Nyheter

Satsa inte mot oljepriset

Publicerat

den

Foto: Johannes Ko

Det är inte vi, utan den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs som säger satsa inte mot oljepriset. Under förra veckan handlades brent crude oil, ibland refererat till som oljepriset, över 80 USD/fat. Det var den första gången sedan november 2014 oljan handlades så pass högt. 80 dollar per fat innebär att oljan bryter ett psykologiskt tröskelvärde, något som sker på grund av minskade lager och en ökad geopolitisk oro.

Trots att oljepriset har rusat till sin högsta nivå på tre och ett halvt år har investerare minskat sina satsningar på oljeterminer. Hedgefonder och andra förvaltare har skurit sina långa positioner under flera veckor i följd, kanske för att göra vinsthemtagningar, eller kanske för att de tror att utvecklingen har gått för långt.

Ett farligt spel säger Goldman Sachs

Att satsa på att oljepriset har slagit i ett tak och likvidera positiva positioner är ett ”farligt” spel, enligt Goldman Sachs. Investmentbanken noterade i en nyligen publicerad rapport att råvaror är den tillgångsklass som har utvecklats bäst sedan årets början, och att de inte har gått så här bra på ett decennium. Goldman Sachs säger att det knappast är meningsfullt att kliva av nu.

Rallyt har sannolikt utrymme att fortsätta, särskilt från ett avkastningsperspektiv. Fundamenta för olja är nu mer positiva eftersom robust efterfrågan ställs inför leveransbesvikelser skriver Goldman Sachs. Banken höjde sin förväntade avkastning på råvaror de närmaste 12 månaderna till 8 procent, en ökning från tidigare 5 procent.

Venezuela kraschar, en stor del av den iranska produktionen är i fara, förlusterna i Angola har varit större än väntat, och Brasiliens produktionstillväxt har varit en besvikelse. Goldman säger att det kan uppstå ett leveransgap på 1 miljon fat per dag redan i sommar.

OPEC kommer inte att förebygga

Ännu viktigare, OPEC kommer inte att agera förebyggande för att mildra produktionsförlusten. Historien tyder på att OPEC kommer att få problem med att fånga upp gapet och hålla oljemarknaden balanserad. OPEC tenderar att agera för sent när priserna redan har rusat. År 2000 ökade OPEC produktionen med tre miljoner fat per dag under den senare delen av tillväxtcykeln. Utbudet kom att överstiga efterfrågan.

Dessutom kommer eventuella tillförda leveranser från OPEC att ersätta förlorade fat från andra håll, men det kommer också att minska gruppens återstående reservkapacitet.

Analytikerna tror på en postiv framtid för oljepriset. I stället målar investmentbanken upp en ljus framtid för oljepriset. ”Tillväxtfrågor kommer sannolikt att bli tillfälliga, efterfrågan är fortsatt robust och OPEC har aldrig kunnat möta upp efterfrågan innan en lågkonjunktur uppstår”, skriver Goldmans analytiker. ”Även om tillväxten skulle avta ytterligare, skulle det leda till att den globala BNP-tillväxten kollapsar till 2,5 procent vilket bara skulle komma att balansera oljemarknaden!”

Högre tillväxt skapar kreditmöjligheter

Banken tillade också att högre oljepriser tenderar att leda till en expansion av krediter till emerging markets och stärka tillväxten ytterligare. Med andra ord är högre råvarupriser gynnsamma för många tillväxtmarknadsekonomier, vilket håller rallyet fart uppe ett tag innan en lågkonjunktur uppstår. Högre oljepris leder till högre överskott besparingar hos oljestaterna, högre likviditet och mer krediter, vilket i sin tur ökar efterfrågan på tillväxtmarknaderna och leder till högre oljepriser, säger Goldman.

Avkastning på råvaror hos investerare är den bästa på ett decennium, den överträffar avkastningen 2011 när den arabiska våren skapade en försörjningschock i Libyen. Denna cykel är annorlunda, säger Goldman Sachs, eftersom uppgången drivs av en stark efterfrågan snarare än ett oväntat leveransavbrott. Bortsett från att utbudsavbrott i Venezuela och eventuellt Iran, är utsikterna för olja ”mer hausseartade än vad vi hade förväntat oss”.

Förenta staterna är den enda källan till produktionstillväxt som kan fylla gapet, men till och med den produktiva skifferbranschen kommer inte att kunna lösa tillförselkrisen. Rörledningskrafter kan sakta tillväxten i Permian nästa år.

”Utan aggressiva åtgärder från OPEC/Ryssland kommer marknaderna sannolikt att fortsätta uppleva ett underskott och lagren kommer att falla till kritiska driftsnivåer senast 1Q19”, skriver Goldman Sachs analytiker.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version