Följ oss

Nyheter

Ryssland tillför mer vete till en marknad som redan ser ett överutbud

Publicerat

den

Spannmål

Det var ytterligare en vecka med fallande priser för alla spannmål, eftersom farhågorna för lägre produktion i Sydamerika uppvägdes av stort utbud från alla andra regioner. Vädret i Sydamerika och på norra halvklotet bör vara drivkraften för spannmålspriserna på kort sikt.

Ett stort globalt utbud bör fortsätta att tynga marknaden och nästa fråga är var golvet är. Stora producerande regioner som USA och Ukraina planerar redan för lägre arealer med tanke på låg lönsamhet. USDA reviderade sina prognoser för odlingsområden 2024/2025 och sänkte arealerna för majs och vete till förmån för sojabönor. Ryssland ökade sin exportkvot.

International Grains Council, IGC, höjde sin globala spannmålsproduktionsprognos med 3 miljoner ton till 2,31 miljarder ton. Allt detta kommer från högre majsproduktion, men siffrorna visar rekordhög produktion för alla spannmål med en ökning på 43 miljoner ton från år till år.

Ryssland förväntas höja sin veteexport

På vetefronten har den ryske jordbruksministern föreslagit en ny exportkvot på 4 miljoner ton för spannmål mellan den 15 februari och den 30 juni 2024. Detta beror på att vetelagren i Ryssland den 1 januari var en procent högre år jämfört med förra året trots en lägre produktion.

Analytiker i Ryssland ökar också sina produktionsprognoser till 93,6 miljoner ton från 92,8 miljoner ton. Detta är också högre än de 91 miljoner ton som beräknades i den senaste WASDE-rapporten. Anledningen till uppjusteringen är de mycket gynnsamma väderförhållandena under denna vinter.

Det franska jordbruksministeriet minskade den planterade arealen för vintersädesgrödan 2023/2024 med 500 000 ha till 6,2 miljoner ha på grund av alltför mycket regn. Den första rapporten om vetetillstånd visade 68 procent i bra eller utmärkta förhållanden jämfört med 93 procent förra året på grund av överskottsregn under januari. Den globala utbuds- och efterfråganbilden fortsätter att visa på en överutbudsmarknad. Förlusterna i den franska veteproduktionen mer än kompenseras av högre rysk produktion.

Argentina och stora delar av Brasilien förväntas få rikligt med regn, vilket är mycket välbehövligt i båda regionerna. USA och Europa förväntas fortsätta uppleva temperaturer över genomsnittet med en del regn.

Nyheter

Mjölkpriset har gått upp 80 procent på fem år – nu mår bönderna bra

Publicerat

den

Graf över mjölkpriset

Mjölkpriset i Sverige är på en historiskt hög nivå, det har gått upp omkring 80 procent på fem år. Nu känner mjölkbönderna att priset är på en nivå som fungerar för dem. Här blir Thomas Åkerlund på Brorsans Lantbruk intervjuad om utvecklingen och sin verksamhet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

Publicerat

den

Priset på USD går ner

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.

Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.

Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

Utvecklingen på dollarindexet DXY per handelstimme hittills under april.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.

Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.

Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Publicerat

den

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.

Spotpriset på guld i USA
Spotpriset på guld i USA.
Spotpriset på guld i USD över lång tid
Spotpriset på guld i USA under lång tid.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära