Följ oss

Nyheter

Råvaror indikerar att högkonjunkturen svalnar

Publicerat

den

SHB Handelsbanken - Tradingcase råvaror - Analys

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenÅrskrönika 2018

Breda prisnedgångar

Hur råvarupriser utvecklades 2018Den globala högkonjunkturen ser nu ut att svalna, och med lägre tillväxtförväntningar ser vi breda nedgångar i råvarupriserna efter några starka år. Under 2017 handlades råvaror på de högsta nivåerna på tre år. 2018 års topplista påminner mycket om 2017 års lista men läst upp och ned. Industriråvarorna har flyttat från toppen till bottennoteringarna när investerarna prisat in en svagare tillväxt under 2019. Handelsbankens breda råvaruindex slutade 7,4 procent ner under 2018.

Vete och choklad i topp

Vete blev 2018 års prisvinnare drivet av det som vi alla kommer minnas 2018 för – värmerekorden. Värmen var inte enbart ett svenskt fenomen utan skörden blev sämre även i Ryssland, Australien och Europa. Under två år har kakao tagit bottennoteringen i topplistan. Det har varit två år av prisnedgångar efter den prisuppgång som skapades 2015 under oron för Ebolautbrottet i västra Afrika. Under 2018 har dock priserna börjat stiga igen.

Commodity-sektorers prisutvecklingHållbarhet – årets julklapp och en prisdrivare

Palladium var ohotad etta på 2017 års topplista. Även 2018 kom den ädla metallen för katalysatorer i bensinbilar in på en pallplats. Att skifta ut dieselbilar har blivit en av konsumenters prioritet under året som kännetecknas av just fokus på hållbarhet. Sveriges största råvaruproducent – Vattenfall fick dessutom priset för årets hållbarhetsredovisning.

OPEC blev en zombie och sänkte oljan

OPEC visade 2017 en enhetlighet som få trodde var möjlig när kartellen lyckades ansluta Ryssland till en koordinerad produktionsminskning. 2018 kopplade Ryssland greppet och Putin genomförde en välregisserad maktdemonstration för att visa att OPEC numera inte existerar utan Ryssland. Qatar, som varit medlem i OPEC sedan 1961, lämnade kartellen i december i protest mot att oligopolet blivit ett duopol, bestående av Ryssland och Saudiarabien. Oljepriset föll knappt 20 procent när marknaden betvivlade att OPEC kan hantera USA:s växande oljeproduktion.

Spreaden i sojamarknaden illustrerar tullhotetOresonliga ledare – årets tema

Under 2018 befäste Trump sin ledarstil genom att ta avstånd från demokratiska ledare som Kanadas Trudeau och nonchalera Frankrikes Macron samtidigt som han noggrant undviker att reta upp Putin och vägrar acceptera att Saudiarabiens kronprins, MBS, låg bakom det bestialiska mordet på det saudiska konsulatet i Istanbul. I Kina sitter numera Xi Jinping på livstid och har redan börjat snegla mot kulturrevolutionens repressiva metoder. Tillsammans med Ungerns Orban, Filippinernas Duterte, Nicaraguas Ortega och Brasiliens nyvalde Bolsonaro får dessa starka, despotiska ledare anses vara ett tema för 2018 som präglade finansiella marknader.

OPEC+ försöker parera Trumps politikTre ledare styrde råvarupriserna

Av dessa ledare var det Trump, Xi och MBS som hade störst inflytande på råvarupriserna, mycket större än den underliggande konjunkturens utveckling.

Handelskriget drog mest rubriker och började med tullar på stål och aluminium i USA. Handelskrigets utveckling kunde bäst följas i råvarumarknaden. Spreaden mellan sojabönor i USA och Brasilien blev ett marknadspris på sannolikheten för tullar på sojaimport till Kina från USA. Sojabönor är den enskilt största exportvaran för USA till Kina och en vara som USA har svårt att finna andra köpare för. Soja blev därför första varan för Kina att diskutera tull på, och också den första varan att åter börja köpas från USA efter vapenvilan som slöts på middagen i Buenos Aires under G20-mötet.

Efter tullar på stål och aluminium införde Trump sanktioner mot Oleg Deripaska, majoritetsägare i Ryska aluminiumproducenten Rusall, vilket drev upp aluminiumpriset med nästan 30 procent i april. I maj meddelade Trump att sanktioner mot Irans oljeexport skulle införas i november. Det fick oljepriset att stiga med 20 procent fram till oktober då oron kulminerade med mordet på Khashoggi. Ryssland och Saudiarabien såg en möjlighet att utnyttja sanktionerna mot Iran som en gratis exit från avtalet om att sänka produktionen. De båda jättarna hade precis ökat produktionen när Trump bytte fot igen – det blev inga sanktioner mot Iran och oljan avslutade året med ett fall på 38 procent från toppen i oktober. USA:s utrikespolitik skapade därmed den mest volatila avslutningen på oljeåret sedan finanskrisen.

Guld spurtade

Under fjolårets sista kvartal spurtade guld 8 procent. En volatil aktiemarknad och ökad oro för globala konjunkturen drev upp guld i december till den bästa månaden på två år. Många ser nu guld som den råvara med bäst potential för 2019 när molnen hopar sig på makrohimlen. Våra nio årskrönikor visar dock att man ska leta i botten av topplistan för att hitta nästa års vinnare. Där finner vi kaffe, olja och zink. Kanske något för 2019 års krönika?

[box]Handelsbankens råvarukommentar är producerad av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Handelsbanken Capital Markets, som är en division inom Svenska Handelsbanken AB (publ) (i fortsättningen kallad ”SHB”), är ansvarig för sammanställningen av analysrapporter. I Sverige står SHB under tillsyn av Finansinspektionen, i Norge av norska Finansinspektionen, i Finland av finska Finansinspektionen och i Danmark av danska Finansinspektionen. Alla analysrapporter bygger på information från handels- och statistiktjänster och annan information som SHB bedömt vara tillförlitlig. SHB har emellertid inte själv verifierat informationen och kan inte garantera att informationen är sann, korrekt eller fullständig. I den mån lagen tillåter tar varken SHB, styrelseledamöter, tjänstemän eller medarbetare, eller någon annan person, ansvar för någon som helst förlust, oavsett om den uppstår till följd av användning av en analysrapport eller dess innehåll eller på annat sätt uppstår i anslutning till något i denna.

Nyheter

Fusionsföretag visar hur guld kan produceras av kvicksilver i stor skala – alkemidrömmen ska bli verklighet

Publicerat

den

Marathon Fusion i San Francisco har presenterat en lösning på hur alkemin att producera guld kan förverkligas. Detta genom att transmutera kvicksilver till guld. Det hela uppmärksammas även av Financial Times.

Marathon Fusion har tillkännagivit en lösning på alkemins tusenåriga stora utmaning: transmutationen av guld. Företaget uppger att deras metod är massivt skalbar, praktiskt genomförbar och ekonomiskt oemotståndlig.

I deuterium-tritium-fusion driver högenergetiska neutroner ”multiplikationsreaktioner” för att sluta bränslecykeln genom att producera det tritium som behövs för att upprätthålla driften. Genom att använda dessa neutroner för att driva en multiplikationsreaktion på kvicksilver-198, producerar företagets metod kvicksilver-197 som sedan sönderfaller på några dagar till den enda stabila isotopen av guld.

Med företagets metod kan kraftverk generera 5 000 kg guld per år, per gigawatt elproduktion (~2,5 GWth), utan att kompromissa med självförsörjningen av bränsle eller effekt.

18 år innan radioaktiviteten är borta

Guldet kan vara lätt radioaktivt efter att det har producerats och en uppskattning är att det kan behöva ligga i ett valv i 18 år innan det kan användas för exempelvis smycken.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ryska militären har skjutit ihjäl minst 11 guldletare vid sin gruva i Centralafrikanska republiken

Publicerat

den

Afrikanska kontinenten med ryska flaggan i bakgrunden

Ryska militären har skjutit ihjäl minst 11 guldletare vid den ryska militärens guldgruva i Ndassima i Centralafrikanska republiken. Händelsen inträffade på onsdagskvällen, cirka 45 mil öster om huvudstaden Bangui. Offren ska ha varit unga personer från byar i området som olovligen tagit sig in på gruvområdet i jakt på guldfyndigheter.

Enligt hjälparbetare, som valt att vara anonyma av rädsla för repressalier, sköts de flesta av offren ihjäl på platsen. Flera personer uppges fortfarande vara saknade enligt AP. Ryska militären har tidigare anklagats för människorättsbrott och avrättningar i landet.

Rysslands militära närvaro i Afrika ska gå med vinst, eller i alla fall minst vara självfinansierande. Militären får därför ofta råvarutillgångar att utvinna i utbyte för sina tjänster. En fördel Ryssland har i sin råvaruverksamhet i Afrika är att de har straffrihet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kina har ökat sin produktion av naturgas enormt, men konsumtionen har ökat ännu mer

Publicerat

den

Spis som använder naturgas

Sedan början av 00-talet har Kina konverterat de flesta hushåll i städerna till att använda naturgas istället för kol för matlagning och uppvärmning, en medveten politik för att minska luftföroreningarna i städerna.

För att tillgodose all extra konsumtion har Kina ökat den inhemska produktionen niofaldigt till 183 miljoner ton 2024 från 20 miljoner ton 2000.

Trots detta har produktionen inte vuxit tillräckligt snabbt för att möta all extra konsumtion och importen ökade kraftigt till 137 miljoner ton 2024 från noll 2006.

Kina var beroende av import för att täcka 43 procent av sin totala konsumtion 2024, en ökning från 30 procent 2014 och 11 procent 2010.

Nedan är en grafik gjord av John Kemp på JKempEnergy som visar hur kinas produktion av naturgas har ökat, men att konsumtionen har ökat ännu mer. Linjen visar nettoimporten.

Kinas produktion, konsumtion och import av naturgas
Fortsätt läsa

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära