Nyheter

Råvaror på väg mot en tjurmarknad 2021 säger Goldman Sachs

Publicerat

den

En svagare amerikansk dollar, stigande inflationsrisker och efterfrågan som drivs av ytterligare finanspolitiska och monetära stimulanser från stora centralbanker kommer att stimulera en tjurmarknad för råvaror 2021, sa Goldman Sachs på torsdagen.

Banken prognostiserade en avkastning på 28 procent under en tolvmånadersperiod för S&P Goldman Sachs Commodity Index (GSCI), med 17,9 procents avkastning för ädla metaller, 42,6 procent  för energi, 5,5 procent för industriella metaller och en negativ avkastning på 0,8 procent för jordbruket. Marknaderna är nu alltmer oroade över inflationens återkomst, sa Wall Street-banken.

Neutrala utsikter för råvaror i närtid, men övervikt på medellång sikt

Expansiv finans- och penningpolitik i utvecklade marknadsekonomier fortsätter att sänka räntorna och skapa efterfrågan på att säkra svansriskerna med inflation, vilket ökar efterfrågan på ädelmetaller, sa Goldman Sachs i en analys.

Goldman prognostiserade guldpriset kommer att vara i genomsnitt 1 836 USD per troy ounce 2020 och 2 300 USD per troy ounce 2021. Den amerikanska investmentbanken förväntar sig att silverpriserna ska ligga på cirka 22 dollar per troy ounce 2020 och 30 USD per troy ounce nästa år.

Guld är allmänt betraktat som en säkring mot inflation och minskat värde på pengar, har stigit med 26 procent i pris i år och gynnats av en aldrig tidigare skådad global stimulans och räntor som är nästan noll.

Råvaror som inte är energikällor kan se en ”omedelbar uppgång” när marknadsaktörerna tar positioner inför förväntningarna på stark efterfrågan från Kina och väderdrivna risker, säger Goldman Sachs-analytiker. Banken upprätthöll en ”neutral” syn på råvaror på kort sikt och ”övervikt” på medellång sikt.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version