Följ oss

Nyheter

Raps, en gyllene råvara med flera användningsområden

Publicerat

den

Jordbruk - Raps en gyllene råvara

Jordbruk - Raps en gyllene råvaraRaps (Brassica napus) är en oljeväxt med mycket karakteristiska gula blommor, som är nära besläktad med växter som kål, kålrot och rybs. Det finns två varianter av denna växt, höst- (vinter-) raps och vår- (sommar-) raps. Den stora skillnaden är när de sås, men båda blommar samtidigt under försommaren. Skörden sker sedan ett par veckor senare. Utöver detta kräver vårraps mindre gödsel då den till sin natur är härdigare, men höstraps har en högre oljehalt. Oljan som pressas ur rapsväxtens små svarta fröer kan användas dels som matolja, dels som bränsle. Det mjöl som är restprodukt av pressningen används i huvudsak till djurfoder.

Raps, precis som alla andra oljeväxter, är en mycket viktig hörnsten i det svenska jordbruket. Såväl rapsolja som rapsmjöl är viktiga råvaror för den svenska livsmedelsindustrin, och som tidigare nämnts används rapsmjöl som djurfoder. Oljeväxter är en mycket lönsam gröda, och med dagens höga priser på raps erhåller lantbruket en högre avkastning på höstraps än på det annars mycket högavkastande höstvetet. Det är bland annat en ökad användning av raps som energikälla som har bidragit till detta.

Officiell statistik

Sedan 1953 särredovisas skörden av svensk raps vilket gör att det finns bra underlag för denna gröda. Rapsskörden har genom åren varierat betydligt i omfattning. 1956 uppgick den totala skörden av höstraps till 12.720 ton, medan det rekordåret 1990 skördades 240.790 ton höstraps. Skörden av vårrapsen är betydligt mindre, och har varierat mellan 3.910 ton 1959 och 123.240 ton 1984. Jordbruksverket publicerar löpande statistik om hektar- och totalskördar av raps i det Statistiska meddelandet JO 16 SM Skörd av spannmål, trindsäd, oljeväxter, potatis och slåttervall.

Den areal som raps odlas på varierar kraftigt över åren. Det kan till exempel exemplifieras med den areal höstrapsen har odlats på. 1990 odlades det höstraps på 84.598 hektar i det svenska lantbruket, medan siffran hade fallit till 19.626 hektar 1999.

På samma sätt har arealen på vilken vårraps odlas på varierat kraftigt. Vårraps har odlats på som minst 12.112 hektar år 2000 och som mest 65.488 hektar år 1986.

På Jordbruksverkets webbplats publiceras årligen statistik om arealen som odlas med raps i det Statistiska meddelandet JO 10 SM Jordbruksmarkens användning.

EU:s statistikkontor, Eurostat, publicerar regelbundet statistik om skörd och areal av oljeväxter i Europa i sin databas under kategorin Agriculture och underkategorin Regional Agriculture Statistics.

Food and Agricultural Organization of the United Nations, FAO, publicerar regelbundet statistik om skörd och areal av raps i världen i sin databas under kategorin Production och underkategorin Crops.

En jämförelse med övriga vegetabiliska oljor

En jämförelse mellan olika vegetabiliska oljor

Biodiesel

På grund av de lägre nivåerna av giftiga egenskaper är rapsolja från genetiskt modifierad raps en mer lovande källa för framställning av biodiesel än rapsolja från traditionellt modifierad raps som ett förnyelsebart alternativ till fossila bränslen.

Handel i rapsterminer

Rapsterminer går till leverans januari, mars, maj, juli och november. Raps handlas i huvudsak på Kanadas enda råvarubörs Winnepeg Commodity Exchange (ICE Futures Canada) under tickersymbolen RS där huvudkontraktet prissätts i kanadensiska dollar och cent (CAD). Utöver detta handlas såväl terminer som optioner på europeisk rapsolja och rapsmjöl på Matif i Paris.

Rapsterminer - Leveransmånader och tickerkoder

*3 avser årtalet, vilket betyder att tickern RSK3 avser leverans av raps i maj 2013.

Kontraktsspecifikationer (Winnepeg Commodity Exchange)

Kontraktstorlek

Ett terminskontrakt på raps på Winnepeg Commodity Exchange avser 20 ton raps.

Tick Value

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

0,10 CAD per ton, motsvarande 2 CAD per ton.

Daglig prisavvikelse

Priset på raps tillåts variera med upp till 45,00 CAD per ton över eller under tidigare dags stängningskurs.

Trading Hours

Raps handlas på CME Globex elektroniska handelsplattform från 9:00 AM till 2:15 PM fredag eftermiddag, New York Time.

Sista handelsdagen

Sista handelsdagen för raps på Winnepeg Commodity Exchange är vid handelns stängning vid den tredje handelsdagen som föregår den femtonde dagen i lösenmånaden.

Leveranskvalité

Vid fullgörandet av varje kontrakt, skall säljaren leverera raps av sådan kvalité som fastställts av Canadian Grain Commission (CGC).

Kontraktsspecifikationer (Matif)

Kontraktstorlek

Ett terminskontrakt på raps på Matif avser 50 ton raps.

Leverans

FOB pråm vid någon av följande hamnar: Belleville, Metz and Frouard vid Mosel, Bülstringen, Vahldorf eller Magdeburg vid Mittellandkanalen, Würzburg vid Main eller Gent vid Escaut.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Leveransmånader

På Matif går raps till leverans varje år i februari, maj, augusti och november. Det finns alltid sex olika options- och terminsklasser öppna samtidigt.

Prissättning

På Matif prissätts raps i Euro och eurocent per ton. Minsta tillåtna tick size är 0,25 Euro per ton, motsvarande 12,50 Euro per kontrakt.

Sista handelsdagen

Sista handelsdagen för raps på Matif är vid handelns stängning vid den handelsdagen som omedelbart föregår lösenmånaden.

Leveranskvalité

Double zero, av god och marknadsmässig kvalitet enligt följande standarder

  • Oljehalt, basis 40 procent
  • Fukthalt, basis 9 procent
  • Orenheter, basis 2 procent

Premium och rabatter tillämpas och motsvarar skillnaden mellan levererad vara och standardkvalitet:

  • 1,5 % för varje 1 % av oljehalten
  • 1 % för varje % fukt
  • 1 % för varje 1 % orenheter

Kvaliteten hos den raps som levereras definieras enligt följande:

  • Fukt: högst 9 %
  • Orenheter: högst 3 %
  • Oljesyra surhetsgrad: högst 2 %
  • Erukasyra: högst 2 %
  • Glukosinolater Innehåll: max 25 mikromol

 

Nyheter

Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige

Publicerat

den

Romina Pourmokhtari

Regeringen går vidare med planerna att ta bort förbudet mot uranbrytning i Sverige. Kommuner ska kunna stoppa utvecklingen av urangruvor om de klassas som kärnteknisk verksamhet. Är uran en biprodukt till annan brytning räknas det dock inte som kärnteknisk verksamhet. Den exakta definitionen är ännu inte bestämd. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger till Sveriges Radio att det är hyckleri att förbjuda uranbrytning i Sverige samtidigt som vi har kärnkraftverk som är beroende av uran.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tuffa tider för stål i Europa

Publicerat

den

Felix Lindberg

Stålmarknaden befinner sig i en svår situation där Kinas enorma kapacitet i kombination med att den inhemska efterfrågan har gått ner skapar press på branschen i hela världen. Skrothandlaren och stålexperten Felix Lindberg berättar om Europas svåra situation, med en bilindustri som går på knäna med minskad efterfrågan på stål som följd. Under 2025 kan hårdare tongångar och handelsfrågor komma i fokus. Inte minst spelar en ny administration i USA och ett val i Tyskland roll.

Felix Lindberg kommenterar stålmarknaden.
Fortsätt läsa

Nyheter

LKAB och Luleå kan bli en betydande aktör för fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Europa

Publicerat

den

Illustration LKABs industripark för kritiska mineral med fullt utbyggda anläggningar

LKAB lämnar idag in sin ansökan om miljötillstånd för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå. Den planerade industriparken kan bli den första i sitt slag i Europa och en betydande byggsten i att öka självförsörjningen av kritiska mineral, med potential att täcka sju gånger behovet av fosfor till svenskt jordbruk.

– Denna ansökan är resultatet av ett gediget arbete under fyra års tid. Det handlar om en viktig milstolpe som är av stor betydelse för regionen, Sverige och för Europas beredskap. Genom att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller från det material som vi redan bryter kan vi stärka vår framtida konkurrenskraft när vi planerar att expandera våra gruvor, samtidigt som vi kan öka försörjningstryggheten och förse samhället med dessa kritiska mineral som behövs för omställningen, säger Darren Wilson, direktör affärsområde Specialprodukter, LKAB.

Utbudet av fosfor för mineralgödsel är avgörande för matförsörjningen i Sverige och EU, medan sällsynta jordartsmetaller används för elektrifieringen och digitaliseringen av samhället, till exempel tillverkning av permanentmagneter i elbilar och vindkraftverk. Fullt utbyggd beräknas produktionen från industriparken kunna täcka cirka sju gånger Sveriges behov och åtta procent av EU:s behov av fosfor. Idag finns ingen utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Europa.

– Behovet av kritiska mineral är brådskande sett till det geopolitiska läget och Sveriges mål om att nå fossilfrihet år 2045. EU är idag helt importberoende av fosfor och sällsynta jordartsmetaller och har klassificerat dessa som kritiska råmaterial för samhället. Denna ansökan är avgörande för att möjliggöra ett framtida investeringsbeslut om fullskalig produktion i Luleå, säger Darren Wilson.

Ansökan till Mark- och miljödomstolen avser ett miljötillstånd att bedriva storskalig industriverksamhet samt hamnverksamhet på Svartön i Luleå. Verksamheten bygger på att nyttja avfallsströmmar från järnmalmsproduktionen i Gällivare, där apatitkoncentrat framställs för vidareförädling i Luleå. Här planerar LKAB att producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller, samt gips som biprodukt. Genom en stegvis uppskalning kan verksamheten utökas med fler processanläggningar över tid, för att stå i full drift under 2030-talet.

– LKAB:s tillståndsansökan är ytterligare ett steg på vägen mot en utbyggd industripark i Luleå. Det är glädjande att de arbetar på enligt sin plan med etableringen, som är betydelsefull för kommunens och regionens fortsatta utveckling som nav i omställningen. Produktionen av dessa kritiska mineral för vindkraftverk, elbilar och matförsörjning är viktigt för hela vårt samhälle och ger oss möjligheten till att skapa nya arbetstillfällen inför framtiden, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande, Luleå kommun.

Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera de teknologier som krävs för utvinning av kritiska mineral. Resultaten från anläggningen, tillsammans med miljötillståndet för industriparken, kommer att ligga till grund för kommande beslut om storskalig produktion. Det är även avhängigt av miljötillståndet för LKAB:s verksamhet och apatitverk i Gällivare, där tillståndsprocessen pågår.

Fakta om LKAB och kritiska mineral

  • LKAB planerar att börja utvinna kritiska mineral från den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare genom att etablera ett nytt förädlingsverk för apatit. Detta genom att ta vara på flöden från järnmalmsproduktionen som idag inte tas till vara och blir till avfall.
  • Apatitkoncentratet från Gällivare transporteras sedan till den planerade industriparken i Luleå. Här planerar LKAB att producera sällsynta jordartsmetaller, fosfor för produktion av mineralgödsel till jordbruket, samt gips som biprodukt för byggindustrin.
  • Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera 800 MSEK i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera och vidareutveckla de teknologier som krävs för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Den planeras vara i drift i slutet av 2026 och är en viktig del i arbetet med att utveckla den fullskaliga anläggningen.
  • EU klassificerar råvaror som kritiska på grund av det stora importberoendet och den stora betydelsen de har för vår ekonomi och den gröna omställningen. Detta inkluderar fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Gemensamt för dessa råmaterial är även att det finns en stor risk för försörjningsavbrott, till exempel relaterat till geopolitiska risker.
  • Fosfor används främst för produktion av mineralgödsel och ungefär hälften av världens livsmedelsproduktion är beroende av detta. Europa är till 90 procent beroende av import, där Ryssland har stått för en betydande del av produktionen.
  • Sällsynta jordartsmetaller (REE) används bland annat i permanentmagneter i elbilsmotorer och generatorer för vindkraftverk, där Kina dominerar värdekedjan. Europa har idag ingen egen utvinning av dessa sällsynta jordartsmetaller.
  • LKAB har ansökt om att göra järnmalmsgruvan i Gällivare, den planerade industriparken i Luleå och den nya järnmalmsfyndigheten Per Geijer med höga halter sällsynta jordartsmetaller och fosfor i Kiruna till strategiska projekt enligt EU:s Critical Raw Materials Act.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära