Nyheter
Potatis, den enda råvaran som har handlats till noll

Huruvida denna historia är sann eller inte kan vi inte garantera, men en av de första sakerna som vi hörde då vi började med råvaror var just denna historia om hur terminskontrakten på potatis handlats till noll, och att de till och med gick till leverans på den nivån.
För många år sedan handlades potatis på Chicago Mercantile Exchange, i form av terminskontrakt. Ett år var skörden extremt god, den var så stor att priset på potatis, i alla fall terminen för frontmånaden, föll ned till noll. En vän av ordningen frågar sig varför någon skulle vilja sälja något så pass billigt som till noll cent. Vi ställde samma fråga, och fick en förklaring som hjälpte oss att förstå hur råvarumarknaderna fungerar. Cost-of-carry, kostnaden för att äga en fysisk råvara fram till leverans. Cost-of-carry utgör till exempel ränta, lagringskostnader och försäkring. Den som är lång, det vill säga äger den fysiska råvaran, är den som betalar dessa kostnader. I detta fall var det bland annat potatisodlare, och potatishandlare som ägde stora mängder potatis som de behövde bli av med innan den ruttnade bort.
Vad som sedan hände var att de handlare som ”köpte”, eller i alla fall tog leverans av potatis på noll cent nu hade en uppsjö av potatis. Dessa handlare tog sedan, enligt berättelsen, den potatis som var förpackad i jutesäckar, och tömde den i Lake Michigan. De jutesäckar som de sedan hade över sålde de sedan, vilket gjorde att potatisköparna lyckades med att göra en vinst på en marknad som flödade över av potatis. Sensmoralen i denna historia, vare sig den är sann eller inte, är att en duktig råvaruhandlare kan finna värden och göra vinster i alla typer av marknadsklimat.
Nyheter
Mjölkpriset har gått upp 80 procent på fem år – nu mår bönderna bra

Mjölkpriset i Sverige är på en historiskt hög nivå, det har gått upp omkring 80 procent på fem år. Nu känner mjölkbönderna att priset är på en nivå som fungerar för dem. Här blir Thomas Åkerlund på Brorsans Lantbruk intervjuad om utvecklingen och sin verksamhet.
Nyheter
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.
Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.
Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.
Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.
Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.
Nyheter
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.


-
Analys4 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Nyheter4 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter3 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys4 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer
-
Nyheter3 veckor sedan
Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo
-
Analys3 veckor sedan
Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices
-
Nyheter2 veckor sedan
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden