Connect with us

Nyheter

Robusta, den andra kaffesorten

Published

on

Robusta-kaffe med blomma

När vi pratar om kaffe är det vanligen den kaffesort som heter Arabica som vi pratar om. Arabica är emellertid bara en av de olika kaffesorter som finns, och en av två kaffesorter som handlas på råvarumarknaderna. Näst efter Coffee Arabica är Robusta den mest populära kaffesorten i världen idag. Den produceras av Coffea canephoraplant, som ursprungligen odlades i de västra och centrala delarna av Afrika söder om Sahara.

Cirka 40 procent av världens kaffe som konsumeras varje dag är Coffee Robusta. I kombination med Coffee Arabica representerar dessa två kaffesorter mellan 95 och 99 procent av de kaffebönor som köps varje år. De övriga bönorna utgör någon av de 100 olika kaffearter som för närvarande växer i världen.

Motståndskraftigt mot sjukdomar och skadedjur

Robusta är anmärkningsvärt härdig. Det är motståndskraftigt mot sjukdomar och skadedjur, klarar heta temperaturer och klarar till och med fullt solsken. Det enda den begär i gengäld är mycket vatten. Till skillnad från Arabica-kaffe föredrar Robusta-växten att växa på lägre höjder. Den växer bäst när den kan hålla sig under 600 meter, eller cirka 2000 fot.

När Robusta växer i naturen kan plantorna nå höjder på 30 fot eller mer under optimala odlingsförhållanden. För bönder som är fokuserade på att odla Robusta hålls växterna på ungefär hälften av den höjden för att säkerställa att skörden är effektiv.

Blommorna är vita, som många kaffeplanter, och frukterna blir en djup röd nyans när de mognar. Det kan ta bara sex månader från blomningen, i vissa regioner, att producera en mogen gröda. Var och en av frukterna, som kallas ”körsbär”, producerar vanligtvis två kaffebönor, som är plantans utsäde.

I vissa regioner kan växten emellertid blomma oregelbundet och det tar upp till ett år för frukterna att mogna.

Det mesta Robusta-kaffet produceras idag i Sydostasien, Afrika eller Latinamerika. Vietnam, Brasilien och Indonesien är ofta världens främsta leverantörer av denna energiska böna.

Det mesta Robusta-kaffet produceras i dag i Vietnam, där franska kolonister introducerade det i slutet av 1800-talet, även om det också odlas i Indien, Afrika och Brasilien, där det ofta kallas conilon. Under de senaste åren har Vietnam, som till största delen producerar robusta, blivit världens största exportör av robusta-kaffe och står för över 40 procent av den totala produktionen. Det överträffar Brasilien (25 procent av världens produktion), Indonesien (13 procent), Indien (5 procent) och Uganda (5 procent). Brasilien är fortfarande den största kaffeproducenten i världen och producerar en tredjedel av världens kaffe, men 69 % av det är Arabica.

Fakta

Espresso är ofta det föredragna sättet att njuta av denna kaffesort, eftersom det erbjuder en härlig crema som är tjockare och med djupare smaktoner än Arabica eller andra variationer.

Robusta kan innehålla upp till 2,7 procent koffein i volym. Det är ungefär dubbelt så mycket som den genomsnittliga Arabica-bönan ger. Det är det högre koffeininnehållet som gör Robusta-växten till en överlevare. Högre koffeinhalt skapar extra bitterhet som du hittar med denna böna, vilket gör att de flesta skadedjur lämnar plantorna i fred. Det finns också antimikrobiella egenskaper med bönan, vilket minskar sjukdomsinverkan på växten.

Robusta kallas ibland ”kongokaffe”, då kaffesorten upptäcktes i belgiska Kongo.

Eftersom Coffee Robusta är lättare att odla och producerar högre avkastning är det ofta en av de billigare kaffeprodukterna du kan köpa. Innan rostning kostar Robusta-bönor i många fall hälften av vad Arabica-bönorna gör.

Robustabönans form är också lite annorlunda. De tenderar att vara mindre och mer cirkulära än Arabica-bönan.

Råvarubörser där det handlas kaffe

Aktiva terminsmarknader för kaffe finns i USA (Arabica och Robusta), Storbritannien – (Robusta), Sao Paolo – Brasilien (Arabica och Robusta) och Tokyo – Japan (Arabica och Robusta). Andra råvarubörser som handlar kaffe finns i Indien och Singapore, även om de för närvarande är relativt inaktiva.

De amerikanska och brittiska marknaderna är prissättare medan de brasilianska och indiska marknaderna är av särskilt intresse eftersom dessa börser finns i kaffeproducerande länder.

Kontraktsspecifikationer Robusta

Detaljerna avser det terminskontrakt som handlas på International Continental Exchange, ICE Europe, förre detta LIFFE.

Kortnamn: RC

Handelstider: 09:00 am till 17:30 pm, Brittisk tid. Börsen är öppen måndag till fredag.

Prisenheter: USD per ton ex lagerkostnader. Minsta tillåtna prisförändring är en USD per ton.

Kontraktsenheter: 10 ton

Leveransmånader: januari (F), mars (H), May (K), juli (N), september (U), och november (X). Precis som på börsen i New York finns det alltid tio olika leveransmånader att välja mellan.

Sista handelsdagen: Den sista handelsdagen är den sista affärsdagen i leveransmånaden. Handeln upphör klockan 12:30 pm denna dag.

Leveranspunkter: Av börsen godkända lagerhus i London eller i Storbritannien, alternativt i ett nominerat lager i eller enligt styrelsens uppfattning tillräckligt nära Amsterdam, Antwerpen, Barcelona, Bremen, Felixstowe, Genua-Savona, Hamburg, Le Havre, Marseilles-Fos, New Orleans, New York, Rotterdam och Trieste.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *