Följ oss

Nyheter

Rabobank spår stagnerande spannmålspriser i USA

Publicerat

den

Odling av spannmål i Argentina
Odling av spannmål i Argentina

I sin nya tioåriga Outlook för majs, sojabönor och vete, spår RaboResearch Food & Agribusiness stagnerande spannmålspriser i USA eftersom odlingsavkastningen ökar. Detta kommer att uppväga den minskade arealen samtidigt som efterfrågan spås förbli konstant under de kommande åren.

”De nuvarande utmaningarna för lönsamhet kommer sannolikt fortsätta för radproducenter,” sade huvudförfattaren Stephen Nicholson. ”Amerikanska jordbrukare kommer att behöva bli lågkostnadsproducenter om deras långsiktiga planer inkluderar odling av någon av dessa grödor.

Mångfald kommer att fortsätta vara en bra strategi för att fånga upp eventuella stigande spannmålspriser och hålla produktionskostnaderna nere. Möjligheterna till specialpremier som livsmedelskvalitet, högpremiumvete eller ekologiskt spannmål kommer att fortsätta att vara attraktiva för att öka intäkterna. ”

En stor försörjningschock, från ett annat större väderår, till exempel, kan orsaka stora pris- och arealreaktioner. Dessa reaktioner skulle troligen bara inverka ett år eller två innan areal och priserna återgår till den långsiktiga trenden, sade Rabobank.

Handelskriget påverkar sojabönor

Handelskriget mellan USA och Kina kommer att fortsätta påverka amerikanska sojabönor, och effekterna kan kvarstå även efter att en överenskommelse har nåtts.

”Som förväntat har handelskriget haft den största påverkan på sojabönspriset av alla grödor ”, säger Nicholson, senior spannmåls- och oljefröanalytiker med Rabo AgriFinance. ”Handelskriget har enbart minskat det genomsnittliga nationella priset som betalats till sojabönbönder med 1 $ till 1,50 $ per bushel. Utbrott av den afrikanska svinpesten (ASF) – har bidragit med ytterligare 50 cent till en dollar i minskade priser.”

Även om de amerikanska och kinesiska regeringarna löser sin handelstvist, räknar RaboResearch med att efterfrågan kommer att minska på grund av de långvariga effekterna av ASF, nämligen långsam eller begränsad återuppbyggnad av grisflockarna i Kina och Sydostasien. Om antalet pråmbelastningar till Kina fortsätter att dröja visar RaboResearch-analysen en 75-procentig sannolikhet att priserna på sojabönor kommer att förbli under $ 9,60 per bushel.

Inte samma effekter på majs och vete

Handelskriget med Kina och svinpesten påverkar inte utsikterna för majs och vete. Istället påverkas dessa grödor av ”överutbud, oförändrad inhemsk användning, ingen eller liten tillväxt i exporten och ökad global handelskonkurrens”, enligt RaboResearch-rapporten.

Nyheter

Mjölkpriset har gått upp 80 procent på fem år – nu mår bönderna bra

Publicerat

den

Graf över mjölkpriset

Mjölkpriset i Sverige är på en historiskt hög nivå, det har gått upp omkring 80 procent på fem år. Nu känner mjölkbönderna att priset är på en nivå som fungerar för dem. Här blir Thomas Åkerlund på Brorsans Lantbruk intervjuad om utvecklingen och sin verksamhet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

Publicerat

den

Priset på USD går ner

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.

Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.

Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

Utvecklingen på dollarindexet DXY per handelstimme hittills under april.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.

Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.

Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Publicerat

den

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.

Spotpriset på guld i USA
Spotpriset på guld i USA.
Spotpriset på guld i USD över lång tid
Spotpriset på guld i USA under lång tid.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära