Följ oss

Nyheter

Priset på kaffe kommer att falla tillbaka i år

Publicerat

den

Graf över priset på Arabica-kaffe

Priset på arabica-kaffe, den sort vi oftast dricker, är på rekordhöga nivåer. Priset passerade nyligen 4 USD per pund för första gången någonsin. Lars Henriksson på Centaur går här igenom läget för arabica-kaffe och vad som talar för stigande och sjunkande pris. Det han argumenterar för är att priset kommer att falla tillbaka under detta år. Han visar på att vädret som är aktuellt i detta fall går i 11 årscykler, där torka kommer vart 11:e år, vilket gör att priset rusar i höjden vilket vi nu har upplevt, men att det också sedan faller tillbaka kraftigt. Han tror även att lagren är större än vad den allmänna uppfattningen just nu är. En stor andel spekulanter är positionerade för uppgång i kaffepriset och här argumenterar Henriksson för att det inte kommer att bli fler utan att det snarare är en topp i priset vi ser nu.

Nyheter

Glansen är tillbaka på guldet

Publicerat

den

Guldtacka i närbild

Den tyska kapitalförvaltaren DWS, med Vincenzo Vedda, Chief Investment Officer, vid pennan, har gjort en analys av guldmarknaden. Nedan är bolagets sammanfattning på svenska.

  • Gulds imponerande utveckling har lett till en kraftig ökning av efterfrågan under 2024, där inte bara centralbanker har visat stort intresse.
  • Förutom guld har även guldgruveaktier visat sig vara en potentiellt attraktiv investering, och vid vissa tillfällen till och med överträffat guldet i avkastning.
  • Vår prognos för både guld och guldgruveaktier förblir positiv.

Guld och guldgruveaktier var starka under 2024

Guld hade en imponerande utveckling under hela 2024 och steg kraftigt även under de första veckorna av det nya året, vilket resulterade i en ny rekordnotering. Med en uppgång på drygt 27 % noterade den ädla metallen sin starkaste årsavkastning sedan 2010, då den steg med 29,6 %1. Stark fysisk efterfrågan, samt gulds roll som en trygg hamn i osäkra tider, drev upp priset till rekordnivåer. Vår prognos för de kommande månaderna och för 2025 förblir också positiv.

I detta klimat kan investerare fråga sig om exponering mot guldgruveaktier är lika attraktivt, särskilt eftersom dessa aktier vid flera tillfällen överträffade guldets avkastning under 2024. Dock var den totala årsuppgången för guldgruveaktier endast 13,3 % under 2024. Vi anser att både guld och guldgruveaktier är attraktiva investeringar. Trots deras många likheter finns det dock också skillnader som bör beaktas innan ett investeringsbeslut fattas.

Utsikter

Den nuvarande drivkraften bakom guldpriset bör förbli intakt för tillfället, vilket ger guld potential att prestera väl under 2025. Särskilt en avtagande inflation och fallande räntor bör ge stöd. Om man ser på de långsiktiga tekniska diagrammen för guldpriset över flera decennier, är det tydligt att uppsidan ännu inte är uttömd och att ytterligare uppgångar kan förväntas – åtminstone ur detta perspektiv. Dock kan, som tidigare nämnts, tillfälliga motrörelser och bakslag inte uteslutas.

Vi är också positiva till guldgruveaktier. Historiskt sett har det dock visat sig att dessa aktier inte alltid är det bättre valet på grund av sina inneboende risker. Det är endast i det (ganska teoretiska) scenariot av ett guldförbud som fördelarna blir tydliga. Historiskt sett har aktier inte påverkats av sådana förbud och har fortsatt att ge investerare exponering mot guld.

I slutändan kan en bra mix av guld och gruvaktier möjliggöra för investerare att dra nytta av båda tillgångsslagen utan att vara fullt exponerade mot den ena eller den andra och deras respektive risker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Outokumpu söker externa investerare för kärnkraftverk i Torneå

Publicerat

den

Outokumpu i Torneå, Finland

Outokumpu har undersökt möjligheten att förbättra tillgången till koldioxidsnål energi med hjälp av ny kärnteknik. Som ett led i detta arbete har bolaget genomfört en förstudie för att utvärdera möjligheten att bygga en SMR-reaktor i närheten av bolagets största rostfria produktionsanläggning i Torneå, Finland. Studien har slutförts framgångsrikt, vilket bekräftar projektets genomförbarhet och att det inte finns några betydande hinder för att bygga en SMR. Outokumpu söker nu externa parter som skulle vara intresserade av att investera i projektet och utveckla det vidare på egen hand.

Genomförbarhetsstudien inkluderade en undersökning av möjliga tekniska lösningar och gällande lagstiftning samt miljöpåverkan på den tilltänkta platsen kring Outokumpus anläggning i Torneå i Finland. Studien visade att det redan idag finns tillräcklig teknisk beredskap inom SMR-reaktorteknik, och att Torneåregionen erbjuder ytterligare fördelar för ett potentiellt SMR-projekt, såsom tillgången på havskylvatten tack vare kallare klimat. Dessutom håller Finlands kärnenergilagstiftning på att förändras på ett sätt som förväntas stödja utvecklingsmöjligheterna för kärnkraft i landet.  

”Resultaten från genomförbarhetsstudien är mycket positiva och stödjer den fortsatta utvecklingen av ett SMR-projekt. För Outokumpu är slutförandet av studien ett bevis på intresse för att säkerställa att de möjligheter som erbjuds av ny kärnteknik utforskas. Även om vi har fattat ett strategiskt beslut att inte diversifiera vår verksamhet till energiproduktion, ser vi fram emot att lämna över projektet till en partner som är intresserad av att fortsätta projektet och investera inom detta område”, säger Stefan Erdmann, Chief Technical Officer på Outokumpu.  

Att fasa ut fossila bränslen från tunga industrier är en förutsättning för att uppnå koldioxidneutralitet i Europa, och detta kräver betydande mängder ren energi. Kärnkraft spelar en viktig roll i energiproduktionsmixen i Finland genom att tillhandahålla planerbar energi och elprisstabilitet och därmed stödja industriell elektrifiering och nya investeringar i en ren omställning, såsom avskiljning och användning av koldioxid (CCUS), i de sektorer där det är svårt att minska utsläppen. Dessutom erbjuder SMR en snabbare och flexiblare lösning för att stärka Finlands energiförsörjning jämfört med traditionella, storskaliga kärnkraftsprojekt. 

”Elektricitet spelar en central roll i Outokumpus strategi för att minska koldioxidutsläppen och att säkerställa en ökad och stabil försörjning är av strategisk betydelse. Elektrifiering av produktionsprocesser för att minska utsläppen eller nya initiativ inom CCUS kräver ökade mängder el. Att delta i energiutvecklingsprojekt som SMR med ett offtake-avtal ligger i vårt intresse och det gör det dessutom möjligt för andra CCUS-partners att samlokalisera till vår anläggning i Torneå på grund av den unika möjligheten för alla partners att kombinera biogena avfallsströmmar (CO2) med koldioxidfri el för att generera nya gröna produkter som biokemikalier eller biobränslen. ” framhäver Erdmann.   

Energins andel av Outokumpus kostnadsbas är cirka 10 procent och Outokumpu är den största köparen av el i Finland.

Fortsätt läsa

Nyheter

Fortum undersöker möjligheten för ytterligare pumpkraft på tre platser i Sverige

Publicerat

den

Visualisering av pumpkraft,

Idag presenterar Fortum en förstudie för ny pumpkraft i Sverige. Målsättningen är att klargöra om förutsättningar finns för att i ett senare skede kunna ta ett investeringsbeslut. Utgångspunkten för Fortum är att ny pumpkraft kan bidra till både ett leveranssäkert elsystem och vara ekonomiskt lönsam.

Förstudiearbetet kommer att pågå under ca två år och under den tiden ska ekonomiska, miljömässiga och regulatoriska utmaningar och möjligheter för ny pumpkraft grundligt gås igenom. Tre geografiska områden kommer att undersökas: Lekstjärnen i Älvdalens kommun i Dalarna, samt Bastvålen och Höljessjön i Torsby kommun i Värmland.

Redan idag driver Fortum tre pumpkraftverk; Kymmen, Letten och Eggsjön, samtliga i Värmland. Den installerade kapaciteten i dessa pumpkraftverk är 89,5 megawatt. Vad den potentiella effektökningen från eventuella framtida pumpkraftverk kan bli kommer att analyseras i förstudien.

I takt med att andelen väderberoende kraftslag som sol- och vindkraft fortsätter att öka, kommer vikten av flexibilitet i elsystemet att bli än större. Flexibla lösningar, som pumpkraft, möjliggör en mer stabil elförsörjning när och där den behövs. Det ger mer förutsägbarhet för hushåll och industrier och därmed även för Fortums kunder.

“Pumpkraftverk ger viktig flexibilitet i elsystemet och har unika egenskaper. Den har en förmåga att både producera och konsumera elektricitet, och därtill lagra energi under långa perioder och i mycket stora mängder. Fortum driver sedan länge tre pumpkraftverk i Värmland och har gedigen kunskap om, och erfarenhet av tekniken.” säger Mikael Lemström, chef för Fortums Vattenkraft.

Inom förstudien kommer detaljerad planering och tekniska och miljömässiga bedömningar att ske, liksom samråd och dialog. Målet är en transparent och kontinuerlig dialog med berörda intressenter.

Fortum undersöker även pumpkraftverk i Finland genom Fortums delägda bolag Kemijoki Oy.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära