Följ oss

Nyheter

Storbanken säger att guld inte hör hemma i rika kunders portföljer

Publicerat

den

Guldtacka från Boldiden, Rönnskär

”Gå inte på hypen. Guld har ingen roll i rika klienters portföljer”, sade Mossavar-Rahmani på Goldman Sachs. ”Guld är endast lämpligt om du har en mycket stark uppfattning om att den amerikanska dollarn kommer att krossas. Vi har inte den åsikten” säger Mossavar-Rahmani, investeringschef för privat förmögenhetsförvaltning på Goldman Sachs, som tycker att guld är för dyrt och inte har någon tydlig roll i portföljerna för hennes privata kunder.

Logotyp för investmentbanken Goldman Sachs

”Vi tror att dollarn behåller sin status som reservvaluta. Dollarn kan bli litet billigare för att den är måttligt övervärderad men det betyder inte att den kommer att rasa eller att vi kommer att få enorm inflation och att guld är en bra ersättare” sade Mossavar-Rahmani avslutningsvis.

Strategiskt och taktiskt

Under en intervju på CNBC under torsdag morgon förklarade Mossavar-Rahmani att hennes förmögenhetsförvaltningsgrupp har två faktorer som den fokuserar på när den tänker på guld: strategiskt och taktiskt.

Hon sa att guld inte är ett bra deflationsskydd, att guld inte genererar några intäkter och inte är knuten till ekonomisk tillväxt och företagsvinster, så det misslyckas med det strategiska hindret eftersom Goldmans förmögenhetsförvaltningsgrupp bedömer dess relevans i en balanserad portfölj.

För det andra förklarade hon att taktiskt är guldinvesteringar ett svårt val att göra om inte investerare har en uppfattning om att den nuvarande svagheten i den amerikanska dollarn är början på en svårare nedgång för dollar och en möjlig förändring i ledarskapet för den monetära enheten som ses som världens primära reservvaluta.

”Så all denna spänning och prat om guld är inte något som vi köper” sa Mossavar-Rahmani. ”I själva verket tycker vi att människor bör titta på det omvända och tror att det finns mer nackdelar med guld än vad det finns fördelar” sade hon.

Mossavar-Rahmanis kommentarer går stick i stäv med vad Goldmans råvaruteam anser, som tidigare denna vecka höjde sin 12-månadersprognos för guld till 2 300 USD per troy ounce från det tidigare målet 2 000 USD per troy ounce.

Detta uttalande kom av ”en potentiell förskjutning av den amerikanska centralbanken Fed som går mot en inflationsförspänning mot bakgrund av stigande geopolitiska spänningar, förhöjd amerikansk inhemsk politisk och social osäkerhet och en växande andra våg av COVID-19-relaterade infektioner” sade ett team med analytiker inklusive Jeffrey Currie.

Bränsle för att investera smartare

Guldprisets uppgång har kommit i kölvattnet av stigande fall av COVID-19 i USA och runt om i världen. Guldprisets uppgång har dock också sammanfallit med en försvagning av dollarn mot dess stora rivaler, vilket kan ge guld kraft eftersom guld- och andra ädelmetaller prissätts i den valutan och dess värdeminskning kan göra metaller mer attraktiva för köpare med alternativa valutor.

Ett mått på detta är ICE US Dollar Index DXY, det så kallade dollarindexet, som handlas kring sin lägsta nivå sedan 2018. DXY har fallit med mer än 4,5 procent i juli månad, medan guldpriset steg med mer än åtta procent.

Fortsätt läsa
Annons
2 Kommentarer

2 Comments

  1. Bengt Johansson

    1 september, 2020 vid 08:52

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kan oljepriset nå 100 dollar per fat?

Publicerat

den

Produktion av olja

Det internationella råoljepriset har stigit med mer än 10 procent efter att oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland förlängt sina frivilliga produktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av året.

Priset på Brent-terminer steg till på 94,63 dollar under veckan som slutade den 15 september, det högsta sedan november 2022. Oljepriset är också på väg mot sin största kvartalsvisa ökning sedan Rysslands invasion av Ukraina under första kvartalet 2022, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Olja förväntas handlas högre och kan nå över 95 dollar, men marknadsanalytiker tror att priser som över 100 dollar är tveksamma. ”Marknaderna fruktar att denna trend kan stimulera till en ytterligare avkylning i den amerikanska ekonomin, vilket potentiellt kan minska efterfrågan på råolja”, säger mäklarföretaget Motilal Oswal.

USAs bränsleefterfrågan förväntas också svalna under de kommande månaderna, med slutet av den resetunga sommarsäsongen.

Tidigare den här månaden förlängde oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland sina frivilliga oljeproduktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av december 2023. Dessa är ovanpå aprilsänkningarna som överenskommits av OPEC och dess allierade (OPEC+) som löper till slutet av 2024.

Även efter att ha tvivlat på oljepriser över 100 dollar, utesluter mäklarhus och marknadsanalytiker fortfarande inte möjligheten. ”Varje överraskande nedskärning av OPEC+ igen kan ge ytterligare positiv fart och pressa priserna högre över 100 dollar” sade den indiska råvarumäklaren Motilal Oswal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljejättar drar sig ur prospekteringsprojekt i Mexiko

Publicerat

den

Oljejättarna Chevron och Repsol har slutat prospektera vid två offshoreblock i Mexikos territorialvatten eftersom tidigt arbete antydde att det inte finns tillräckligt med resurser för motivera en fortsatt prospektering av dessa offshoreblock.

De två företagen hade vunnit rättigheterna att utforska blocken vid ett anbud under Mexikos tidigare administration, rapporterade Reuters.

Chevron sade till den mexikanska energiregulatorn att dess arbete vid djupvattenblocket i delstaten Tabasco inte hade gett några lovande resultat. Repsol har aldrig genomfört något meningsfullt prospekteringsarbete vid det grundvattenblock som företaget hade vunnit, enligt den mexikanska kolvätekommissionen – branschtillsynsmyndigheten.

De två företagen är bara de senaste i en lista över utländska oljebolag som vunnit prospekteringsrättigheter och nu återlämnar dem, noterade Reuters i sin rapport. Listan inkluderar BP, Shell och TotalEnergies. Vissa företag har returnerat mer än ett block till den mexikanska staten.

Pena-Nieto-regeringen hade stora ambitioner om Mexikos oljeindustri och lutade sig hårt mot utländska supermajors för att gå i spetsen för en ökning av produktionen. Antalet faktiska upptäckter har emellertid varit mindre än vad den mexikanska regeringen och de utländska prospektörerna hoppats på.

En av dessa upptäckter går emellertid framåt. Trionfältet upptäcktes 2012 och fick nyligen ett sista klartecken från sina majoritetsaktieägare, Australiens Woodside Energy. Woodside äger 60 procent av Trionfältet, medan de återstående 40 procent ägs av Mexikos statliga oljebolag, Pemex. Pemex gick med Woodside in i projektet fem år efter upptäckten eftersom Woodside saknade resurser att utveckla Trion på egen hand.

Woodside förväntar sig en hög avkastning med en kort återbetalningstid på fyra år vid ett budgeterat oljepris om 70 dollar. De reserver som projektet kommer att utnyttja uppskattats till 479 miljoner fat oljeekvivalenter i olja och gas

Woodsides andel uppgår till 287 miljoner fat oljeekvivalenter. Enligt Pemex uppskattningar är Trions bruttoutvinningsbara reserver 485 miljoner fat oljeekvivalenter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Två timmar om hur ammoniak passar in på energimarknaden

Publicerat

den

Världen arbetar hårt med att ställa om till att släppa ut mindre koldioxid och i det arbetet ingår många delar. Två centrala delar är vätgas och energiöverföring. Något som knyter detta samman är ammoniak, vilket kan sägas vara en variant av vätgas som dels kan användas i sin egen rätt och dels är det en form som gör att vätgas kan transporteras runt om i världen.

IVA har hållit ett seminarium om ammoniak där tre olika personer håller föredrag och svarar på frågor. Det är intressant med många detaljer som blir belysta. Men förvänta dig inga slagkraftiga budskap om enkla och revolutionerande lösningar, här handlar det mer om hur vi praktiskt kan ta oss framåt.

Ammoniak – möjliggörare för global handel med vätgas
Produktion av vätgas från ammoniak, teknik och kommersiellt tillgängliga processer.
Henrik Larsen, KBR

Omställning och reduktion av CO2 i Stenungssund
Hur kan ammoniak bidra? Hur står den sig mot andra tekniker?
Lars Pettersson, Borealis

Vätgas avgörande del av Volvos omställning
Vilken roll kan ammoniak som vägasbärare spela?
Monica Johansson, Volvo Group

Två timmar om hur ammoniak passar in på energimarknaden
Fortsätt läsa

Populära