Nyheter
Råvaror på väg mot en tjurmarknad 2021 säger Goldman Sachs

En svagare amerikansk dollar, stigande inflationsrisker och efterfrågan som drivs av ytterligare finanspolitiska och monetära stimulanser från stora centralbanker kommer att stimulera en tjurmarknad för råvaror 2021, sa Goldman Sachs på torsdagen.

Banken prognostiserade en avkastning på 28 procent under en tolvmånadersperiod för S&P Goldman Sachs Commodity Index (GSCI), med 17,9 procents avkastning för ädla metaller, 42,6 procent för energi, 5,5 procent för industriella metaller och en negativ avkastning på 0,8 procent för jordbruket. Marknaderna är nu alltmer oroade över inflationens återkomst, sa Wall Street-banken.
Neutrala utsikter för råvaror i närtid, men övervikt på medellång sikt
Expansiv finans- och penningpolitik i utvecklade marknadsekonomier fortsätter att sänka räntorna och skapa efterfrågan på att säkra svansriskerna med inflation, vilket ökar efterfrågan på ädelmetaller, sa Goldman Sachs i en analys.
Goldman prognostiserade guldpriset kommer att vara i genomsnitt 1 836 USD per troy ounce 2020 och 2 300 USD per troy ounce 2021. Den amerikanska investmentbanken förväntar sig att silverpriserna ska ligga på cirka 22 dollar per troy ounce 2020 och 30 USD per troy ounce nästa år.
Guld är allmänt betraktat som en säkring mot inflation och minskat värde på pengar, har stigit med 26 procent i pris i år och gynnats av en aldrig tidigare skådad global stimulans och räntor som är nästan noll.
Råvaror som inte är energikällor kan se en ”omedelbar uppgång” när marknadsaktörerna tar positioner inför förväntningarna på stark efterfrågan från Kina och väderdrivna risker, säger Goldman Sachs-analytiker. Banken upprätthöll en ”neutral” syn på råvaror på kort sikt och ”övervikt” på medellång sikt.
Nyheter
Hur USA blev världens största exportör av propan

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.
Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.
Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.
Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.
Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.
Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.
Nyheter
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.
Nyheter
Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.
-
Nyheter3 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter2 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter2 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter1 vecka sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter1 vecka sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris
-
Nyheter3 veckor sedan
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt