Följ oss

Nyheter

Chevron omdirigerar kazakisk olja till Asien runt Godahoppsudden

Publicerat

den

Fartyg från ovan

Chevron har fattat beslutet att skicka sina laster av CPC Blend-olja från Kazakstan till Asien runt Godahoppsudden snarare än genom Röda havet för att undvika risken för attacker från Jemens houthier, enligt uppgifter från tre industrikällor och LSEG-fartygsspårning data.

De iranskt anslutna houthierna har intensifierat attackerna mot sjöfarten trots USA-ledda luftangrepp på deras positioner i Jemen, vilket leder till att fler fartyg undviker att använda Röda havet och Suezkanalen som är den kortaste sjövägen mellan Europa och Asien.

CPC Blend-råolja lastas vid den ryska Svartahavsterminalen Yuzhnaya Ozereevka, nära Novorossisk. Den normala vägen för laster till Asien är ut ur Svarta havet, in i Medelhavet och sedan söderut genom Suezkanalen. 

Att segla västerut genom Medelhavet och sedan söderut runt Afrika adderar många dagar till resan och driver upp fraktkostnaderna. Större delen av all CPC Blend-råoljan kommer från Kazakstan, men också från ryska företag. Fartyg lastade med CPC Blend från Ryssland fortsätter att segla genom Röda havet, sa källorna. 

Röda havsattackerna och skyhöga fraktkostnader verkar begränsande på flödena av CPC Blend till Asien. Den totala CPC-exporten till Asien har mer än halverats, till 550 000 ton i januari, från 1,2 miljoner ton i december. 

Chevron, vars kazakiska företag Tengizchevroil är den största exportören av kazakisk CPC Blend, sade; ”Chevron kommer att fortsätta att aktivt utvärdera säkerheten för rutter i Röda havet och i hela Mellanöstern och fatta beslut baserat på den senaste utvecklingen”. 

Caspian Pipeline Consortium (CPC) är den största exportören av Kazakstans råolja. Huvudägarna i CPC är den ryska pipeline-operatören Transneft med 24 procent, KazMunayGas med 19 procent och Chevron Caspian Pipeline Consortium Company med 15 procent.

Nyheter

Tyska staten inleder mångmiljardsatsning på att säkra landets tillgång på olika råvaror

Publicerat

den

Nu är det klart, tyska staten inleder en satsning på att säkra landets tillgång på råvaror, där man vill säkra både delar och hela förädlingskedjan. Det fanns en diskussion i vilken form den nya fonden skulle få investera, men nu är man överens om att det både kan ske via lån och ägarkapital. Den nya fonden startas med 1 miljard euro och 30 ansökningar finns redan inlämnade. Investeringarna kan göras både i Tyskland och utomlands.

Målet är att minska beroendet av andra länder, liksom att stärka leveranskedjor och den tyska ekonomin. Frågan har inte minst kommit högt upp på agendan efter att de geopolitiska spänningarna blivit större. Tyskland får en väldigt stor andel av sina kritiska råvaror från Kina och man såg vilket maktmedel naturgas blev för Ryssland när de invaderade Ukraina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriset reagerar inte längre vidare mycket av oroligheter i Mellanöstern

Publicerat

den

Christian Kopfer

Vi har under en längre tid sett krig och oroligheter i Mellanöstern. Men till skillnad mot tidigare så reagerar inte längre oljepriset vidare mycket på händelserna. Går vi tillbaka längre i tiden så kunde ett enda pistolskott få oljepriset att reagera märkbart.

Den senaste händelsen är Israels attack på Hizbollah och med utgångspunkt i den händelsen så kommenterar Christian Kopfer oljemarknaden.

Christian Kopfer kommenterar olja i relation till Mellanöstern.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ett samtal om hur man förverkligar sina investeringsidéer inom råvaror

Publicerat

den

Ara Mustafa och Gabriel Mellqvist pratar om hur man investerar i råvaror.

Ara Mustafa, Nordnets investeringscoach och tidigare programledare för EFN Råvaror, för ett samtal med Gabriel Mellqvist om hur man går till väga för att förverkliga sina investeringsidéer när det kommer till råvaror.

Hur man investerar i råvaror, Ara Mustafa förklarar.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära