Följ oss

Nyheter

Råvarubörsen som slog igen efter bara ett halvår

Publicerat

den

Att alla typer av råvaror inte lämpar sig för börshandel vet vi vid det här laget. Efter att ha gått igenom våra arkiv har vi hittat ett exempel på en råvara som vid närmare eftertanke inte alls visade sig fungera för börshandel och som redan efter sex månader tvingade marknadsplatsen att slå igen.

The New York Burlap and Jute Exchange, börsen för säckväv och jute öppnade den 16 oktober 1929 på den prestigefyllda adressen 78-80 Wall Street. Börsen hade ett treårigt hyreskontrakt på den första våningen i denna byggnad, och då The New York Burlap and Jute Exchange slog igen efter bara sex månader fick börsledningen ett erbjudande på 100.000 USD för detta hyreskontrakt vilket gjorde att grundarna till börsen kunde få tillbaka sina insatser.

Det finns ett antal orsaker till att denna börs aldrig lyckades, men den främsta anledningen var att de inte klarade av att erhålla stödet från de amerikanska jute- och säckvävshandlarna och -importörerna. Den amerikanska marknaden för säckväv och jute var vid denna tidpunkt starkt oligopolartad, och låg i händerna på tre företag vilket gjorde att det saknades en bred marknad för dessa produkter. Vidare fann dessa företag att om denna börs gjorde succé så skulle deras marknad och deras marginaler krympa, något de inte ville riskera.

Dessa företag lät därför meddela sina kunder att de skulle sluta att leverera till dem om de valde att handla på The New York Burlap and Jute Exchange. Det förekom också ett stort antal negativa artiklar i pressen om The New York Burlap and Jute Exchange, vilka med största sannolikhet hade köpts av dessa tre företag.

Även the Textile Bag Association och Jute and Gunny Importers Association valde att gå ut och förklara sitt missnöje med denna marknad. Bland de främsta skälen till att de inte vill ha denna var att de ansåg att den hade startats av professionella börsjobbare utan erfarenhet från säckvävs- och juteindustrin.

Den andra stora orsaken som bidrog till att denna börs aldrig lyckades var att dess öppnande sammanföll med den stora börskraschen i oktober 1929.

Nyheter

Lobitokorridoren kan möjliggöra att råvaror fraktas väster ut i Afrika

Publicerat

den

Karta över Lobito-korridoren

En stor del av alla råvaror som produceras i Afrika fraktas öster ut till Kina. USA och EU ser gärna att mer fraktas väster ut. Det finns ett plan att satsa på Lobitokorridoren, en järnväg och väg genom centralafrika. USA har tagit ledningen, men med ett eventuellt maktskifte i USA så återstår det att se vad det blir av planerna.

Clara My Lernborg, expert på råvaror och gruvor, svarar på frågor om projektet.

Clara My Lernborg kommenterar Lobitokorridoren
Fortsätt läsa

Nyheter

Talga har fått miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara

Publicerat

den

Talga-flagga

Talga har fått miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara utanför Vittangi. Detta efter att Högsta domstolen avslagit begäran om överprövning. Enligt bolaget är detta det enskilt största beslutet för att förverkliga planerna. Gruvan är en del av en vertikalt integrerad produktion av anod-material.

Talga har tidigare erhållit ett bidrag från EUs innovationsfond för att utveckla grafit-anod-material-projektet Talnode-C som kommer att ha låga utsläpp.

”Vi är mycket glada över att miljötillståndsprocessen har avslutats framgångsrikt. Vittangi Anode Project är avgörande för Europas energiomställning och strategiska materialförsörjning. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta med våra värdsamhällen och intressenter under hela genomförandefasen för att leverera hållbara, högpresterande anodmaterial till den europeiska batteriindustrin.” säger Martin Phillips, VD för Talga Group.

En viktig pusselbit som återstår är att bolaget får detaljplanen godkänd av regeringen efter att Kiruna kommun sagt nej. Talga har därför tidigare i år lämnat in en begäran till regeringen om planföreläggande.

Fortsätt läsa

Nyheter

ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer

Publicerat

den

ABB och Blykalla skriver avtal

ABB och det svenska kärnkraftsbolaget Blykalla har undertecknat ett samförståndsavtal om att utveckla teknik för avancerade kärnkraftsreaktorer, i syfte att stötta Sveriges satsning på ren och tillförlitlig baskraftenergi. Samarbetet kommer i ett första steg att fokusera på att bygga en prototypanläggning för koncepttestning i närheten av Oskarshamn innan man utvidgar till fler framtida anläggningar.

Enligt samförståndsavtalet ska ABB utforska hur dess lösningar för automation, elektrifiering och digitalisering kan stötta Blykallas SMR-prototyp SEALER-E, en elektrisk blykyld testreaktor. Det innefattar även ramverk för cybersäkerhet för att säkerställa att regelverket för kärnsäkerhet efterlevs.

SEALER-reaktor från Blykalla
Blykallas SEALER-reaktor

ABB:s tekniska expertis inom kraftdistribution, styrning och automation kommer, tillsammans med systemintegration, att lägga grunden för en framgångsrik driftsättning av avancerad kärnteknik som en del i samarbetet.

”Vi är glada att välkomna ABB som partner och dra nytta av deras djupa expertis i det här SMR-projektet”, säger Jacob Stedman, vd för Blykalla. ”Vi ser en stark utveckling i Sverige för kärnkraft generellt, och SMR-reaktorer i synnerhet. Därför ser vi fram emot att föra ut den här tekniken på marknaden som en del av omställningen till en nettonollframtid.”

Kärnkraftsreaktorer tillhandahåller ungefär 30 procent av elektriciteten i Sverige. I november 2023 lanserade regeringen en plan för att utöka kärnkraften med en kapacitet som motsvarar två storskaliga reaktorer (2 500 MW) per 2035 och upp till 10 000 MW år 2045, vilket också kan innefatta SMR-reaktorer.

”Energiomställningen är en av de största utmaningarna — men också möjligheterna — vi står inför och vi på ABB är positiva till alla fossilfria energikällor, inklusive kärnkraft”, säger Per Erik Holsten, global divisionschef för ABB Energy Industries. ”Vi är stolta över att få bygga upp ett samarbete med Blykalla och använda våra kunskaper inom automation och elektrifiering till att stötta den roll SMR-reaktorer har vad gäller att producera ren elektricitet och minska koldioxidutsläppen.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära