Följ oss

Nyheter

Ny satsning på att bygga små modulära kärnkraftsreaktorer inleds i Sverige

Publicerat

den

Rendering av Kärnfull Nexts SMR-anläggning

Samhället kräver allt större mängder fossilfri och planerbar energi. För att kunna tillgodose framtidens behov krävs innovativa lösningar. Som ett led i den hållbara omställningen lanseras idag Kärnfull Next, Sveriges första projektutvecklingsbolag med fokus på små modulära reaktorer (SMR). Bakom satsningen står elbolaget Kärnfull Energi med målet att bli en nyckelspelare i jakten på svensk fossilfrihet.

SMR-kärnkraftverk med BWRX-300

Små moderna reaktorer är mer flexibla än traditionella och kan leverera fossilfri energi i en rad olika former – allt från el till vätgas, ammoniak, syntetiska bränslen, fjärrvärme och processvärme till industrin. Småskalig kärnenergi har också möjlighet att bli det snabbaste, billigaste och det mest yteffektiva sättet att driva på omställningen av hela energisektorn.

Göteborgsbaserade Kärnfull har säkrat upp den initiala finansieringen från Corespring Invest, en investeringsportfölj som förvaltas diskretionärt av industri- och samhällsutvecklarkoncernen Granitor. Corespring blir en minoritetsägare av företaget. Man har vidare valt amerikanska GE Hitachi som teknikleverantör. 

Man påbörjar nu processen med att etablera ett antal moderna reaktorer snarast möjligt, där småskaligheten skapar stor flexibilitet och möjliggör fossilfri produktion av el, värme och vätgas utifrån kravbild och behov. Arbetet har redan påbörjats tillsammans med ett antal intressenter runt om i landet, men för att nya reaktorer ska bli verklighet behöver även nuvarande lagstiftning ses över.

”Det ligger i vår företagskultur att bryta ny mark och dagens lansering är ett naturligt steg, inte minst med tanke på den ständigt ökande efterfrågan på elavtal med 100 procent kärnkraft bland nordiska hushåll och företag som vi ser. Att nu aktivt få bidra till framväxten av ny kärnenergi är oerhört spännande. Vi har valt våra partners för att skapa en pålitlig leveranskedja, och för att tids- och kostnadseffektivt kunna bidra till ett fossilfritt energisystem,” säger Kärnfulls medgrundare John Ahlberg.

”Under vintern har vi alla insett vikten av att det finns planerbar elproduktion som levererar när och där den behövs. Förutom el står vi redo att leverera systemtjänster till elnätet, eller till exempel fossilfri värme och vätgas. De kommersiella förutsättningarna kommer att avgöra hur man väljer att använda reaktorerna. Flexibiliteten i kombination med den höga tillgängligheten är nyckeln till kostnadseffektiviteten. Dessa reaktorer är designade för att leverera dygnet runt året runt, oavsett väder”, säger Kärnfulls medgrundare Christian Sjölander.

Göran Linder, vd på Granitor Growth Management och Corespring Invest, kommenterar:

”I en region med en kraftigt växande efterfrågan på planerbar energi erbjuds nu ett komplement till väderberoende el och ett alternativ till fossil baskraft. Vi har en lång historia av lyckade investeringar inom cleantech och jobbar brett med olika fossilfria källor. I takt med att slutförvarsbeslut och EU-taxonomi kommit på plats har investeringsvärldens intresse för kärnenergi ökat rejält. Vi är därför glada att vara med när Kärnfull Next nu blir först ut med SMR-projektutveckling på den svenska marknaden.”

Ett samförståndsavtal är tecknat mellan Kärnfull Next och GE Hitachi gällande BWRX-300, en 300 megawatts vattenkyld SMR med passiva säkerhetssystem. Designen och licensieringen utgår från större kokvattenreaktorer, en teknik som Sverige har stor erfarenhet av.

Som ett led i den hållbara omställningen lanserar Christian Sjölander (t.v.) och John Ahlberg nu Kärnfull Next, Sveriges första projektutvecklingsbolag med fokus på små modulära reaktorer.

”Svenska myndigheter och underleverantörer är vana vid att arbeta med de system och komponenter som används, vilket rimligtvis bör kunna påskynda våra projekt. Världens första BWRX-300 går i drift 2028, och då i Kanada som faktiskt har mindre erfarenhet av reaktortypen än Sverige. En lika ambitiös tidsplan är således möjlig även här”, säger John Ahlberg.

”Sverige är en ledande kärnkraftsnation, och då speciellt gällande kokvattenreaktorer”, säger Jon Ball, Executive Vice President på GE Hitachi, ”När nu såväl industri som investerare kraftsamlar för att tillsammans accelerera energiomställningen så ökar det globala intresset kring BWRX-300 snabbt, och vi ser framemot att ta tekniken till Sverige i samarbete med Kärnfull”

Nu väntar en intensiv period med rekrytering av personal och diskussioner med leverantörer. Förberedelserna för de konkreta projekten runt om i landet fortsätter också parallellt med diskussioner med investerare.

Kärnfull Next har stor expertis inom finansiering av projekt med lång tidshorisont. Investeringen i projekten bygger på ett lågriskupplägg med potential att attrahera en bred investerarbas som inte nödvändigtvis besitter specifik kompetens kring tekniken sedan tidigare.

Med finansiering, kunnande och mogen teknik att visa upp för att möta ett konkret behov av planerbar fossilfri energi ser bolaget fram emot det arbete som nu väntar för att återigen bygga kärnenergi i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

USA ska införa 50 procent tull på koppar

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

USA:s president Donald Trump har precis meddelat att landet ska införa en tull på 50 procent på basmetallen koppar. Priset på råvarubörsen i USA stiger omgående med 10 procent.

USA har viss inhemsk produktion av koppar, men den inhemska efterfrågan överstiger produktionen. Därför måste landet importera koppar för att täcka behovet, särskilt för användning inom elnät, elektronik, byggindustri och fordonssektorn. De största exportörerna till USA är Chile, Kanada, Mexiko och Peru.

När tullar av denna typ införs uppstår prisskillnader i världen. Handlar man koppar på börsen är det därför viktigt att veta vilken börs man handlar på eller om man använder certifikat så är det viktigt att veta vilka underliggande värdepapper de följer.

Sedan är det som alltid med Trump, begreppet är som bekant TACO, Trump Always Chickens Out. Man ska alltså inte ta några definitiva stora beslut baserat på vad han säger. Saker och ting kan ändra sig från dag till dag.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ryska staten siktar på att konfiskera en av landets största guldproducenter

Publicerat

den

Guldtacka från Scottsdale Mint

En våg av panik sprider sig bland Moskvas elit sedan Vladimir Putins regim inlett en dramatisk offensiv för att beslagta tillgångarna hos Konstantin Strukov – en av Rysslands rikaste affärsmän och ägare till landets största guldgruvföretag, Yuzhuralzoloto. Åtgärden ses som ett tydligt tecken på hur långt Kreml är villigt att gå för att säkra ekonomiska resurser i takt med att kostnaderna för kriget i Ukraina stiger.

Strukovs förmögenhet, som uppskattas till över 3,5 miljarder dollar, byggdes upp under decennier i nära relation med maktens centrum i Ryssland. Men den 5 juli stoppades hans privatjet från att lyfta mot Turkiet. Enligt flera ryska medier deltog den federala säkerhetstjänsten FSB i ingripandet, och Strukovs pass beslagtogs. Händelsen ska vara kopplad till en omfattande rättsprocess där åklagare kräver att hela hans företagsimperium förverkas – med hänvisning till påstådd korruption och användning av skalbolag och familjemedlemmar för att dölja tillgångar.

Företaget själva förnekar att något inträffat och kallar rapporteringen för desinformation. De hävdar att Strukov befann sig i Moskva hela tiden. Trots det bekräftar rättsdokument att både han och hans familj förbjudits att lämna landet, och att myndigheterna snabbt verkställt beslutet.

Det som nu sker är en del av ett större mönster i ett Ryssland präglat av krigsekonomi: staten tar tillbaka kontrollen över strategiska sektorer som guld, olja och försvarsindustri – industrier som nu allt mer mobiliseras för att finansiera och stödja krigsinsatsen. Intressant nog handlar det inte om att Strukov ska ha varit illojal mot regimen – tvärtom har han varit en lojal allierad, med politiska uppdrag knutna till Putins parti. Men lojalitet räcker inte längre som skydd.

Medan tidigare utrensningar ofta riktade sig mot krigskritiker eller de som flydde landet, drivs dagens tillgångsövertaganden av något mer fundamentalt: ekonomisk nöd. De växande sanktionerna har nästan helt strypt inflödet av utländskt kapital. Statens oljeintäkter minskar och budgetunderskotten växer. Putins lösning är att vända sig inåt – till de oligarker han själv lyfte fram – för att fylla statskassan.

Det här är inte ett enskilt fall. På senare tid har flera framstående affärspersoner hamnat i plötsliga rättsliga tvister, omkommit under mystiska omständigheter eller sett sina bolag tas över av staten. Den oskrivna överenskommelsen som länge gällde i Putins Ryssland – rikedom i utbyte mot lojalitet – håller på att kollapsa.

Den 8 juli väntar en rättsförhandling som kan avgöra framtiden för Strukovs affärsimperium. Men budskapet till Rysslands näringslivselit är redan tydligt: ingen är för rik, för lojal eller för nära den politiska makten för att gå säker. I ett Ryssland där kriget kräver allt större uppoffringar riskerar oligarker att snabbt förvandlas till måltavlor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Hur säkrar vi Sveriges tillgång till kritiska metaller och mineral i en ny geopolitisk verklighet?

Publicerat

den

Svemin-seminarie i Almedalen

När världsläget förändras ställs Europas beroende av metaller och mineral på sin spets. Geopolitiska spänningar, handelskonflikter och ett mer oförutsägbart USA gör att vi inte längre kan ta gamla allianser för givna. Samtidigt kontrolleras en stor del av de kritiska råvarorna vi är beroende av av andra makter – inte minst Kina. Vad händer med Sveriges industriella förmåga i ett läge där importen stryps? Hur påverkas försvarsindustrin av Kinas exportrestriktioner? Är EU:s nya råvarupolitik tillräcklig för att minska sårbarheten – eller krävs ytterligare statliga insatser och beredskapslagring? Svemin anordnade den 25 juni ett seminarium som bestod av bestod av deltagare från myndigheter, politik och industri. Man diskuterar Sveriges och EU:s strategiska vägval i en ny global verklighet – och vad som krävs för att säkra tillgången till metaller när vi behöver dem som mest.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära