Följ oss

Nyheter

Oljepriset alltmer volatilt i handelskrigets spår

Publicerat

den

Aktiekurser och grafer

När handelskriget mellan USA och Kina ökar blir oljepriset allt mer volatilt, i linje med utvecklingen på kapitalmarknaderna. Under veckan steg råoljepriset, i form av Brentoljan, över 70 dollar per fat. Detta på grund av leveransnedskärningar som leddes av Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) som skett parallellt med amerikanska sanktioner mot Iran och Venezuela.

Aktiekurser och grafer

Dessutom handlades amerikanska West Texas Intermediate (WTI) crude-terminer till närmare 60 dollar per fat. Leveransnedskärningar påverkade terminspriserna inför det möte som OPEC och dess allierade planerar att ha den 25 och 26 juni för att diskutera produktionspolitiken.

På den ena sidan finns försörjningsproblem, till exempel USAs sanktioner mot iransk olja, avmattningen i USAs skifferproduktion och förorenad rysk olja, som höjer priset på råolja. På andra sidan finns efterfrågeoron i form av en potentiell avmattning i världsekonomin tack vare handelskriget mellan USA och Kina som kan pressa oljepriset lägre.

Diskussionerna i limbo

USAs och Kinas handelsförhandlingar befinner sig just nu i limbo och många investerare vänder sig till obligationsmarknaden för säkerhet medan volatiliteten stiger, vilket återspeglas i börshandlade produkter såsom VelocityShares Daily 2x VIX Short-Term ETN (NASDAQGM: TVIX).

TVIX steg med över 32 procent i veckan. Samtidigt ledde den ökande volatiliteten till att investerare flydde till säkerheten som statsobligationer erbjuder vilket ledde till att de steg i pris.

Börsen har haft en optimistisk syn på handeln mellan USA och Kina, och hade prissatt ett förestående slut på konflikten. Den plötsliga återkomsten av handelsspänningar har tvingat börsen att hantera nya osäkerheter, till exempel risken för att förhandlingarna tar en oförutsedd utveckling skriver Goldman Sachs.

Nyheter

Nya rekord i global användning av kol

Publicerat

den

Berg av kol

Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.

Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.

Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.

Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.

Global konsution av kol, faktisk och prognoser.
Global konsumtion av kol.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan

Publicerat

den

Energiproduktion i Japan

Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.

Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.

Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.

Kostnad för energi i Japan
Uppskattningar för den totala systemkostnaden för olika energislag i Japan vid 2040.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kinas produktion av kol slår nytt rekord

Publicerat

den

Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.

Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.

Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.

Graf över kolproduktion i Kina
Kolproduktion i Kina
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära