Priset på majs och sojabönor tynar bort

Efter ett rekordår för grödan i det amerikanska jordbruksbältet med efterföljande överskott så är priserna minst sagt deprimerande, priset på majs och sojabönor tynar bort på råvarubörserna.

Spannmål skördasInspektioner från Ohio till Nebraska visar att skörden av majs i USA, världens största producent, kan vara en procent större än vad som tidigare har uppskattats av USDA, det amerikanska jordbruksverket. Samma sak gäller för sojabönorna.

De idealiska väderförhållandena har bidragit till att majsstänglarna har producerat fler majskolvar än normalt samt gett en ökad frökapseltillväxt bland sojaplantorna. Utsikterna för en rekordskörd i år har redan gjort att terminspriserna på spannmål på råvarubörserna fallit kraftigt.

De amerikanska myndigheterna har redan förutspått rekordskördar och tror att exporten kommer att sjunka som en följd av att de ryska kontrasanktionerna mot västländerna kommer att minska den utländska efterfrågan.

Många aktörer i branschen, både jordbrukare och spannmålshandlare, är oroliga för hur den kommande skörden skall kunna placeras. Utöver de överblivna reserverna från förra årets höga skörd, kommer årets spannmålsproduktion att driva upp utbudet till 26,97 miljarder bushels, enligt USDA, jämfört med de 23,4 miljarder bushels som fanns i lager den 1 december 2013.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top