Nyheter

Oljepriset alltmer volatilt i handelskrigets spår

Published

on

När handelskriget mellan USA och Kina ökar blir oljepriset allt mer volatilt, i linje med utvecklingen på kapitalmarknaderna. Under veckan steg råoljepriset, i form av Brentoljan, över 70 dollar per fat. Detta på grund av leveransnedskärningar som leddes av Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) som skett parallellt med amerikanska sanktioner mot Iran och Venezuela.

Dessutom handlades amerikanska West Texas Intermediate (WTI) crude-terminer till närmare 60 dollar per fat. Leveransnedskärningar påverkade terminspriserna inför det möte som OPEC och dess allierade planerar att ha den 25 och 26 juni för att diskutera produktionspolitiken.

På den ena sidan finns försörjningsproblem, till exempel USAs sanktioner mot iransk olja, avmattningen i USAs skifferproduktion och förorenad rysk olja, som höjer priset på råolja. På andra sidan finns efterfrågeoron i form av en potentiell avmattning i världsekonomin tack vare handelskriget mellan USA och Kina som kan pressa oljepriset lägre.

Diskussionerna i limbo

USAs och Kinas handelsförhandlingar befinner sig just nu i limbo och många investerare vänder sig till obligationsmarknaden för säkerhet medan volatiliteten stiger, vilket återspeglas i börshandlade produkter såsom VelocityShares Daily 2x VIX Short-Term ETN (NASDAQGM: TVIX).

TVIX steg med över 32 procent i veckan. Samtidigt ledde den ökande volatiliteten till att investerare flydde till säkerheten som statsobligationer erbjuder vilket ledde till att de steg i pris.

Börsen har haft en optimistisk syn på handeln mellan USA och Kina, och hade prissatt ett förestående slut på konflikten. Den plötsliga återkomsten av handelsspänningar har tvingat börsen att hantera nya osäkerheter, till exempel risken för att förhandlingarna tar en oförutsedd utveckling skriver Goldman Sachs.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version