centrala roll i vår moderna levnadsstandard.”

Utsikter för ädelmetaller

ETF Securities förväntar sig ingen större förändring av guldpriset under det kommande året då stigande guldpriser är beroende av oförutsebara politiska händelser som driver riskminimering, vilket historiskt skapat ökad efterfrågan för guld, samt antalet räntehöjningar från Fed, då stigande räntor är förknippade med ett svagare guldpris.

Nitesh Shah, Råvarustrateg , säger: ”Högre nominella räntor, en brantare avkastningskurva och en starkare dollar kommer sannolikt att vara hinder för en betydande uppgång av guldpriset. Vi förväntar oss att Fed kommer fortsätta att strama åt penningpolitiken, men vi tror att riskerna för guldpriset är begränsade eftersom reala räntor kommer att förbli låga då inflationen ökar i USA. Totalt sett ser vi inte några större förändringar i guldpriset under det kommande året.”

ETF Securities anser däremot att silver är undervärderat och troligtvis kommer att stiga i värde med stöd av industriell efterfrågan från solpaneler och fordonstillverkare.

Palladium var den råvara som uppvisade starkast utveckling under 2017 med en ökning motsvarande 43%*, och därmed överträffade utvecklingen av platina för första gången på 16 år. Men ETF Securities förväntar sig inte att palladiums uppgång kommer att fortsätta under 2018, på samma sätt kommer inte platinans rabatt mot guld på nuvarande nivån 28%* kunna upprätthållas, då konsumenter av smycken kan komma att byta till den relativt billiga platinan.

ETF Securities tror även att oljan kommer att visa en beskedlig utveckling eftersom US / OPEC-problematiken kommer att förhindra betydande neddragningar av utbudet och det nuvarande överutbudet kommer därmed bibehållas.

Nitesh Shah, Råvarustrateg: ”OPECs strategi att försöka tvinga bort USAs produktion har misslyckats. 2018 förväntas den amerikanska produktionen nå rekordnivåer och överträffa den topp på cykeln som uppnåddes före priskriget 2014 samt överstiga nivån på 10 miljoner fat som senast uppnåddes 1970. Det finns ingen indikation på att nedgången i terminer kommer att stoppa expansionen av den amerikanska produktionen och OPECs överenskommelser kommer att fortsätta att misslyckas.”

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Ser vi till valutor är ETF Securities förväntan att svaga globala avkastningskurvor kan bana väg för en uppgång i dollarn då amerikanska Fed kan öka takten på åtstramningen av den expansiva penningpolitiken.

Europeiska centralbankens (ECBs) försiktigt tilltagna inflationsutsikter kommer fortsätta sätta press på euron. Vi förväntar oss att Sterling kommer att förbli inom ett visst intervall på kort sikt, men med potential att stiga om osäkerheten kring Brexit-förhandlingarna minskar.

* All data från ETF Securities Outlook, per 20 november, 2017

Nyheter

Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige

Publicerat

den

Romina Pourmokhtari

Regeringen går vidare med planerna att ta bort förbudet mot uranbrytning i Sverige. Kommuner ska kunna stoppa utvecklingen av urangruvor om de klassas som kärnteknisk verksamhet. Är uran en biprodukt till annan brytning räknas det dock inte som kärnteknisk verksamhet. Den exakta definitionen är ännu inte bestämd. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger till Sveriges Radio att det är hyckleri att förbjuda uranbrytning i Sverige samtidigt som vi har kärnkraftverk som är beroende av uran.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tuffa tider för stål i Europa

Publicerat

den

Felix Lindberg

Stålmarknaden befinner sig i en svår situation där Kinas enorma kapacitet i kombination med att den inhemska efterfrågan har gått ner skapar press på branschen i hela världen. Skrothandlaren och stålexperten Felix Lindberg berättar om Europas svåra situation, med en bilindustri som går på knäna med minskad efterfrågan på stål som följd. Under 2025 kan hårdare tongångar och handelsfrågor komma i fokus. Inte minst spelar en ny administration i USA och ett val i Tyskland roll.

Felix Lindberg kommenterar stålmarknaden.
Fortsätt läsa

Nyheter

LKAB och Luleå kan bli en betydande aktör för fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Europa

Publicerat

den

Illustration LKABs industripark för kritiska mineral med fullt utbyggda anläggningar

LKAB lämnar idag in sin ansökan om miljötillstånd för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå. Den planerade industriparken kan bli den första i sitt slag i Europa och en betydande byggsten i att öka självförsörjningen av kritiska mineral, med potential att täcka sju gånger behovet av fosfor till svenskt jordbruk.

– Denna ansökan är resultatet av ett gediget arbete under fyra års tid. Det handlar om en viktig milstolpe som är av stor betydelse för regionen, Sverige och för Europas beredskap. Genom att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller från det material som vi redan bryter kan vi stärka vår framtida konkurrenskraft när vi planerar att expandera våra gruvor, samtidigt som vi kan öka försörjningstryggheten och förse samhället med dessa kritiska mineral som behövs för omställningen, säger Darren Wilson, direktör affärsområde Specialprodukter, LKAB.

Utbudet av fosfor för mineralgödsel är avgörande för matförsörjningen i Sverige och EU, medan sällsynta jordartsmetaller används för elektrifieringen och digitaliseringen av samhället, till exempel tillverkning av permanentmagneter i elbilar och vindkraftverk. Fullt utbyggd beräknas produktionen från industriparken kunna täcka cirka sju gånger Sveriges behov och åtta procent av EU:s behov av fosfor. Idag finns ingen utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Europa.

– Behovet av kritiska mineral är brådskande sett till det geopolitiska läget och Sveriges mål om att nå fossilfrihet år 2045. EU är idag helt importberoende av fosfor och sällsynta jordartsmetaller och har klassificerat dessa som kritiska råmaterial för samhället. Denna ansökan är avgörande för att möjliggöra ett framtida investeringsbeslut om fullskalig produktion i Luleå, säger Darren Wilson.

Ansökan till Mark- och miljödomstolen avser ett miljötillstånd att bedriva storskalig industriverksamhet samt hamnverksamhet på Svartön i Luleå. Verksamheten bygger på att nyttja avfallsströmmar från järnmalmsproduktionen i Gällivare, där apatitkoncentrat framställs för vidareförädling i Luleå. Här planerar LKAB att producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller, samt gips som biprodukt. Genom en stegvis uppskalning kan verksamheten utökas med fler processanläggningar över tid, för att stå i full drift under 2030-talet.

– LKAB:s tillståndsansökan är ytterligare ett steg på vägen mot en utbyggd industripark i Luleå. Det är glädjande att de arbetar på enligt sin plan med etableringen, som är betydelsefull för kommunens och regionens fortsatta utveckling som nav i omställningen. Produktionen av dessa kritiska mineral för vindkraftverk, elbilar och matförsörjning är viktigt för hela vårt samhälle och ger oss möjligheten till att skapa nya arbetstillfällen inför framtiden, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande, Luleå kommun.

Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera de teknologier som krävs för utvinning av kritiska mineral. Resultaten från anläggningen, tillsammans med miljötillståndet för industriparken, kommer att ligga till grund för kommande beslut om storskalig produktion. Det är även avhängigt av miljötillståndet för LKAB:s verksamhet och apatitverk i Gällivare, där tillståndsprocessen pågår.

Fakta om LKAB och kritiska mineral

  • LKAB planerar att börja utvinna kritiska mineral från den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare genom att etablera ett nytt förädlingsverk för apatit. Detta genom att ta vara på flöden från järnmalmsproduktionen som idag inte tas till vara och blir till avfall.
  • Apatitkoncentratet från Gällivare transporteras sedan till den planerade industriparken i Luleå. Här planerar LKAB att producera sällsynta jordartsmetaller, fosfor för produktion av mineralgödsel till jordbruket, samt gips som biprodukt för byggindustrin.
  • Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera 800 MSEK i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera och vidareutveckla de teknologier som krävs för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Den planeras vara i drift i slutet av 2026 och är en viktig del i arbetet med att utveckla den fullskaliga anläggningen.
  • EU klassificerar råvaror som kritiska på grund av det stora importberoendet och den stora betydelsen de har för vår ekonomi och den gröna omställningen. Detta inkluderar fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Gemensamt för dessa råmaterial är även att det finns en stor risk för försörjningsavbrott, till exempel relaterat till geopolitiska risker.
  • Fosfor används främst för produktion av mineralgödsel och ungefär hälften av världens livsmedelsproduktion är beroende av detta. Europa är till 90 procent beroende av import, där Ryssland har stått för en betydande del av produktionen.
  • Sällsynta jordartsmetaller (REE) används bland annat i permanentmagneter i elbilsmotorer och generatorer för vindkraftverk, där Kina dominerar värdekedjan. Europa har idag ingen egen utvinning av dessa sällsynta jordartsmetaller.
  • LKAB har ansökt om att göra järnmalmsgruvan i Gällivare, den planerade industriparken i Luleå och den nya järnmalmsfyndigheten Per Geijer med höga halter sällsynta jordartsmetaller och fosfor i Kiruna till strategiska projekt enligt EU:s Critical Raw Materials Act.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära