Connect with us

Analys

Platina har nått våra utpekade mål – vad händer nu?

Published

on

Teknisk analys på råvaror från Axier EquitiesUnder rubriken ”Platina redo att ge uppgångssignaler” gjorde vi en teknisk analys av Platina den 17 januari. Priset var då 1502 USD/oz och vi kunde se att våra veckoindikatorer var positiva och redo att ge uppgångssignaler. För att stärka uppgångsscenariot ytterligare kunde vi också identifiera den bottenformationen som platina hade byggt upp runt årsskiftet. Detta var en klassisk formation, en så kallad upp- och nedvänd Head & Shoulder, vilket också var en uppgångssignal.

Sammantaget gjorde detta att vi hade stora förhoppningar om att Platina skulle bryta den fallande trendlinjen vid 1520 USD/oz under januari och sedan fortsätta upp mot i första hand 1560 USD/oz men på sikt även 1660-1680 USD/oz. Detta var analysen, men hur blev verkligheten?

Jo, det visar sig att Platina och den tekniska analysen var överens om utvecklingen. Vi har fått en stadig och trygg uppgång, där Platina sakta med säkert letat sig uppåt. En notering i 1 674 USD/oz är den högsta hittills, vilket noterades den 9 februari. Med andra ord är det en uppgång på över 11 procent sedan förra analysen.

Därmed är inte bara vårt första, utan även vårt andra mål infriat! Frågan infinner sig då förstås, vad händer nu?

Vi har en stigande trendlinje som idag har värdet 1 580 USD/oz. Den fungerar som stopploss och livlina om platina skulle falla tillbaka. För en rekyl ned borde ligga runt hörnet. Dels har platina nu infriat våra mål och nått fram till en betydelsefull nivå. Och dels har uppgången pågått utan några större kraftsamlingsfaser, vilket gör behovet av andhämtning desto större.

Våra dagsbaserade indikatorer menar att det är hög tid för en nedgång och ett naturligt stöd är förstås den stigande trendlinjen vid 1580 USD/oz, vilket också skulle vara ett utmärkt köpläge.

Men – så var det ju detta med styrkan. Många råvaror visar nämligen just nu upp en stor styrka, och en ovilja att rekylera ned. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många som vill sälja och plocka hem korta vinster. Detta kan skapa frustration hos köparna som vill in i råvarorna, och står redo att gå in i första bästa rekyl. Uteblir dessa, kommer stressen att öka allt mer för varje dag.

Så även om det bästa och mest optimala är den utveckling som den tekniska analysen pekar ut, att det nu blir en rekyl till 1580 USD/oz, kan vi inte ta det för givet. Det kan också bli en sidledes rörelse under motståndet 1680 USD/oz ett par dagar till, innan köparna stressas in och gör att platina bryter detta viktiga motstånd.

Genombrottet kan lyckas. Ett tag. Sedan är risken att det blir ett hastigt bakslag i Platina, liksom i många andra metaller. Men det ligger säkerligen en bit in i framtiden, och vi fortsätter förstås den strategi som vi redan gjort och hänger på i uppgången så länge det går. Exakt vart toppen sedan kommer att infinna sig, är svårt att säga. Det finns många motstånd och naturliga stopp på vägen upp till 1918 USD/oz som platina noterade som topp den 23 augusti 2011.

Du kan handla PLATINA med följande minifutures:
Uppgång MINILONG PLAT A med en hävstång kring 3,88
Nedgång: MINISHRT PLAT H med en hävstång kring 4,00

Läs mer om minifutures på RBS hemsida

[box]Denna analys publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Axier Equities.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Den tekniska analysen har producerats av Axier Equities. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Axier Equities tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Axier Equities

Axier Equities erbjuder såväl institutionella placerare som privatpersoner den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv handel på de finansiella marknaderna. Axier Equities erbjuder ingen handel, vare sig för egen räkning eller för kunder utan arbetar endast med finansiell marknadsföring och informationshantering. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som till exempel det fullständiga morgonbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. Varje vecka tillkommer minst 30 analyser i Axier Equities analysarkiv. För ytterligare information se Axier Equities hemsida.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *