Följ oss

Nyheter

Satsa inte mot oljepriset

Publicerat

den

Olja i fat
Olja i fat

Foto: Johannes Ko

Det är inte vi, utan den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs som säger satsa inte mot oljepriset. Under förra veckan handlades brent crude oil, ibland refererat till som oljepriset, över 80 USD/fat. Det var den första gången sedan november 2014 oljan handlades så pass högt. 80 dollar per fat innebär att oljan bryter ett psykologiskt tröskelvärde, något som sker på grund av minskade lager och en ökad geopolitisk oro.

Trots att oljepriset har rusat till sin högsta nivå på tre och ett halvt år har investerare minskat sina satsningar på oljeterminer. Hedgefonder och andra förvaltare har skurit sina långa positioner under flera veckor i följd, kanske för att göra vinsthemtagningar, eller kanske för att de tror att utvecklingen har gått för långt.

Ett farligt spel säger Goldman Sachs

Att satsa på att oljepriset har slagit i ett tak och likvidera positiva positioner är ett ”farligt” spel, enligt Goldman Sachs. Investmentbanken noterade i en nyligen publicerad rapport att råvaror är den tillgångsklass som har utvecklats bäst sedan årets början, och att de inte har gått så här bra på ett decennium. Goldman Sachs säger att det knappast är meningsfullt att kliva av nu.

Rallyt har sannolikt utrymme att fortsätta, särskilt från ett avkastningsperspektiv. Fundamenta för olja är nu mer positiva eftersom robust efterfrågan ställs inför leveransbesvikelser skriver Goldman Sachs. Banken höjde sin förväntade avkastning på råvaror de närmaste 12 månaderna till 8 procent, en ökning från tidigare 5 procent.

Venezuela kraschar, en stor del av den iranska produktionen är i fara, förlusterna i Angola har varit större än väntat, och Brasiliens produktionstillväxt har varit en besvikelse. Goldman säger att det kan uppstå ett leveransgap på 1 miljon fat per dag redan i sommar.

OPEC kommer inte att förebygga

Ännu viktigare, OPEC kommer inte att agera förebyggande för att mildra produktionsförlusten. Historien tyder på att OPEC kommer att få problem med att fånga upp gapet och hålla oljemarknaden balanserad. OPEC tenderar att agera för sent när priserna redan har rusat. År 2000 ökade OPEC produktionen med tre miljoner fat per dag under den senare delen av tillväxtcykeln. Utbudet kom att överstiga efterfrågan.

Dessutom kommer eventuella tillförda leveranser från OPEC att ersätta förlorade fat från andra håll, men det kommer också att minska gruppens återstående reservkapacitet.

Analytikerna tror på en postiv framtid för oljepriset. I stället målar investmentbanken upp en ljus framtid för oljepriset. ”Tillväxtfrågor kommer sannolikt att bli tillfälliga, efterfrågan är fortsatt robust och OPEC har aldrig kunnat möta upp efterfrågan innan en lågkonjunktur uppstår”, skriver Goldmans analytiker. ”Även om tillväxten skulle avta ytterligare, skulle det leda till att den globala BNP-tillväxten kollapsar till 2,5 procent vilket bara skulle komma att balansera oljemarknaden!”

Högre tillväxt skapar kreditmöjligheter

Banken tillade också att högre oljepriser tenderar att leda till en expansion av krediter till emerging markets och stärka tillväxten ytterligare. Med andra ord är högre råvarupriser gynnsamma för många tillväxtmarknadsekonomier, vilket håller rallyet fart uppe ett tag innan en lågkonjunktur uppstår. Högre oljepris leder till högre överskott besparingar hos oljestaterna, högre likviditet och mer krediter, vilket i sin tur ökar efterfrågan på tillväxtmarknaderna och leder till högre oljepriser, säger Goldman.

Avkastning på råvaror hos investerare är den bästa på ett decennium, den överträffar avkastningen 2011 när den arabiska våren skapade en försörjningschock i Libyen. Denna cykel är annorlunda, säger Goldman Sachs, eftersom uppgången drivs av en stark efterfrågan snarare än ett oväntat leveransavbrott. Bortsett från att utbudsavbrott i Venezuela och eventuellt Iran, är utsikterna för olja ”mer hausseartade än vad vi hade förväntat oss”.

Förenta staterna är den enda källan till produktionstillväxt som kan fylla gapet, men till och med den produktiva skifferbranschen kommer inte att kunna lösa tillförselkrisen. Rörledningskrafter kan sakta tillväxten i Permian nästa år.

”Utan aggressiva åtgärder från OPEC/Ryssland kommer marknaderna sannolikt att fortsätta uppleva ett underskott och lagren kommer att falla till kritiska driftsnivåer senast 1Q19”, skriver Goldman Sachs analytiker.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kan oljepriset nå 100 dollar per fat?

Publicerat

den

Produktion av olja

Det internationella råoljepriset har stigit med mer än 10 procent efter att oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland förlängt sina frivilliga produktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av året.

Priset på Brent-terminer steg till på 94,63 dollar under veckan som slutade den 15 september, det högsta sedan november 2022. Oljepriset är också på väg mot sin största kvartalsvisa ökning sedan Rysslands invasion av Ukraina under första kvartalet 2022, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Olja förväntas handlas högre och kan nå över 95 dollar, men marknadsanalytiker tror att priser som över 100 dollar är tveksamma. ”Marknaderna fruktar att denna trend kan stimulera till en ytterligare avkylning i den amerikanska ekonomin, vilket potentiellt kan minska efterfrågan på råolja”, säger mäklarföretaget Motilal Oswal.

USAs bränsleefterfrågan förväntas också svalna under de kommande månaderna, med slutet av den resetunga sommarsäsongen.

Tidigare den här månaden förlängde oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland sina frivilliga oljeproduktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av december 2023. Dessa är ovanpå aprilsänkningarna som överenskommits av OPEC och dess allierade (OPEC+) som löper till slutet av 2024.

Även efter att ha tvivlat på oljepriser över 100 dollar, utesluter mäklarhus och marknadsanalytiker fortfarande inte möjligheten. ”Varje överraskande nedskärning av OPEC+ igen kan ge ytterligare positiv fart och pressa priserna högre över 100 dollar” sade den indiska råvarumäklaren Motilal Oswal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljejättar drar sig ur prospekteringsprojekt i Mexiko

Publicerat

den

Oljejättarna Chevron och Repsol har slutat prospektera vid två offshoreblock i Mexikos territorialvatten eftersom tidigt arbete antydde att det inte finns tillräckligt med resurser för motivera en fortsatt prospektering av dessa offshoreblock.

De två företagen hade vunnit rättigheterna att utforska blocken vid ett anbud under Mexikos tidigare administration, rapporterade Reuters.

Chevron sade till den mexikanska energiregulatorn att dess arbete vid djupvattenblocket i delstaten Tabasco inte hade gett några lovande resultat. Repsol har aldrig genomfört något meningsfullt prospekteringsarbete vid det grundvattenblock som företaget hade vunnit, enligt den mexikanska kolvätekommissionen – branschtillsynsmyndigheten.

De två företagen är bara de senaste i en lista över utländska oljebolag som vunnit prospekteringsrättigheter och nu återlämnar dem, noterade Reuters i sin rapport. Listan inkluderar BP, Shell och TotalEnergies. Vissa företag har returnerat mer än ett block till den mexikanska staten.

Pena-Nieto-regeringen hade stora ambitioner om Mexikos oljeindustri och lutade sig hårt mot utländska supermajors för att gå i spetsen för en ökning av produktionen. Antalet faktiska upptäckter har emellertid varit mindre än vad den mexikanska regeringen och de utländska prospektörerna hoppats på.

En av dessa upptäckter går emellertid framåt. Trionfältet upptäcktes 2012 och fick nyligen ett sista klartecken från sina majoritetsaktieägare, Australiens Woodside Energy. Woodside äger 60 procent av Trionfältet, medan de återstående 40 procent ägs av Mexikos statliga oljebolag, Pemex. Pemex gick med Woodside in i projektet fem år efter upptäckten eftersom Woodside saknade resurser att utveckla Trion på egen hand.

Woodside förväntar sig en hög avkastning med en kort återbetalningstid på fyra år vid ett budgeterat oljepris om 70 dollar. De reserver som projektet kommer att utnyttja uppskattats till 479 miljoner fat oljeekvivalenter i olja och gas

Woodsides andel uppgår till 287 miljoner fat oljeekvivalenter. Enligt Pemex uppskattningar är Trions bruttoutvinningsbara reserver 485 miljoner fat oljeekvivalenter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Två timmar om hur ammoniak passar in på energimarknaden

Publicerat

den

Världen arbetar hårt med att ställa om till att släppa ut mindre koldioxid och i det arbetet ingår många delar. Två centrala delar är vätgas och energiöverföring. Något som knyter detta samman är ammoniak, vilket kan sägas vara en variant av vätgas som dels kan användas i sin egen rätt och dels är det en form som gör att vätgas kan transporteras runt om i världen.

IVA har hållit ett seminarium om ammoniak där tre olika personer håller föredrag och svarar på frågor. Det är intressant med många detaljer som blir belysta. Men förvänta dig inga slagkraftiga budskap om enkla och revolutionerande lösningar, här handlar det mer om hur vi praktiskt kan ta oss framåt.

Ammoniak – möjliggörare för global handel med vätgas
Produktion av vätgas från ammoniak, teknik och kommersiellt tillgängliga processer.
Henrik Larsen, KBR

Omställning och reduktion av CO2 i Stenungssund
Hur kan ammoniak bidra? Hur står den sig mot andra tekniker?
Lars Pettersson, Borealis

Vätgas avgörande del av Volvos omställning
Vilken roll kan ammoniak som vägasbärare spela?
Monica Johansson, Volvo Group

Två timmar om hur ammoniak passar in på energimarknaden
Fortsätt läsa

Populära