Connect with us

Nyheter

Pengarna stiger i värde när råvarupriserna går upp

Published

on

I tider av inflation och stigande råvarupriser är det få som tänker på att värdet på pengarna stiger. Det är emellertid inte på det sättet som de flesta är vana att tänka på.

Det stigande priserna på koppar och nickel har gjort att värdet på det amerikanska femcentsmyntet, ofta benämnt ”nickel”, nu ligger är dubbelt så högt som beloppet som står på det. Myntvärdet är således snarare i paritet med en amerikansk tiocentare, en så kallad ”dime”. Vi har tidigare skrivit om detta då det inte är första gången metallvärdet på amerikanska mynt överstiger dess nominella värde

Diagrammet nedan visar värdet på metallen i ett femcentsmynt, som består av 75 procent koppar och 25 procent nickel. Med tanke på den massiva prissuppgången på nickel är metallvärdet i ett amerikanskt nickel-mynt för närvarande nära sin högsta nivå någonsin och nästan värt det dubbla fiat-värdet.

I varje femcentare finns det nickel till ett värde av 12,5 cent, baserat på ett pris på 100 000 USD per ton, och cirka 3,75 cent koppar. Åsätts nickel ett pris på 50 000 USD per ton är nickelvärdet istället 6,25 cent. Det totala metallvärdet i dessa mynt ligger således mellan 10 cent och 16,25 cent. Detta har såklart uppmärksammats, och det finns redan företag i USA som köper upp dessa småmynt för att smälta ned och göra en förtjänst. I Sverige har vi sedan många år gått från kopparmynt, femöringen var det sista vi hade i den metallen, varför det inte är möjligt att göra samma sak.

Metallvärdet på ett amerikanskt femcents-mynt.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *